- Konu Yazar
- #1
Din ve vicdan özgürlüğü hakkı ne zaman geldi?
Daha kapsamlı (eğitime de atıfta bulunan, ancak dini inancını değiştirme hakkına yönelik açık bir kabul barındırmayan) bir tanımlama ise, 1966 tarihli Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 18. maddesinde yer almaktadır: 1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir.Din ve vicdan özgürlüğü hakkı hangi haklar içinde değerlendirilir?
Özet: Din ve vicdan özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesinde garanti altına alınmıştır. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içermektedir.Inanma özgürlüğü nedir?
Inanma özgürlüğü nedir?Din özgürlüğü, bir bireyin ya da toplumun, kamusal veya özel alanda dinini veya inancını yerine getirme, uygulama, ibadet etme ve öğretme özgürlüğünü destekleyen bir ilkedir. Bu kavram, genel olarak din değiştirme veya hiçbir dine mensup olmama özgürlüğünü de kapsar.
Laiklik ilkesi ne demek?
Laiklik ilkesi ne demek?Laiklik veya laisizm (laïcité Fransızcadan), devlet yönetiminde dinin veya dinsizliğin referans alınmamasını ve devletin din veya dinsizlik karşısında tarafsız ve tepkisiz olmasını savunan ilkedir.
Eşitlik hangi ilkeye girer?
Ulusun devlet hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmasını sağlar. Atatürk’ün halkçılık ilkesinden anlaşılan; toplumda hiçbir kimseye, zümreye ya da herhangi bir sınıfa ayrıcalık tanınmamasıdır. Herkes kanun önünde eşittir.Düşünce özgürlüğü neleri kapsar?
“Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.Laiklik İslam’a aykırı mı?
Laiklik İslam’a aykırı mı?Hayrettin Karaman’a göre İslam hiçbir şekilde laiklik ile bağdaşmaz.
Devletçilik ilkesi hangi alanla ilgilidir?
Devletçilik ilkesi hangi alanla ilgilidir?Atatürk’ün devletçilik ilkesi; Türk toplumunun ulaşmak istediği çağdaş ve modern bir düzen için gerekli olan ekonominin güçlendirilmesi ve ulusallaştırılmasıdır.