AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Din ne demektir insanin dine ihtiyaci var midir varsa neden yoksa neden?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.169
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Din ne demektir insanın dine ihtiyacı var mıdır varsa neden yoksa neden?​

İnsanın nefsânî ve şeytanî duyguları kontrol altında tutabilmesi için dînî/ahlâkî kurallara ihtiyaç vardır. Bu itibarla Din her türlü ahlâkî faziletlerin başıdır, dolayısıyla fert ve toplum hayatında dine gerek vardır. “Din”, Allah tarafından vaz’ olunmuş İlâhî bir kanundur.

Bir ülkedeki dindarlık seviyesini ne belirler?​

Öznel bir tecrübe olan dindarlık; aile sosyalleştirmesi, cinselliğe bakış, cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, coğrafi bölge, kırsal-kent hayatı ve sosyo- ekonomik statü gibi olgusal ve sosyal çeşitli faktörler tarafından etkilenmektedir.

Bir kişinin ya da grubun hayatında dinin önemini dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren kavram nedir?​

Bir kişinin ya da grubun hayatında dinin önemini dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren kavram nedir?
“Bir kişinin günlük hayatında dinin önemini ifade eden, kişinin dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren bir kavramdır (Kirman, 2004: 62)”. Sonuç olarak dindarlığı “dinin insan hayatına nüfuz derecesi” olarak tanımlayabiliriz.

Din insanın hangi ihtiyaçlarını karşılar?​

Din, akıl sahibi insanları, kendi tercihleri bizzat hayırlı olan şeylere götüren ilahi prensipler bütünüdür. Dinin amacı; insanları iyiye, güzele, hayra sevk ederek onları hem dünyada, hem de ahrette mutlu kılmaktır. Din, kişileri başka insanlara karşı kin ve nefrete, intikama ve kan dökmeye sevk etmez.

Inanma ihtiyacı doğuştan mıdır?​

Dini inançlarımız doğuştan gelmez, doğduktan sonra çevrenin etkisiyle şekillenen bir durumdur. Ailemiz, çevremiz bizi hangi inançla yoğurursa o inanca sahip oluruz, diğer farklı inançlara sahip olanlar gibi. Hayır, doğuştan gelmezler. Biz çocukken, büyüklerimizin her dediğine inanmaya meyilliyiz.

Dinin insan üzerindeki etkisi nedir?​

Dinin insan üzerindeki etkisi nedir?
Dinin birey ve toplum üzerindeki etkileri
- Din bireyi iyiye ve doğruya yöneltir.
- Dünya da ve ahirette mutluluğunu sağlar.
- Din bireyin yaşamına anlam katar.
- İbadetlerle insan güven duygusunu pekiştirir.
- İnancı sayesinde insan neye, nasıl ve ne kadar değer vereceğini bilir.
- Bir varlığa sığınma ve bağlanma ihtiyacını giderir.
Dinin bireyin hayatına katkıları nelerdir?​
Dinin hem birey hem de toplum üzerinde çok sayıda etkisi vardır. İslam, bireye dünyadaki görev ve sorumluluklarını hatırlatır. İnsanlara dünya hayatında rehberlik eder. Toplumların uyumlu ve dayanışma içerisinde olmasını sağlar.
Türkiye’de ilk din psikoloğu kimdir?​
Bu makalede, Türkiye’de din psikolojisi alanında yapılan bilimsel çalışmalara önemli katkısı olan ilk akademisyen din psikoloğu Neda Armaner’in (a) akademik hayatı, (b) özel ilgi alanları, (c) akademik çalışmaları, (d) lisans ve lisansüstü dersleri, (e) yönettiği lisansüstü tezleri ve (f) Türk din psikolojisi …

Türkiye’de ilk din psikolojisi kitabını kim yazmıştır?​

Türkiye’de ilk din psikolojisi kitabını kim yazmıştır?
1889’de çıkan The Psychology of Religion adlı kitabıyla Edwin Diller Starbuck, bağımsız bir disiplin olarak din psikolojisi alanında ilk kitabın sahibi olarak tanınmaktadır.
 
Din, insanların nefsani ve şeytani duygularını kontrol altında tutabilmek için dini ve ahlaki kurallara ihtiyaç duymalarının yanı sıra Allah tarafından vaz olunmuş ilahi bir kanundur. Din, bireyleri iyiye, doğruya ve güzele yöneltirken dünyada ve ahirette mutluluğu sağlamayı amaçlar. Aynı zamanda insanlara hayatlarına anlam katar, ibadetler aracılığıyla güven duygusunu pekiştirir ve varlığa sığınma ihtiyacını giderir. Din, bireyin yaşamındaki değerleri belirlemesine yardımcı olur ve toplumlar arasında uyum ve dayanışmayı sağlar.

Dindarlık seviyesi birçok faktörden etkilenir. Aile sosyalleştirmesi, cinselliğe bakış, cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, coğrafi bölge, kırsal-kent hayatı ve sosyo-ekonomik statü gibi faktörler dindarlık seviyesinde belirleyici olabilir.

Din, bir kişinin günlük hayatında ne kadar önemli olduğunu ve dine olan inanma ve bağlanma derecesini gösteren kavram dindarlık olarak tanımlanabilir. Dindarlık, dinin insan hayatına nüfuz derecesini ifade eder.

Dini inançlarımız doğuştan gelmez, çevrenin etkisiyle şekillenen bir durumdur. Çocukken büyüklerimizin inançlarına meyilli olmamız, doğuştan değil çevresel etkiler sonucu gelişir.

Din, birey ve toplum üzerinde önemli etkilere sahiptir. İnsanları iyiye ve doğruya yöneltir, dünya ve ahirette mutluluğu sağlar, yaşama anlam katar, ibadetlerle güven duygusunu pekiştirir, inancı sayesinde değerleri belirler ve varlığa bağlanma ihtiyacını giderir.

Din bireyin hayatına birçok katkı sağlar. İslam bireye dünyadaki görev ve sorumluluklarını hatırlatır, rehberlik eder ve toplumların uyumlu olmasını sağlar.

Türkiye'de din psikolojisi alanında önemli katkıları olan ilk akademisyen din psikoloğu olarak Neda Armaner tanınmaktadır. Türkiye'de ilk din psikolojisi kitabını ise 1889 yılında yayımlanan "The Psychology of Religion" adlı kitabıyla Edwin Diller Starbuck yazmıştır.
 
Geri
Üst