AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Din hakkinda ogrenme nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Din hakkında öğrenme nedir?​

Dini öğrenme modelinde amaç, bireyi daha dindarlaştırmak olup, bir dinin inanırı tarafından, aynı dinden olan kişilere öngörülen eğitimdir. Bireyin kendi dininde derinleşmesine yardımcı olunmaya çalışılır. Din hakkında öğrenme modelinin amacı ise sadece din hakkında tarafsız bir şekilde bilgilendirme yapmaktır.
Neden din eğitimi?
Eğitimin görevi fertlerin bütün ihtiyaçlarını doğru ve dengeli biçimde karşılamaktır. Doğru dini bilgi de fertler için bir ihtiyaç ve haktır. Din öğretimi kişilerin sosyalleşmesine katkıda bulunurken, dini etkinliklere katılacaklara gerekli hazır bulunuşluğu sağlar, katılmayanlara ise değerlendirme yeteneği kazandırır.
Okullarda din dersi verilmeli mi?
Çocuk Psikoloğu Belgin Temur, din eğitiminin erken dönemde okullarda verilmesi çocuklar için doğru ve uygun olmadığını belirtti. Temur, “Dinde bahsedilen temalar, 4-6 yaş arası çocukların anlayabilecekleri, değerlendirebilecekleri bir dönem değil. Çocuklar orada sadece dinin cezalandırıcı zarar veren yönünü öğreniyor.

Türkiye’de din eğitimi nasıl yapılıyor?​

Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
Din Pedagojisi nedir?
Kültürel ve dini farklılıkların çatışmaya sebep olmaması için birlikte yaşama unsurlarına vurgu yapılır ve böylelikle de farklılıklara rağmen çeşitliliğe saygı temeli üzerinden gelişmiş bir pedagojik yaklaşım ortaya çıkar.
Din eğitimi yaklaşımları nelerdir?
Din öğretimi ile ilgili literatüre bakıldığı zaman genelde yaygın ola- rak uygulanan iki yaklaşım bulunduğu görülür. Bunlar mezhebe veya dine dayalı “confessional” ve mezhepler veya dinler üstü “non- confessional” yaklaşımlardır.
Dersimizin amacı; evrensel, insani, ahlaki değerlerin, dinlerin insani ve ahlaki değerleriyle örtüştüğü bilincine aklın ve bilimin ışığında ulaşan nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır. Dersimizde, Atatürk’ün “Her kişi dinini, din işlerini, imanını öğrenmek için bir yere muhtaçtır.
Din bizim için neden önemli?
Dinler, insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve ona dünyadaki yaşam biçimini değiştirmesi için örnek niteliğini taşır. Dinin önemli olmasının nedeni, bu dünyada yaşama anlam katması, diğer ifadeyle anlamsız olmadığını göstermesidir. Her dinin kendi içerisinde farklı birçok kavramı bulunur.
Din eğitimi ne zaman verilmeli?
ÇOCUKLUKTA DİN EĞİTİMİ Ahlâk eğitimi çocuk doğduğu andan itibaren başlar. Ancak din eğitimi için belli bir yaş gözetilmelidir.

Bireyler dini nasıl anlamakta ve uygulamaktadır?​

Birey, küçüklüğünden itibaren, dini bilgiler öğrenir, dini yaĢayıĢları görür, kendisinin dinin neresinde olduğunu anlamaya çalıĢır. Öğrendiği bilgiler ve edindiği dini tecrübeler sonunda, dine karĢı bir tutum belirler ve bu tutum onun dinsel duygularını etkiler. Herkesin bir dini kimliği vardır.
Türkiye’de din eğitimi var mı?
Günümüz Türkiye’sinde yaygın din eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ve sosyal gruplar ile STK’lar tarafından; okullardaki örgün din öğretimi de genel ve mesleki din eğitimi şeklinde yapılmaktadır.
Ülkemizde din eğitimine ilk defa hangi tarihte yer verilmiştir?
Din Eğitimi alanıyla doğrudan ilgili bilimsel çalışmalar ise Beyza Bilgin ile başlamıştır. 1965-66 Öğretim Yılında Pedagoji Kürsüsünde asistan olarak göreve başlayan Bilgin “İslam’da Eğitimin Temeli Olarak Sevgi” isimli Doktora Tezi ile (1971) Türkiye’de ilk akademik Din Eğitimi çalışmasını gerçekleştirmiştir.

Yaygın din eğitimi ne demek?​

Yaygın Din Eğitimi. Yetişkinlere ve okul dışındakilere, örgün eğitim dışında veya yanında resmi yada özel kurumlarca dini bilgilerini artırmak, dini anlayışlarını geliştirerek hayatın dinî boyutunu yorumlamalarına yardımcı olmak amacıyla verilen planlı, amaçlı din eğitimidir.
Pedagojik yaklaşımlar nelerdir?
Pedagojik yaklaşım, bir veya daha fazla pedagojik uygulama veya tekniği planlamak ve uygulamak için kullanılan perspektif anlamına gelir. Ayrıca, öğretmenlerin rollerini, kullanılacak materyalleri ve mekânı, uygun pedagojiyi (uygulamaları) ve bazı durumlarda öğrenme hedeflerini açıklar.
 
Geri
Üst