AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Din Felsefesi tarafsiz ve nesnel olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.620
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Din Felsefesi tarafsız ve nesnel olabilir mi?​

Din felsefesi yapmak, dinin temel iddiaları hakkında rasyonel (akılcı), objektif (nesnel), kapsamlı ve tutarlı bir biçimde düşünmek ve konuşmaktır. Dini ele alan tek disiplin din felsefesi değildir. Ama din felsefesinde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Skolastik felsefenin özellikleri nelerdir?​

Skolastik felsefenin özellikleri nelerdir?
Skolastik düşünce Orta Çağ zamanında kilse baskısı oldukça yoğunken özgür düşünmenin var olmadığını savunan dar düşünme biçimidir. Skolastik düşüncenin bir diğer özelliği de bilinen düşünce dışında başka fikirlere yer vermemesi, başka fikirlere açık olmaması durumudur.

Augustinus insan varlığının nedenini neye bağlar?​

Augustinus insan varlığının nedenini neye bağlar?
Augustinus’a göre tüm beşeri faaliyetler esasen mutluluk arayışından kaynaklanmaktadır (İtiraflar 10.20). Ona göre insanlara hakiki mutluluğu yalnızca Tanrı sağlayabilirdi. Varlık felsefesi açısından incelenecek olduğunda, insanların iyi olabilmesi yalnızca bizzat iyiliğin kendisi olan Tanrı aracılığıyla mümkündü.

Ereklilik kanıtı nedir?​

3-Ereksel (teleolojik) kanıt: Burada dünyadaki ereklilik ve düzenden, bu erek ve düzenleri koyan bir us varlığı olduğu sonucu çıkarılır. 4- Ahlaksal kanıt: İçimizdeki ahlak yasasının varlığı olgusundan ve dünyadaki ahlak düzeninden, bunların nedeni olan yüksek bir istencin varlığı çıkarılır.

Din felsefesi nesnel olabilir mi?​

Din felsefesi nesnel olabilir mi?
* Felsefe dini temellendirirken, konuya olabildiğince geniş kapsamlı ve kuşatıcı bakışla yaklaşmalıdır. * Din felsefesi nesnel olmak zorundadır. Nesnel olmak, dogru olana varmak amacıyla taraf tutmadan inceleme yapmak, yargıda bulunmak demektir.

Hangi görüş Tanrının varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini savunur?​

Hangi görüş Tanrının varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini savunur?
Agnostisizm, ateizm ile aynı şey değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur.
Skolastik düşünce ne demek?​
Skolastik düşünce, Orta Çağ döneminde kilisenin hem siyaset hem de toplum üzerindeki gücünü temsil eden, aklın ve bilimin saf dışı bırakılmasına verilen dönemdir.

Skolastik Felsefe hangi dönem?​

Skolastik Felsefe hangi dönem?
Bu felsefe tarihsel açıdan, 8. yüzyılla 15. yüzyıl arasında kalan dönemin felsefesi olarak tanımlanır. Skolastik felsefe, Latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir.

Gerçekliği doğruluğu ve insan eylemlerinin sonuçlarını sağladığı başarı ve yararla değerlendiren görüş nedir?​

Gerçekliği doğruluğu ve insan eylemlerinin sonuçlarını sağladığı başarı ve yararla değerlendiren görüş nedir?
Doğruluğu ve gerçekliği tek yanlı olarak, yalnızca eylemlerin sonuçları ile değerlendiren ve onlara yalnızca sağladığı “fayda” açısından bakan akıma felsefede, pragmatizm adı verilir. Bundan dolayı, gerçeklik, doğruluk ve insan eylemlerinin sonuçları, sağladığı başarı ve yararlarla değerlendirilir.
 
Din felsefesi, dinin temel iddiaları hakkında rasyonel, objektif, kapsamlı ve tutarlı bir biçimde düşünmeyi ve konuşmayı ifade eder. Din felsefesi genel olarak nesnel olmalıdır. Bu, konuya taraf tutmaksızın inceleme yapmayı ve yargıda bulunmayı ifade eder. Felsefenin temel amacı doğru olana varmaktır ve bu doğruya ulaşabilmenin yolu tarafsız ve nesnel bir şekilde düşünmekten geçer.

Skolastik felsefe, Orta Çağ döneminde kilise baskısının yoğun olduğu bir zamanda ortaya çıkmıştır. Skolastik düşünce, genellikle dogmatik ve bağnaz bir tutumu ifade eder. Skolastik felsefenin özellikleri arasında dogmatizm, özgür düşünmenin sınırlanması, kendi fikirlerinin dışına açık olmama gibi unsurlar bulunmaktadır.

Augustinus'a göre insan varlığının nedenini Tanrı'ya bağlar. Ona göre, insanlar aslında hakiki mutluluğu sadece Tanrı'da bulabilir. İnsanların iyi olabilmesi için Tanrı'nın varlığına inanmaları ve ona yönelmeleri gerektiğini savunur.

Ereksel (teleolojik) kanıt, dünyadaki erekler ve düzenlerin varlığından, bunları yaratan bir üst akıl veya irade olduğu sonucunu çıkaran bir argümandır. Ahlaksal kanıt ise içimizdeki ahlaki yasaların varlığından ve dış dünyadaki ahlaki düzenlerden yola çıkarak, bunların arkasında yüksek bir iradenin bulunduğunu savunan bir argümandır.

Agnostisizm, Tanrının varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini savunan bir görüştür. Ateizm Tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunurken, agnostisizm Tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini iddia eder.

Pragmatizm, gerçekliği, doğruluğu ve insan eylemlerinin sonuçlarını sağladığı başarı ve yararla ölçen bir görüştür. Bu görüşe göre, bir fikrin veya eylemin değeri, sağladığı faydalarla ölçülmelidir. Bu bakış açısıyla gerçeklik ve doğruluk, eylemlerin sonuçları ve sağladığı faydalarla değerlendirilir.
 
Geri
Üst