- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 254.976
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Din dersi müfredata ne zaman girdi?
Din eğitimi ve öğretimine mesafeli yaklaşan tek parti iktidarı, 1948 yılından itibaren “Din Bilgisi” derslerine müfredatta tekrar yer verilmesinin ardından; 1950 ile 1981 yılları arasında, örgün öğretim kurumlarında seçmeli din dersi ile ilgili değişik uygulamalar hayata geçirildi.Din derslerini kim kaldırdı?
Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu çerçevesinde “Türkiye’de sadece Müslüman vatandaşların olmadığı, Müslüman olmayan Türk vatandaşlarının da dinsel gereksinmeleri ve vicdan özgürlüğü olduğu” neden gösterilerek ilkokul programından Kur’an dersleri, ortaokul ve lise programından da din, Arapça ve Farsça dersleri çıkarılmıştır.1980 Darbesi-1982 Anayasası ve zorunlu din dersleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi anayasaya koyulan bir madde ile zorunlu hale getirildi.
Yüksek din eğitimi ilk defa hangi tarihte yer verilmiştir?
İlâhiyat Fakültesi’nin kuruluşunu, 1 Eylül 1900 tarihinde İstanbul’da açılan Dârülfünûn-ı Şâhâne’deki Ulûm-i Âliye-i Dîniyye Şubesi ile başlatmak mümkündür. Dört yıl süreli bu şubede tefsir, hadis ve usulü, fıkıh ve usulü, kelâm ve târîh-i dîn-i İslâm dersleri okutulmuştur.
Din dersini müfredata kim koydu?
Devletin din ile imtihanı uzun bir tarihe dayanıyor. İsmet İnönü döneminde ilk kuran kursları açıldı. Başbakan Şemsettin Günaltay’ döneminde din dersi, 4’üncü ve 5’inci sınıflarda seçmeli olarak okutulmak üzere programa alındı.
Din eğitimi tartışması ne zaman başladı?
Türkiye’de din eğitim ve öğretimi meselesi, 1982 Anayasasının kabul edildiği günden bu yana tartışılan bir meseledir. En son, zorunlu din eğitimi tartışması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 9 Eylül 2007 tarihli Hasan ve Eylem Zengin v.Din kültürü dersi kaldırıldı mı?
Türkiye hükümetinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını isteyen kararına yaptığı itiraz reddedilmiş ve karar resmen kesinleşmiştir.Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan, 1982 Anayasası’nda din derslerini zorunlu hale getiren maddenin bizzat Kenan Evren tarafından eklendiğini belirterek, Evren’in bu kararının ardındaki sebebi açıkladı.
Ortaöğretim kurumlarında hangi tarihte zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi okutulmaya başlanmıştır?
1982 Anayasası ile birlikte okullarda DKAB zorunlu ders olarak okutulmaya başlanmıştır.
Türkiye’de yüksek din eğitimi ne zaman?
Asırlar boyunca İslâm dünyasının örgün eğitim kurumları olan medreselerde gerçekleştirilen yüksek din eğitiminin ülkemizde üniversite bünyesinde yer alması ilk defa, II. Abdülhamit Dönemi’nde dördüncü kez açılan Darülfunûn’da Ulûm-ı Âliye-i Diniye Şubesi’ne yer verilmesi ile gerçekleşmiştir.
Türkiye’de ilk ve orta dereceli okullarda din eğitimine hangi tarihte başlanmıştır?
1948 tarihinde İlkokulların 4. ve 5. sınıflarına isteğe bağlı olarak, program dışı Din Bilgisi Dersi konulmuş ve 1949 Öğretim yılından itibaren de öğretimine başlanmıştır.Din kültürü ve ahlak Bilgisi dersi seçmeli mi?
Eğitim sistemi yine değiştirildi: Matematik seçmeli, Din Kültürü zorunlu. Liselere getirilen yeni eğitim sisteminde zorunlu derslerin sayısı azaltıldı, seçmeli dersler artırıldı. Matematik, felsefe ve tarih seçmeli oldu, Din kültürü ve Ahlak bilgisi yine zorunlu.I. 1982 Anayasasının konuyla ilgili 24’üncü maddesinin dördüncü fıkrası şöyle demektedir: “Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır.
Din dersi hangi sınıfta başlıyor?
İlköğretim 4. sınıftan itibaren, haftada 2 saat din kültürü ve ahlak bilgisi dersi okutulacak. Bu yıl uygulamaya konulacak 8 yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretimde, ders saatleri de sil baştan değişiyor.