Din bir brans dersi olarak ilk kez hangi okullarda yer almistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
253.279
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Din bir branş dersi olarak ilk kez hangi okullarda yer almıştır?​

Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edildikten sonra bir süre (1924-1927) din dersi ilkokul ve ortaokul müfredatlarında zorunlu olarak okutulmuş, sonraki süreçte ilkokul ve ortaokul müfredatlarından bu ders çıkarılmıştır.

Din derslerini kim kaldırdı?​

Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu çerçevesinde “Türkiye’de sadece Müslüman vatandaşların olmadığı, Müslüman olmayan Türk vatandaşlarının da dinsel gereksinmeleri ve vicdan özgürlüğü olduğu” neden gösterilerek ilkokul programından Kur’an dersleri, ortaokul ve lise programından da din, Arapça ve Farsça dersleri çıkarılmıştır.
Yüksek din eğitimi ilk defa hangi tarihte yer verilmiştir?
İlâhiyat Fakültesi’nin kuruluşunu, 1 Eylül 1900 tarihinde İstanbul’da açılan Dârülfünûn-ı Şâhâne’deki Ulûm-i Âliye-i Dîniyye Şubesi ile başlatmak mümkündür. Dört yıl süreli bu şubede tefsir, hadis ve usulü, fıkıh ve usulü, kelâm ve târîh-i dîn-i İslâm dersleri okutulmuştur.
Din dersi hangi sınıfta başlıyor?
İlköğretim 4. sınıftan itibaren, haftada 2 saat din kültürü ve ahlak bilgisi dersi okutulacak. Bu yıl uygulamaya konulacak 8 yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretimde, ders saatleri de sil baştan değişiyor.

Din dersi hangi sınıflarda var?​

Bu düzenlemelere göre; Din Bilgisi Öğretimi’ne İlkokul programlarında “Kur’an-ı Kerim ve Din Dersleri” adı ile 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda ikişer saat; Lise programlarının birinci devresinin 1. ve 2. senelerinde (yani bu günkü 6. ve 7. sınıflar) “Din Bilgisi” adıyla birer saat yer verilmiştir.

Din kültürü dersi ne zaman kaldırıldı?​

Din eğitiminin örgün eğitim kurumlarında devletin gözetim ve denetimi altında verilmesi ilkesine dayanan ve 1924 yılında çıkarılan Kanun ile medreseler kapatıldı. 1928 yılında laiklik ilkesinin anayasaya konmasını takiben, örgün öğretim kurumlarında, “Din Bilgisi” dersi 1948 yılına dek ders programlarından çıkarıldı ve …
Din kültürü dersi kaldırıldı mı?
Türkiye hükümetinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını isteyen kararına yaptığı itiraz reddedilmiş ve karar resmen kesinleşmiştir.
Seçmeli din dersleri hangileri?
Öğrenciler “Din, Ahlak ve Değerler” başlığı altında yer alan Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler gibi 3 dini dersi seçebiliyor.
Asırlar boyunca İslâm dünyasının örgün eğitim kurumları olan medreselerde gerçekleştirilen yüksek din eğitiminin ülkemizde üniversite bünyesinde yer alması ilk defa, II. Abdülhamit Dönemi’nde dördüncü kez açılan Darülfunûn’da Ulûm-ı Âliye-i Diniye Şubesi’ne yer verilmesi ile gerçekleşmiştir.
1948 tarihinde İlkokulların 4. ve 5. sınıflarına isteğe bağlı olarak, program dışı Din Bilgisi Dersi konulmuş ve 1949 Öğretim yılından itibaren de öğretimine başlanmıştır.
Din dersi hangi sınıfta bitiyor?
Edinilen bilgiye göre, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıfların müfredatına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi eklenmeyecek. Dersin adının “Din Dersi” olması ve ders ile ilkokul öğrencilerine genel geçer din bilgilerinin verilmesi planlanıyor. Söz konusu Din Dersi’nin, zorunlu değil seçmeli olması düşünülüyor.
Okullarda din dersi zorunluluğu hangi yıl getirilmiştir?
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920’li yılların sonundan 1950’li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950’lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
 
Geri
Üst