Dillerin noktalama isareti kullanimi ve yazim kurallari farklilik gosterir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dillerin noktalama işareti kullanımı ve yazım kuralları farklılık gösterir mi?​

Türkçe ve Arapçada kullanılan noktalama işaretleri aynı olsa da bu iki dilin kendilerine has özellikleri işaretlerin kullanımında farklılıklara sebep olur. Zira Arapça ve Türkçe farklı dil ailelerine mensuptur. Dolayısıyla iki dil morfolojik ve söz dizimi açısından da farklılık gösterir.

Mesela kelimesinden sonra hangi noktalama işareti kullanılır?​

Noktalı virgül “örneğin” kelimesini ve sıralanan kelimeleri birbirinden ayırır. Eğer “örneğin” kelimesinden sonra virgül kullanılıyorsa yazan kişi yalnızca bir örnek verecektir. Eğer iki nokta kullanılıyorsa bu defa anlamalıyız ki bir alıntı veya bir söz paylaşılacaktır.
Başlıkta noktalama işareti kullanılır mı?
Not: Başlıkta bazı noktalama işaretleri kullanılabilirken, bazıları kullanılmaz. Nokta (.) başlıkta kullanılmayan noktalama işaretlerinden biridir.

Peki kelimesinden sonra hangi noktalama işareti kullanılır?​

9. Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bildiren hayır, yok, evet, peki, pekâlâ, tamam, olur, hayhay, başüstüne, öyle, haydi, elbette gibi kelimelerden sonra konur: Peki, gideriz. Olur, ben de size katılırım. Hayhay, memnun oluruz.

VB den sonra nokta konur mu?​

Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: vb.leri, Alm.dan, İng.yi; cm³e (santimetreküpe), m²ye (metrekareye), 64ten (altı üssü dörtten) vb.
Bunlar dan sonra hangi noktalama işareti kullanılır?
İki nokta, kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işaretidir ve ‘:’ olarak kullanılır. Noktalı virgüle gelirsek… Noktalı virgül, bağımsız fakat mantık açısından birbirini bütünleyen cümleleri bağlayan noktalama işaretinin adıdır ve ‘;’ olarak kullanılır.
 
Geri
Üst