- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 135.708
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Dilin arka kısmı neden şişer?
Gıda duyarlılıkları ve alerjileri dil üzerinde şişliklere neden olabilir. Aniden tüm dilin şişmesi, anafilaksi olarak bilinen tehlikeli bir reaksiyonun işareti olabilir. Dudak, yüz veya dilin aniden ve fazla miktarda şişmesi, ani ortaya çıkan deri döküntüsü, solunum güçlüğü durumlarında acil tıbbi yardım gerekir.Dil neden büyür?
Dil büyümesi, dilin ağızdaki diğer yapılara oranla anormal genişlemesidir. Makroglossia, çoğu zaman, bir tümör gibi büyümeden ziyade, dil üzerindeki doku miktarındaki bir artıştan kaynaklanır. Bu durum, bazı kalıtsal veya konjenital (doğumda mevcut) bozukluklarda görülebilir.
Dilin büyüdüğünü nasıl anlarız?
Dil büyümesinin belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir; Dilin olması gerekenden uzun ve sarkık olması Dilde meydana gelen iltihaplanmalar. Dil üzerinde görülen yaralar.
Dil büyümesi için hangi doktora gidilmeli?
Dil hastalıkları için Kulak Burun Boğaz doktoruna veya Dahiliye(İç hastalıkları) doktoruna gidebilirsiniz.Özellikle dil kökü dediğimiz dilin arka tarında oluşan şişlikler genellikle tat tomurcuklarının büyümesi sonucunda oluştuğunu unutmayalım. Bu tat tomurcukları acılı, ekşili veya çok baharatlı yemeklerden sonra büyüyebilir. Hastalarımızın bir ksımı telaşla dilimin arkasında tümör var diye başvuruyor.
Foliat papilla nedir?
Foliat papillalar: Dilin yan yüzünde arkadaki kabartılardır. Dilin yana doğru dışarı çıkartılması durumunda görülürler. Sirkumvallat papillalar: Dilin üçte birlik en arka kısmında, dil yüzeyinden oldukça kabarık, V-şeklinde dizilmişlerdir. Dilin çok çıkartılması ile bazı kişilerde görülebilirler.
Dil tomurcukları neden şişer?
Mide asidi bazen dildeki papillalara ulaşıp kabarmasına neden olabilir. Dilde şişme ve kabarmanın nedeni B vitamini, demir veya başka bir vitamin/mineral eksikliği de olabilir. Ağız kuruluğu: Tükürük üretimi yeterli seviyede değilse dilde papilla kabarması ile karşılaşılabilir.
Ağız içi ve dil yarası için kulak burun boğaza gidilmeli. Hastalığın durumuna göre de dermatoloji bölümlerine başvurulması gerekebilir. Deri ve zührevi hastalıklar ya da cildiye olarak da geçer.
Dildeki şişlik için hangi doktora gidilir?
Dil hastalıkları için Kulak Burun Boğaz doktoruna veya Dahiliye(İç hastalıkları) doktoruna gidebilirsiniz. Hastalığın nedenine göre doktorunuz gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Foliat papilla nerede bulunur?
Papillae foliatae: Dilin arka yan kenarında bulunan, tat tomurcuklarını içeren paralel yerleşimli çok sayıda yapraksı mukoza kıvrımı.
Papillit nasıl geçer?
Geçici lingual papillitte dil üzerinde kırmızı veya beyaz renkli belirgin kabarcıklar oluşur. Stres, hormon değişimleri, bazı besinler; geçici lingual papillite neden olabilir. Geçici lingual papillit genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.Dil altında çıkan küçük baloncuk neden olur?
Dilde bulunan papillaların alerjik maddelere tepki göstermesi: Dilde mevcut olan papillalar, oldukça hassas olmaları ile bilinmektedirler. Özellikle asitli içeceklere karşı hassas olan papillalar, bu alerjen maddeler ile temas ettikleri takdirde dil altında kabarcık oluşumuna neden olabilmektedirler.
Dil mantarı için hangi doktora gidilir?