AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dilenciye para vermek sevap mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Dilenciye para vermek sevap mı?​

İslam’da insanlara yardımda bulunmak çok büyük bir sevap ve Allah’ın rızasını kazanmaya vesiledir. Fakat insanlara yardım ederken yardımlarımızın doğru yerlere ve doğru ellere bırakıldığından azçok emin olmalıyız. Dilenciliği meslek edinmiş kimselere yardımda bulunmanızı tavsiye etmiyoruz.

Dilenciler en çok nerede bulunur?​

Sokaklarda gezerek, dükkân önleri, toplu taşım durakları gibi işlek yerlerde yardım dilenme. Bu tür dilencilik hastanede mahsur kalma, parasızlık nedeniyle yolda kalma gibi mazeretler ileri süren dilenciler tarafından en çok tercih edilen şekildir. Kapı kapı dolanarak ev sakinlerinden yardım dilenme.

Dilenmek caiz mi?​

Dilenmek caiz mi?
Mehmet Paksu, Peygamber Efendimizin hadislerinden bir örnek daha verek şunları söyledi: “Dilenmek ancak şu üç kişiye caizdir: (1) Toprağa yapıştıran fakirliğe uğrayana (son derece fakir düşene), (2) altından kalkamayacak derecede borç altına girene, (3) para bulmak için kan parası yüklenen kimseye.” Başka bir rivâyette …

Sadaka verirsek ne olur?​

Sadaka faziletini, Allah-u Teala’nın Hadid Suresi 18. Ayette mealen buyurduğu, “Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah’a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat da vardır.” İfadeleriyle tamamen idrak etmiş oluruz.

Polis dilenciye ceza yazabilir mi?​

Dilencilikle Mücadele Denetimleri Vatandaşlarımızın dini ve insani duygularını istismar ederek dilencilik yapan kişilere, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu 33’üncü maddesi gereği idari para cezası verilmekte ve dilencilikten elde etmiş oldukları gelirin mülkiyeti, Belediye Encümeni kararı ile kamuya geçirilmektedir.

Dilenmek yasak mıdır?​

Dilenmek yasak mıdır?
Bu nedenle, Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinde “dilenme” eylemi kabahat olarak düzenlenmiş ve Türk Ceza Kanunu’nun 229. maddesinde de “dilendirme” olarak tanımlayabileceğimiz eylem, suç olarak kabul edilmiştir.
Sen dilenmek ne demek?​
dilenmek : – sadaka istemek.
Borcunu vermemek günah mı?​
Müslüman, açıkladığımız zaruri sebepler dışında borçlanmamalıdır. Ödememe niyetiyle borçlanan, borcunu ödemeyen veya zamanında teşekkür ve duâ ederek güzelce ödemeyen kişi günahkârdır. Müminler arası nda yardımlaşma duygularının zayıflamasına sebep olan bu gibi kişiler hayrı engelleme günahını da işlemiş olmaktadırlar.

Sadaka vermenin sevabı nedir?​

Sadaka vermenin sevabı nedir?

Sadaka vererek dua kabul olur mu?​

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır.” “Kullarım sana beni sorduklarında, (bilsinler ki) ben onlara çok yakınım. Bana dua edenlerin dualarını kabul ederim.” Bakara sûresi, 186 O halde biz başta kendi refahımız için dua edip sadakamızı verelim.

Dilenci kime denir?​

Bu kelimenin de Farsça asıllı olduğu bilinmektedir. Ayrıca İslâm Ortaçağı’nda dilenci, dolandırıcı, şarlatan ve hilebazların topluca kastedildiği benû sâsân tabirine de rastlanmaktadır ki bu tabir toplumun en düşük tabakasını oluşturan, kısmen Fars kökenli serseri dilenciler güruhunu ifade etmek üzere kullanılmıştır.

Para isteyene vermemek günah mi?​

Para isteyene vermemek günah mi?
Sual: Borç para isteyene vermek câiz midir? Cevap: Borç para isteyene vermek, sadaka vermekten daha sevabdır. Zira hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Sadaka verilen her dirhem için on sevab, ödünç verilen her dirhem için ise, onsekiz sevab vardır. Çünki borç ihtiyacı olana verilir.

Dilenme hastalığı nedir?​

dilencilik gasptan çok farklı şeyler gasp kişiden rızası olmadan bir şeylere sahip olmak demektir. ama kişi dilenen kişiye kendi rızasıyla bir şeyler vermektedir. ben dilenciye para verdiğim zaman kendi emeğimi, bilgimi vs verdiğimi düşünmüyorum.

Dilencilik neden yasak?​

Dilencilik Yaptırma Suçunun Unsurları Madde gerekçesine göre; çocukları, fiziksel veya zihinsel engellileri dilencilikte araç olarak kullanmak suretiyle başkalarının diğerkamlık ve acıma duyguları istismar edilmekte ve haksız kazançlar elde edilebilmektedir.

Dilenciye para vermek konusu hem dini hem de sosyal açıdan önemli bir konudur. İslam inancında insanlara yardım etmek büyük bir sevaptır ve Allah'ın rızasını kazanmaya vesiledir. Ancak dilencilik meslek haline gelmiş kişilere yardım etmek tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu durum onların dilencilik yapmaya devam etmelerine ve istismar edilmelerine sebep olabilir.

Dilenciler genellikle sokaklarda, dükkân önlerinde, toplu taşıma duraklarında veya kapı kapı dolaşarak yardım isteyebilirler. Dilenmek caiz midir sorusuyla ilgili olarak, Peygamber Efendimiz'in hadislerinde belirtildiği üzere, dilenmenin belirli durumlarda caiz olduğu ifade edilmiştir. Ancak genel olarak dilenmek dini ve hukuki açıdan sakıncalı bir davranış olarak kabul edilmektedir.

Sadaka vermenin sevabı oldukça büyüktür. Allah'ın rızasını kazanmak ve cennetlik olmak için sadaka vermek önemli bir ibadettir. Sadaka veren kişilerin duaları kabul olur ve belaları def eder, ömürlerini uzatabilir. Sadaka vererek Allah'a yakınlaşmak ve insanlara yardımcı olmak büyük bir ibadettir.

Dilencilik ise hem dini hem de hukuki açıdan yasaklanmış bir eylemdir. Kabahatler Kanunu'na göre dilencilik suç olarak kabul edilmiş ve cezai yaptırımlar öngörülmüştür. Dilencilik, diğer insanların duygularını istismar etmek ve haksız kazanç elde etmek anlamına geldiği için toplumda hoş karşılanmayan bir durumdur.

Sonuç olarak, insanlara yardım etmek ve sadaka vermek büyük bir erdemdir. Ancak doğru yerlere ve doğru kişilere yardım etmek, dilenciliği desteklememek ve hukuki çerçevede hareket etmek önemlidir. Dini ve insani değerlere uygun şekilde yardımlarımızı yaparak hem kendimizi hem de toplumu olumlu yönde etkileyebiliriz.

Geri