Dilekceye yasal suresi icinde cevap verilmezse ne olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dilekçeye yasal süresi içinde cevap verilmezse ne olur?​

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmesi durumunda davalı hangi işlemi hangi süre içinde yapmalıdır?​

Davalı bu durumda HMK’da düzenlenmiş olan cevap dilekçesi ile savunma yapabilir. Davalı cevap dilekçesini, dava dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren 2 hafta içinde ve HMK m. 126’da yer alan unsurlara haiz olmak üzere Asliye Hukuk Mahkemesine sunar.

Cevap dilekçesi vermeyen taraf delil sunabilir mi?​

Cevap dilekçesi vermeyen taraf delil sunabilir mi?
Davalının, davaya cevap vermemiş olması, ön incelemede uyuşmazlık konularının belirlenmesinden sonra bu konulara ilişkin delil gösterme ve sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Davaya süresinde cevap vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır.

Dava konusu maddi olaylar nelerdir?​

Maddi vakalar (Maddi olay) Mahkeme iki hususu tespit ederken önce dava konusu olayın meydana gelip gelmediği, ne zaman meydana geldiği, ne şekilde meydana geldiği, kimlerin ne sıfatla bu olayda rol aldıkları (kısacası maddi vakıalar) belirlenir. İşte bunların ispatı delil ile olur.

Dilekçeye cevap vermemek suç mu?​

Dilekçeye cevap verilmemesi zaten ret anlamına geliyor. Dilekçenize cevap vermiyorlarsa 60 günün bitiminde zımnen reddin iptali istemiyle haklarınızı aramak için dava açarsınız. TCK. Yani yazdığınız dilekçeyi kurum almıyorsa buna istinaden suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Dava dilekçesine kaç gün içinde cevap verilir?​

Dava dilekçesine kaç gün içinde cevap verilir?
İlgili karara göre; “Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.

2 haftalık kesin süre ne zaman başlar?​

Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.” Hükümde açıkça belirtildiği üzere cevap dilekçesi verme süresi tebliğden itibaren iki haftadır. İki haftalık süre hesaplanırken dava dilekçesinin tebliğ edildiği güne iki hafta sonra karşılık gelen güne bakılır.

Dava dilekçesi ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?​

HMK Madde 122. (1) Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir. Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.

Cevap dilekçesi vermeyen 2 cevap dilekçesi verebilir mi?​

Cevap dilekçesi vermeyen 2 cevap dilekçesi verebilir mi?
Davacı, cevaba cevap dilek- çesi vermezse davalı da ikinci cevap dilekçesi veremez. Cevap dilekçesi ver- meyen davalının ise ikinci cevap dilekçesi vererek serbestçe yeni savunma sebepleri ileri sürme imkân ve ihtimali bulunmamaktadır.

Replik dilekçesi ne demek?​

Replik dilekçesi davacının dava dilekçesinde özet olarak belirttiği ve davalının karşı koyduğu vakıalara açıklama olanağı sağlar. Replik dilekçesi de esas itibariyle cevap dilekçesi gibi düzenlenir.

Dava şartı noksanlığı nedir?​

Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” hükmünü içermektedir.

Davanın temliki nedir?​

Davanın temliki nedir?
Dava konusu alacağın devri, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun (“Kanun”) 125. maddesinde düzenlenmiş olup Yargıtay kararlarında dava konusunun devri olarak geçmektedir. Buna göre hem davalı hem de davacı taraf, davanın açılmasından sonra dava konusu alacağı üçüncü kişiye devredebilir.
 
Merhaba, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şu konulara değinebilirim:

1. Davalının cevap dilekçesi vermemesi durumunda, davalı ileri sürülen bütün iddiaları inkar etmiş sayılır ve dava, davacının iddia ve delillerine dayanarak sonuçlandırılır. Cevap dilekçesinin verilmemesi, davalının dava açan tarafın iddialarını kabul etmediği anlamına gelir.

2. Dava dilekçesinin davalıya tebliği sonrasında davalı, cevap dilekçesini dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 hafta içinde Asliye Hukuk Mahkemesine sunmalıdır. Bu süre içerisinde savunmasını yapmazsa, davalı iddiaları kabul etmiş sayılır.

3. Cevap dilekçesi vermeyen taraf, cevap dilekçesi vermese de delil sunabilir. Cevap dilekçesi verilmemesi, delil sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Ancak, davalının cevap dilekçesi vermemesi durumunda, dava dilekçesinde ileri sürülen iddiaların tamamını inkar etmiş sayılır.

4. Dava dilekçesine cevap verme süresi, dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 haftadır. Bu süre içerisinde davalının cevap dilekçesini mahkemeye sunması gerekmektedir.

5. Dava dilekçesinin tebliğ edilmiş sayılması, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilmesiyle gerçekleşir. Tebliğ ile birlikte davalıya cevap verme süresi başlar.

6. Cevap dilekçesi vermeyen kişi, ikinci bir cevap dilekçesi sunamaz. Cevap dilekçesi vermeyen davalının ikinci bir cevap dilekçesini sunma hakkı bulunmamaktadır.

Yukarıdaki konularla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sorularınızı belirtmeye devam edebilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst