AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dilekceye cevap vermemenin cezasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dilekçeye cevap vermemenin cezası nedir?​

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu TCK m.121’de; “Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur” biçiminde düzenlen miştir.

Dilekçe kaç gün geçerli?​

3071 sayılı “Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun”un uygulanması çerçevesinde yayınlanmış bulunan halkla ilişkiler konulu 22.1.1993 tarihli ve (1993/2) sayılı Genelgenin 2’nci maddesinde “iki ay” olarak belirtilen dilekçenin cevaplandırılmasına ilişkin süre, mevzuatta yapılan değişikliğe istinaden “30 gün” …

Dilekçeye en geç kaç gün içinde cevap verilir?​

Dilekçeye en geç kaç gün içinde cevap verilir?
Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.

Dilekçe hakkı hangi durumlarda kullanılır?​

Dilekçe hakkı hangi durumlarda kullanılır?
Dilekçe hakkı, bireylerin kendileriyle veya kamusal işlerle ilgili olarak, tek başlarına veya topluca yargı dışında kalan devlet organlarına, dertlerini, sorunlarını, şikayetlerini, uğradıkları haksızlıkları ileterek çözüm bulmalarını istemelerinden ibaret bir insan hakkı olarak tanımlanmıştır.

Idare dilekçeye cevap vermezse ne olur?​

İdari Yargılama Usul Hukukuna göre eski uygulama devam etmektedir. Dilekçenin kabulü veya reddi hakkındaki kararın 60 gün içinde verilmesi gerekir. Eğer 60 günde cevap verilmezse dilekçede istenen idarece reddedilmiş sayılır ve bu iptal kararı hakkında dava açma hakkınız doğar.

Dilekçeye cevap vermeme suç duyurusu nereye yapılır?​

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmezse ne olur?​

Dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmezse ne olur?

Dilekçede tarih yazmak zorunlu mu?​

Dilekçede tarih yazmak zorunlu mu?
Dilekçenin hangi tarihte verildiğini bilebilmek için, dilekçede tarihin bulunması gerekir.Tarih gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ancak, ayın yazı ile yazılması da mümkündür.

Dilekçe kabul edilmezse ne olur?​

Madde 121- (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Dilekçe hakkı kimlere verilir?​

MADDE 3. Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler. Türkiye’de ikamet eden yabancılar karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilirler.

Dilekçe hakkı kamu haklarından mıdır?​

Dilekçe hakkı kamu haklarından mıdır?
Yukarıda anlatmaya çalıştığımız üzere bir kamu kurumuna dilekçe verilmesi kamunun sağladığı bir lütuf değil Anayasamızın verdiği bir haktır. Ve bu hakkın kullanılması engellenemez. Engelleme hallerinin en önde geleni kamu görevlilerinin keyfi olarak verilen dilekçeyi kabul etmemesidir.
 
Dilekçeye cevap vermemenin cezası TCK m.121'e göre altı aya kadar hapis cezasıdır. Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların dilek ve şikayetlerini ilettikleri dilekçelere en geç 30 gün içinde gerekçeli olarak cevap verilmesi gerekmektedir. Eğer bu süre içinde cevap verilmezse, dilekçede istenilen konu idarece reddedilmiş sayılır ve bu durumda dava açma hakkı doğar.

Dilekçe hakkı, bireylerin kendileriyle veya kamusal işlerle ilgili olarak devlet organlarına dertlerini, sorunlarını, şikayetlerini ileterek çözüm bulmalarını isteme hakkıdır. Bu hak, Anayasamızın verdiği bir hak olup engellenemez.

Dilekçede tarih belirtilmesi zorunludur çünkü dilekçenin verildiği tarih önemlidir ve bu tarih belirtilmeden dilekçe işleme alınmaz. Tarih gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılabilir.

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından gerçekleştirilir.

Dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmezse, dilekçede istenilen konu idarece reddedilmiş sayılarak dava açma hakkı doğar. Bu süreye uyulmaması durumunda idarenin işlemi mahkemece iptal edilebilir.

Son olarak, dilekçe hakkı Türk vatandaşlarına ve Türkiye'de ikamet eden yabancılara tanınmıştır. Türkiye'de ikamet eden yabancılar Türkçe dilinde yazılan dilekçelerini yetkili makamlara iletebilirler.
 
Geri
Üst