Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dil mi dusunceyi belirler dusuncemi dili belirler kimin sozu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dil mi düşünceyi belirler düşüncemi dili belirler kimin sözü?​

Dilin düşünceyi belirlediği yolundaki iddia antropolog dilbilimci Edvvard Sapir ve öğrencisi Lee Whorf’a dayanır. Sapir-Whorf hipotezine göre diller düşünce biçimini de belirler ve buna bağlı olarak bir dilde mevcut olan ayrım başka bir dilde bulunamaz.

Dil düşüncenin aletidir ne demek?​

İşlevselliği ve kullanımı açısından ele alınan dil, bu anlamda, düşüncelerin, idelerin ve tasarımların iletilmesinin aracıdır. Bu anlamda, Locke, dili ve de sözcükleri, gerçekliğin ya da izlenimlerin tasarımı olan idelerin iletilmesinin bir aracı olarak düşünür (Locke 1996: 239-241).

Adem ile HAvva hangi dili konuşuyordu?​

Adem ile HAvva hangi dili konuşuyordu?
Adem ve Hz. HAvva hem cennette iken hem de cennetten yeryüzüne indirildikten sonra “süryanice” dilini konuşuyorlardı.

Dil ve düşüncenin birlikte geliştiğini kabul eden bilim adamı kimdir?​

Dil ve düşüncenin birlikte geliştiğini kabul eden bilim adamı kimdir?
Dil ve düşünce arasındaki ilişkiyi genişleterek, toplumun ve kültürün bu ilişkideki belirleyici rolünü vurgulayan kişi ise, 19. yüzyıl düşünürü Wilhelm von Humboldt (1765-1835)’dur.

Dilin hayatımızdaki önemi nedir?​

Dil, milleti oluşturan fertleri birbirine bağlayan bir bağdır. Çünkü ifade aracı olarak dil, en yaklaştırıcı ve kaynaştırıcı bir temel unsurdur. Dil, millet denilen toplumun en önemli sosyal varlığıdır. Milli kültürün ilk ve en önemli unsurudur.

Dil ile düşünce arasında nasıl bir ilgi vardır dil olmasaydı düşünmek mümkün olur muydu?​

Filozof Peter Carruthers, düşüncelerimizi farkındalık bilincine taşıyan içsel, dilsel düşünme tarzının olduğunu savunmuştur. Dil olmadan belki düşünebiliriz ama düşündüğümüzü farkına varmamızı sağlayan şey dilin kendisidir.

Peygamberler hangi dilleri konuşuyordu?​

Peygamberler hangi dilleri konuşuyordu?
Peygamberimizin bilip konuştuğu tek dil Arapça idi, bir başka dili konuştuğunu kaydeden kaynak yoktur. Bazı kaynaklarda Farsça birkaç kelime söylediği bildiriliyorsa da, bu onun Farsça konuştuğu anlamına gelmiyor.

Habil mi iyi kabil mi?​

Habil mi iyi kabil mi?
Tevrat’ta sadece Kabil’in Habil’i öldürdüğü söylenir. Eski Ahit’in Aramice tefsirlerinde ise kardeşlerin dövüştüğü, daha güçlü olan Habil’in yendiği ancak ağabeyinin hayatını bağışladığı belirtilir. Buna rağmen Kabil, Habil farkında değilken saldırmış ve onu öldürmüştür.
 
Edvvard Sapir ve Lee Whorf'a dayanan Sapir-Whorf hipotezine göre, diller düşünce biçimini belirler ve bir dilde mevcut olan ayrım başka bir dilde bulunamaz. Dil ve düşünce arasındaki ilişkiyi genişleterek, toplumun ve kültürün bu ilişkideki belirleyici rolünü vurgulayan bilim adamı Wilhelm von Humboldt'dur. Dil, milleti oluşturan fertleri birbirine bağlayan bir bağ olup, en yaklaştırıcı ve kaynaştırıcı bir temel unsur olarak ifade aracıdır. Dil olmadan düşünebiliriz ancak farkındalık bilincine taşıyan içsel, dilsel düşünme tarzının düşüncelerimizi şekillendirdiğini savunan filozof Peter Carruthers'a göre, düşündüğümüzü farkına varmamızı sağlayan şey dilin kendisidir.

Peygamberlerin konuştuğu dil konusunda ise Peygamberimizin bilip konuştuğu tek dil Arapça iken, diğer peygamberlerin hangi dili konuştuklarına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Geleneksel olarak peygamberlerin Arapça dışında da iletişim kurduğu kabul edilir ancak bu konuda net bir bilgi bulunmamaktadır.

Habil ve Kabil'in hikayesi ile ilgili olarak, Tevrat'ta sadece Kabil'in Habil'i öldürdüğü belirtilir. Eski Ahit'in Aramice tefsirlerinde ise, kardeşlerin dövüştüğü, Habil'in daha güçlü olmasına rağmen Kabil'in onu öldürdüğü ve daha sonra pişmanlık göstererek ağabeyinin hayatını bağışladığı anlatılır. Bu hikaye, kardeş rekabeti ve kıskançlık üzerine bir öğüt içermektedir.
 
Geri
Üst