Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dil gelisimini etkileyen faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dil gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?​

Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler
- Çevre ve Kültür. Çocuk ne kadar çok uyaran alırsa dil gelişimi o kadar hızlanır.
- Cinsiyet. Kızlar erkeklere göre daha erken konuşur ve kelime haznesi daha çoktur.
- Zeka.
- Fizyolojik Yapı
- Algısal ve Nörolojik Gelişim.
- Sosyoekonomik düzey.
- Yetişkinlerin Konuşması ve aile yapısı
- Oyunlar.

Işitme kaybının erken tanılanması neden önemli?​

İşitme kaybının erken teşhisi önemlidir. Mevcut araştırmalar göstermiştir ki, erken teşhiş konan ve altı aylık olmadan önce işitme cihazları takılan ve erken müdahale servislerine giden bebekler, okula başlamadan önce, normal işiten çocuklarla aynı seviyede dil ve iletişim becerileri geliştirebilirler.

Çocuklarda dil gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?​

Çocuklarda dil gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?
Çocuklarda Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler
- Sosyo-ekonomik durum.
- Ebeveyn-çocuk arasında paylaşılan okuma etkinlikleri.
- Erken dil bozukluğu olan çocuklar.
- Nörolojik bozukluklar.
- Genç Anneler.
- Çocuğun bakım sağlayıcılarıyla sözlü etkileşimi.
- Ev Konuşma ortamı
- Dil videoları

İşitme engelli bir çocuğun gelişiminde kritik dönem neden çok önemlidir?​

İşitme engelli bir çocuğun gelişiminde kritik dönem neden çok önemlidir?
Çünkü bu yaşlarda tanı konulup, işitme cihazı takılan ya da işitme cihazının yetersiz kalması halinde koklear implant ameliyatı olan çocuklar, hem işitme yeteneklerini geri kazanıyor hem de dil gelişimleri mümkün olabiliyor. Bebeklerde görülen işitme kayıpları, ihmal edildiğinde kalıcı sağırlıkla sonuçlanıyor.

İşitme engelli bireylerin özellikleri nelerdir?​

İşitme engelli bireyler işitme kaybının tipi ve derecesine bağlı olarak, işitsel uyaranları aynı şekilde lamamaktadırlar. Bu da uzun süreli bellek ve işleyen bellek ile ilgili güçlükler yaşanmasına neden olmaktadır. İşitme engelli bireyler sözlü yönergeleri dinlemede, izlemede zorlanırlar. Dikkatleri çabuk dağılır.

Genç yaşta işitme kaybı neden olur?​

Ani işitme kaybına, herhangi bir travma, çok şiddetli sese maruz kalma, basınç değişikliği, hastanın geçirmekte olduğu iç kulak hastalığı, gizli seyreden beyin sapı tümörleri, bazı sistemik hastalıklar, verem, sıtma, akciğer ve böbrek hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ile kanser ilaçları neden olabiliyor.
 
Dil gelişimini etkileyen faktörler arasında çevre, kültür, cinsiyet, zeka, fizyolojik yapı, algısal ve nörolojik gelişim, sosyoekonomik düzey, yetişkinlerin konuşması, aile yapısı ve oyunlar önemli rol oynamaktadır. Çocuğun aldığı uyaran miktarı dil gelişimini hızlandırabilirken, kız çocukları genellikle erkek çocuklardan daha erken konuşma ve daha geniş kelime haznesine sahip olma eğilimindedir.

Öte yandan, işitme kaybının erken teşhisi büyük önem taşır. Erken teşhis konulan ve işitme cihazları veya diğer müdahale yöntemleri ile desteklenen çocuklar, normal işiten çocuklarla aynı seviyede dil ve iletişim becerilerini geliştirebilirler. Kritik dönemde işitme cihazları takılan veya koklear implant alan çocuklar, işitme yeteneklerini geri kazanabilir ve dil gelişimlerini destekleyebilirler.

Çocuklarda dil gelişimini etkileyen faktörler ise sosyo-ekonomik durum, ebeveyn-çocuk etkileşimi, dil bozukluğu ve nörolojik durum gibi unsurları içerir. Genç yaşta işitme kaybına ise travma, yüksek seslere maruz kalma, bazı hastalıklar ve ilaçlar gibi çeşitli sebepler neden olabilir.

İşitme engelli bireyler ise işitsel uyarılara farklı tepkiler verirler ve bu durum uzun süreli bellek ve işleyen bellek alanında zorluklar yaşamalarına yol açabilir. Sözlü yönergeleri anlama ve dikkatlerini toplamada zorluk çekebilirler. Bu yüzden, işitme engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun destek ve yönlendirmelerin sağlanması önemlidir.
 
Geri
Üst