- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Dikkat Nedir Neden Önemlidir?
Dikkat, etkili ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi için özel bir öneme sahiptir. Dikkat olmadan yeni bir bilgiyi öğrenmek, bir eylemi gerçekleştirmek ya da verimli biçimde çalışmak mümkün değildir. Dikkat eksikliği kişide çalışmaya karşı isteksizlik, ilgisizlik ve bıkkınlık duygusunun ortaya çıkmasına da neden olur.Dikkat Nedir dikkat türleri?
Dikkat, ilgili uyaranlara odaklanmamızı ve seçmemizi sağlayan bilişsel bir süreçtir. Sohlberg ve Mateer modeline göre (1987, 1989)birkaç tür var: uyarılma, odaklanmış, sürekli, seçici, değişken ve bölünmüş.Dikkati etkileyen faktörler nelerdir?
1-Dikkati Etkileyen İç etmenler: Dikkatin belirli bir yöne çevrilmesi,insanın gereksinim(ihtiyaç),ilgi,merak ve duygularına bağlıdır Örneğin aç olan birinin dikkatini pastanedeki yiyecekler,tok olan birinin dikkatini içecekler çeker.
Odaklanma ve dikkat nedir?
Odaklanmış dikkat, alakalı bir uyarıcıyı hızlıca farketmemize olanak verek dikkat türüdür. Odaklanmış dikkati, ya da mental odaklanmayı, her içsel uyarıcılar (susuzluk hissetmek), hem de dıştan gelen uyarıcılarla (sesler) ilgilenmek için kullanırız.
Dikkat özelliklerini tanımlar mısınız ne demek?
Dikkat kısaca farkında olma hali olarak tanımlanabilir. Beynin çevrede olan bitene karşı tetikte olması ve tüm olan biteni fark etmesi, algılaması anlamına da gelir. Dikkat hususu çocuklarda zekanın ortaya çıkmasında büyük rol oynamaktadır. Hem akademik hem de yaşamsal anlamda oldukça önemli bir konudur.Dikkat ve algı nedir?
Dikkat ve algı, bütün davranışlar için organize edici bir güç olarak görev yapar. Örneğin bilgi almak, içsel uyaranları seçmek, bir faaliyeti sürdürmek ya tamamlamak gibi. Kısaca dikkat ve algı, uygun zamanda bir faaliyetten diğerine geçişteki bütün yetenekleri kapsar.Dikkati etkileyen dış etmenler nelerdir?
Algıda seçiciliği etkileyen dış etmenler; uyarıcının şiddeti, aşırı zıtlık, hareketlilik, süreklilik, tekrar, alışılmışın dışındaki uyarıcılar ve tanışıklıktır. İç etmenlerse; beklenti, ilgi, gereksinim ve inançtır. Kişi ihtiyaçlarına ya da dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir.