AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dikisli yara varken gusul abdesti olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dikişli yara varken gusül abdesti olur mu?​

Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı bulunması abdeste ve gusle engel değildir.

Yara bandı varken namaz abdesti alınır mı?​

Hatta ve hatta bu gibi yaralarda belki de o yara bandı o yaranın iyileşmesini geciktiren bir unsurdur, açık olsa daha çabuk iletecektir. O yüzden “tampon yaptım bitti artık orası cebire hükmünü almıştır, abdestte üzerine mesh ederim” diyemezsiniz.
Sargılı el ile gusül abdesti nasıl alınır?
Bu noktada önemle dikkat edilmesi gereken konu eğer suyu değdirmek yaraya bir zarar vermeyecekse keyfi davranmamalı ve su değdirilmelidir. Sargılı biri yani, örneğin bir kimsenin kolu incildi ve sargı ile sarıldı: Bu kimse abdest alacağı vakit sargısını açmalı ve abdestini aldıktan sonra sargısını sarmalıdır.
Gusül abdesti aldıktan sonra mest giyilir mi?
Abdestte ayaklarını yıkadıktan sonra mestlerini giyen kimsenin, bu abdesti devam ettiği sürece mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz. Mestlerin üzerine mesh etmek suretiyle abdestini tamamladığı durumlarda ise, daha sonra mestlerini çıkaracak olursa meshi bozulur.

Yaradan çıkan beyaz su abdesti bozar mı?​

Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Nasır bandı ile abdest alınır mı?​

*EL-CEVAP* : Tedavi amaçlı olduğu için bandın olmadığı tarafları yıkayıp bandın üzerini mesh edersiniz. Eğer mesh etmek de zarar verirse meshi de terk edersiniz. Gusülde ve abdestte bu şekilde hareket edersiniz.
Sargılı parmakla abdest alınır mı?
Üzerinde sargı bulunan bir organın abdest alırken su ile yıkanması sağlık açısından zararlı ise bu sargının üzerine meshedilmesi bir ruhsat hükmüdür. Sargı üzerine meshin zarar vermesi söz konusu ise bu da terkedilebilir. Şâfiî ve Hanbelîler’e göre sargının abdestli iken sarılmış olması gerekir.
Abdest aldıktan ne kadar sonra mest giyilir?
Mesh üzerine mesh yapmanın süresi yolcu olmayan kimseler için 24 saat, yolcu olan kimseler için 72 saattir. Bu süre mestin abdest alındıktan sonra giyilmesinin ardından abdesti ilk bozan durumdan başlar. Bu süre solduğu taksirde ayaklar su ile yıkanır ve abdest alınır ve gerekirse tekrar mesh giyilir.

Mest ile yatılır mı?​

Meshin hükümlerine ve şartlarına bakıldığında abdesti bozan her şey meshi bozmaktadır. Uyku ise abdesti bozan şeyler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla abdestin bozulmasında mest ile uyumak durumunun bir etkisi bulunmazken, genel olarak uyumak abdesti bozmaktadır.
 
Geri
Üst