Dikis atildiktan kac gun sonra banyo yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
253.246
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dikiş atıldıktan kaç gün sonra banyo yapılır?​

Doğum dikişleri hekim tarafından alınmaz, doğum dikişleri estetik olduğu için 1-2 hafta içinde kendiliğinden erir. Bandaj çıkarıldıktan sonra banyo yapmak serbesttir. Ameliyat bölgesine 1-1,5 ay kese yapılmaması uygun olur. Yumuşak bir lif veya sabun kullanılarak ameliyat bölgesi yıkanabilir.

Ne kadar uzun süre sonra dikişlerin alınması gerekir?​

Göz kapağı gibi bölgelerde dikişlerin alınması 3-5 gün iken, parmaklarda 15 güne kadar uzayabilir. Yaranın gerilimi ve iyileşme durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulması daha doğrudur. Sutür alındıktan sonra yara kuvvetinin %10’unu kazanmıştır. Bu yüzden yara bölgesini 1 ay daha korumakta fayda vardır.
-Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir. Bu gibi yaralarda erken dönemde dikiş atılmaz.
-Cilt dikişi sırasında istenmeyen dikişler alınmalıdır.?
-Cilt dikişi sırasında cilt gerginliğini sağlam olarak taşıyabilecek fakat mümkün olan en küçük çaplı dikiş malzemesi kullanılmalı ve eğer vücutta erimeyen dikiş kullanılıyorsa mümkün olan en erken zamanda dikişler alınmalıdır. Gereğinden erken alınan dikişler yara açılmasına; daha kötü iyileşmesine ve daha fazla iz kalmasına sebebiyet verebilir.

Dikiş kaç gün sonra yıkanır? Dikişten 48 saat sonra yara bölgesi yıkanabilmektedir. Gerekli hassasiyeti göstermek kaydıyla 24 saat sonra yıkamak da genel olarak mümkündür.
Pansuman kaç saatte bir yapılır?
9- Eğer yarayı kapatırsak, enfeksiyonu (yaranın kızarması, şişmesi, ağrı ve iltihap) önlemek için pansumanı 24/48 saatte bir yenilemeliyiz.

Dikiş yeri açık kalırsa ne olur?​

Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.

Dikiş alındıktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Parmak temizlenip, vazelinli gazlı bez (Bactigras gibi) ile kapatılmalı ve pansuman günlük olarak değiştirilmelidir. Bu şekilde genellikle 4-6 hafta içinde tam iyileşme elde edilir.
Batikon yarayı kurutur mu?
Yaranın temizlenmesine ve mikroplardan arınmasına yardımcı olurlar. En çok kullanılan solüsyonlar: Batikon: Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan batikon, en çok tercih edilen antiseptik solüsyondur. Özellikle küçük yaralarda ilkyardım sırasında kullanılır.
Dikişli yaraya pansuman nasıl yapılır?
Dikişli Yaraların Pansumanı Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
 
Geri
Üst