Dikey kisitlamalar nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dikey kısıtlamalar nedir?​

Dikey Kısıtlama Kavramı Bir üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki teşebbüs arasında (örn. Üretici-Bayi) hizmet veya mal alımı, satımı ya da yeniden satımına yönelik anlaşmalar (örn. Bayiye belli bölgelerde satışın yasaklanması) “dikey anlaşma” olarak adlandırılır.

Dikey anlaşma ne demek?​

Dikey anlaşmalar üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki ya da daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alımı satımı veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalar olarak tanımlanmaktadır.
Rekabet hukuku anlamında dikey ilişki kavramı ne anlama gelmektedir?
Maddesinde dikey anlaşma; “üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki veya daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alım, satım veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalar” olarak ifade edilmiştir.

Dikey kısıtlamalar, tedarik zincirinin farklı seviyelerinde (genellikle üreticiler ve distribütörler arasında) bulunan iki veya daha fazla şirket arasındaki ilişkiyi tanımlayan anlaşmalar veya uyumlu uygulamalardır.
Tebliğ’in “Kapsam” başlıklı 2. maddesinde, dikey anlaşmalar, “üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki ya da daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alımı, satımı veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalar” şeklinde tanımlanmaktadır.
Yatay anlaşma ne demek?
üretim zincirinde aynı aşamada bulunan teşebbüslerin aralarında yaptığı anlaşmalardır. aynı malı üreten üreticilerin yaptığı anlaşma bunlara örnek gösterilebilir. rekabet hukukunda rakipler arasında yapılan anlaşmalara verilen isimdir.

Dikey bütünlük nedir?​

Dikey birleşmeler, bir mal veya hizmet üretiminin farklı aşamalarında yoğunlaşmış teşebbüslerin birleşmesi olarak tanımlanabilir.

Dikey hukuki ilişki nedir?​

Buna göre, dikey anlaşmalar kısaca “üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki ya da daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alımı, satımı veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalar” şeklinde tanımlanmaktadır.
Dikey anlaşmalara ilişkin grup muafiyeti nedir?
2021/4 Sayılı Tebliğ, dikey grup muafiyeti rejimine ilişkin önemli bir değişiklik getirmektedir. Buna göre artık dikey grup muafiyeti sağlayıcının dikey anlaşma konusu mal veya hizmetleri sağladığı ilgili pazardaki pazar payının %30’u aşmaması durumunda uygulanacaktır.
Yatay işbirliği nedir?
Yatay entegrasyon, müşteri tipi aynı olan farklı şirketler arasındaki birleşmedir. Bu birleşmedeki asıl amaç, aynı müşteri tipine hitap eden bu şirketlerin pazardaki paylarını arttırmaktır. Yatay entegrasyonu genelde genç girişimciler tercih etmektedir. Bunun nedeni pazarda henüz müşteri profillerinin oluşmamasıdır.
Dikey anlaşmalar üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren teşebbüsler arasında gerçekleştirilmekte iken; yatay anlaşmalar ise üretim zincirinin aynı halkasındaki teşebbüsler yani rakipler arasında gerçekleştirilmektedir.
Pek çok üretici işletme ürünlerini ya aracılar kullanmaksızın doğrudan ya da çok kısa dağıtım kanalı ile tüketicilere ulaştırmaya yönelmektedirler. Dağıtım kanalının aynı düzeyinde bulunan, benzer malları satan, fakat yapı bakımından farklı olan işletmeler arasındaki rekabete çapraz rekabet denir.
Dikey rekabet ne demek?

Geri