Dikey hukuki iliski nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
126.191
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dikey hukuki ilişki nedir?​

Buna göre, dikey anlaşmalar kısaca “üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki ya da daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alımı, satımı veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalar” şeklinde tanımlanmaktadır.

Dikey anlaşma ne demek?​

Tebliğ’in “Kapsam” başlıklı 2. maddesinde, dikey anlaşmalar, “üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki ya da daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alımı, satımı veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalar” şeklinde tanımlanmaktadır.
Grup muafiyeti ne demek?
Grup muafiyeti kapsamında Kurul çıkardığı tebliğler ile belirli konulardaki anlaşma türlerini Kanunun 4. maddesi uygulamasından grup olarak muaf tutmaktadır. Grup muafiyeti kapsamındaki anlaşma ve kararlar kendiliğinden muafiyetten yararlanmakta, ayrıca bildirim gerektirmemektedir.
Hakim durum nasıl belirlenir?
Hâkim Durumun Saptanmasındaki Kriterler: – İşletmelerin hâkim durumun en önemli göstergelerinden birisi pazarda sahip olduğu paydır. Sadece ilgili işletmenin pazar payının tespiti tek başına yeterli değildir. Rakiplerin pazar payının da tespiti gerekir.

Rekabetçi dağıtım nedir?​

Pek çok üretici işletme ürünlerini ya aracılar kullanmaksızın doğrudan ya da çok kısa dağıtım kanalı ile tüketicilere ulaştırmaya yönelmektedirler. Dağıtım kanalının aynı düzeyinde bulunan, benzer malları satan, fakat yapı bakımından farklı olan işletmeler arasındaki rekabete çapraz rekabet denir.

Centilmenlik anlaşması ne demek?​

Hukuksal ve resmî olmayan, ancak tarafların karşılıklı güvenlerine dayanan sözlü anlaşma. İki veya daha fazla firmanın piyasaları bölüşmek, fiyatı veya üretimi belirlemek gibi yollarla rekabeti önlemek amacıyla yaptıkları sözlü ya da resmi olmayan anlaşma. Gentlemen’s agreement.
Muafiyet hükmü nedir?
4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinde teşebbüsler arasındaki doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan ya da bu etkiyi doğurabilecek nitelikte her türlü anlaşma ve uyumlu eylem yasaklanmaktadır.
 
Geri
Üst