AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dijital imza verinin butunlugunu nasil saglamaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dijital imza verinin bütünlüğünü nasıl sağlamaktadır?​

Kimlik doğrulayabilmek için Islak imzanın yerine kullanılabilen bir teknolojidir. Dijital imzanın, ıslak imzadan farkı belgenin içeriğine göre değişmesidir. Günümüzde yüksek güvenlik ihtiyacını karşılamak için kullanılan dijital imza bilgi veya mesajın bütünlüğünü, kimlik doğrulamayı ve inkâr edilemezliği sağlar.

E-imza nasıl aktif edilir?​

Elektronik imza doğrulama işleminde, imza verisinin geçerlilik kontrolünden önce bu veriyi oluşturan sertifikanın geçerliliği kontrol edilmelidir. Bu sertifikanın imzalama tarihinde geçerli olduğu sonucu alındıktan sonra imza verisi ile imzalanan veri bu sertifikadaki açık anahtar ile doğrulanır.

E-imza kimlik doğrulama nasıl yapılır?​

E-imza kimlik doğrulama nasıl yapılır?
Geçerli Kimlik Doğrulama Yöntemleri E-İmza Uygulaması ile Nasıl Giriş Yapılır? Aşağıdaki alana kimlik numaranızı yazınız. Masaüstünüzde bulunan e-imza uygulamasını açınız ve ekrandaki işlem kodunu giriniz. ( e-Devlet Kapısı e-İmza Uygulaması’nı bilgisayarınıza indirmelisiniz. Uygulamayı indirmek için tıklayınız.

Dijital imza nasıl çalışır?​

Saklı anahtar kullanılarak kodlanan hash dijital imza olarak kullanılır. Dijital imza mesaja eklenir ve mesajla birlikte alıcıya gider. Alıcı mesajı, şifrelenmiş “hash”i yollayan kişinin açık anahtarını kullanarak çözer. Son adım imzanın geçerliliğinin doğrulanma işlemidir.

Elektronik imza ne işe yarar?​

Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.

PDF dosyasına nasıl imza atılır?​

PDF dosyasına nasıl imza atılır?
PDF imzalama adımları
- İmzalamak istediğiniz PDF belgesini veya formunu açın.
- Araç çubuğunda İmzala simgesini tıklatın.
- Doldur ve İmzala aracı görüntülenir.
- Form alanları otomatik olarak algılanır.
- Araç çubuğunda İmzala simgesini tıklatın ve imzanızı mı, yoksa sadece parafınızı mı eklemek istediğinizi belirleyin.
E-devlet SMS doğrulama nasıl yapılır?​
e-Devlet Kapısı’nda doğrulanmış iletişim bilgilerinizi yazınız. “Güvenlik Kodu” sayfasında cep telefonunuza ( ve e-posta adresinize) gönderilen doğrulama kodunu yazınız. Yeni şifre belirleyiniz.
E-imza şifresi nasıl alınır?​
E-imza Kart şifrenizi (Pin) oluşturmak için http://www.kamusm.gov.tr/ adresinden yapabilirsiniz. Öncelikle Kart şifrenizi (Pin) oluşturmak için Java yazılımının güncel olması gerekmekte olup, https://www.java.com/tr/ adresinden güncelleme yapılması gerekmektedir. NOT: Bu işlemler için Internet Explorer kullanılmalıdır.

Dijital imza geçerli mi?​

Dijital imza geçerli mi?
E-imzalar, Elektronik Kimlik Belirleme ve Güven Hizmetleri Düzenlemesi (eIDAS) uyarınca yasaldır ve kabul görür. Ancak yalnızca dijital imza olarak bilinen belirli bir imza türü, ıslak imzalarla aynı statüye sahiptir.

Dijital imza nerede kullanılır?​

e-İmza nerelerde kullanılır?
- ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb. başvuruları
- Kurumlar arası iletişimler.
- Sosyal güvenlik uygulamaları
- Sağlık uygulamaları
- Vergi ödemeleri.
- Elektronik oy verme işlemleri.
- İnternet bankacılığı
- Sigortacılık işlemleri.
 
Dijital imza, elektronik belgelerin bütünlüğünü sağlamak, kimlik doğrulamayı yapmak ve inkâr edilemezliği temin etmek amacıyla kullanılan bir teknolojidir. Bu imza, ıslak imzanın yerine geçerek yüksek güvenlik ihtiyaçlarını karşılar ve bilgi ya da mesajın güvenliğini sağlar. Dijital imza, içeriğe göre değişen bir yapıya sahiptir ve günümüzde çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

E-imza aktifleştirme işlemi, elektronik imza doğrulama sürecinde imza verisinin geçerlilik kontrolü yapmadan önce sertifikanın geçerliliğini kontrol etmeyi içerir. Sertifikanın imzalama tarihinde geçerli olduğu sonucuna varıldıktan sonra imza verisi ile imzalanan veri, bu sertifikadaki açık anahtar ile doğrulanır.

E-imza kimlik doğrulama işlemi ise kimlik numarası gibi bilgilerin girilmesi ve e-imza uygulamasının açılarak ekrandaki işlem kodunun girilmesi gibi adımları içerir. Bu doğrulama işlemi, geçerli kimlik doğrulama yöntemlerine dayanır ve e-imza uygulaması üzerinden yapılmaktadır.

Dijital imzanın çalışma prensibi, saklı anahtarın kullanılmasıyla kodlanan hash'in dijital imza olarak kullanılması ve bu imzanın mesajla birlikte alıcıya iletilmesini içerir. Alıcı, mesajı şifrelenmiş hash ile birlikte alıcıya gönderen kişinin açık anahtarını kullanarak doğrular.

Elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlayan bir teknolojidir. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda tanımlanmıştır ve çeşitli önemli amaçlar için kullanılmaktadır.

PDF dosyasına imza atmanın adımları arasında belgenin açılması, İmzala simgesinin tıklanması, form alanlarının algılanması, imza veya paraf seçiminin yapılması bulunmaktadır. Bu adımları takip ederek PDF belgelerine imza atabilirsiniz.

E-devlet SMS doğrulama işlemi, e-Devlet Kapısı üzerinde doğrulanmış iletişim bilgilerinin yazılması ve cep telefonuna gönderilen doğrulama kodunun girilmesi gibi adımları içerir. Yeni şifre belirlenmesi de bu işlemde yer almaktadır.

E-imza şifresi almak için Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin web sitesinden işlem yapabilirsiniz. Öncelikle Java yazılımının güncel olması gerekmektedir ve Internet Explorer tarayıcısının kullanılması önerilir.

Dijital imzalar eIDAS uyarınca yasal olup kabul görmektedir. Ancak belirli bir imza türü dışında diğer dijital imza türlerinin ıslak imzalarla aynı statüye sahip olduğu belirtilmektedir.

E-imza çeşitli alanlarda kullanılmaktadır, bazı örnekler ise ÖSS, KPSS başvuruları, kurumlar arası iletişim, sosyal güvenlik uygulamaları, sağlık uygulamaları, vergi ödemeleri, elektronik oy verme işlemleri, internet bankacılığı ve sigortacılık işlemleridir.
 
Geri
Üst