AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dijital imza nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dijital imza nasıl olmalı?​

Nasıl Olmalıdır? Dijital imza tasarımınız yanlış anlaşılmalara izin vermeyecek, yalın, sade yapıya sahipken şık ve kurumsal gözükmesi en önemli husustur. Tasarımının yapılırken karakteri yansıtması oldukça önemlidir. Karakter imzada en önemli husustur.

Dijital imza nasıl çalışır?​

Saklı anahtar kullanılarak kodlanan hash dijital imza olarak kullanılır. Dijital imza mesaja eklenir ve mesajla birlikte alıcıya gider. Alıcı mesajı, şifrelenmiş “hash”i yollayan kişinin açık anahtarını kullanarak çözer. Son adım imzanın geçerliliğinin doğrulanma işlemidir.
E-imza ve dijital imza arasındaki fark nedir?
İkisi arasındaki temel fark, dijital imzanın esas olarak belgeleri güvence altına almak için kullanılması ve sertifika yetkilileri tarafından yetkilendirilmesidir; elektronik imza genellikle imzalayanın bunu yapma niyetinde olduğu bir sözleşmeyle ilişkilidir.

Dijital imza verinin bütünlüğünü nasıl sağlamaktadır?​

Kimlik doğrulayabilmek için Islak imzanın yerine kullanılabilen bir teknolojidir. Dijital imzanın, ıslak imzadan farkı belgenin içeriğine göre değişmesidir. Günümüzde yüksek güvenlik ihtiyacını karşılamak için kullanılan dijital imza bilgi veya mesajın bütünlüğünü, kimlik doğrulamayı ve inkâr edilemezliği sağlar.

E-imza para limiti nedir?​

1 Yıllık e-İmza 189,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 329,00 TL.
E-imza ücretli mi?
E-devlet kapısında mobil imza kullanımı için hiçbir ücret talep edilmemektedir. Fakat GSM operatörleri tarafından ücretlendirilmektedir. Diğer bir GSM operatörü Turkcell’dir. Garanti Bankası, Turkcell online işlemler, Dijital Operatör Uygulaması veya Turkcell mağazalarından başvuru yapılabilir.
Elektronik imza kimlik doğrulama ve onaylama, veri bütünlüğü ve inkar edilememezlik olmak üzere üç temel özelliği sağlamaktadır; Kimlik doğrulama ve onaylama, imzalanan dökümanın mesaj sahibine ait olduğunu ve geçerliliğini sağlar.
e-İmzayı Kimler Alabilir? Bireysel olarak dileyen herkes e-imza başvurusunda bulunabilir. Özellikle e-Serbest Meslek Makbuzu kullanacak olan mükelleflerin Özel Entegratör veya GİB sistemine kayıt olabilmeleri için e-İmza almaları gerekir.
Dijital imza geçerli midir?
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.

Bilgisayar ortamında imza nasıl atılır?​

İmza satırı ekleme
- Satırın bulunmasını istediğiniz yeri tıklatın.
- Ekle > İmza Satırı’na tıklayın.
- Microsoft Office İmza Satırı’na tıklayın.
- İmza Ayarı iletişim kutusunda, Önerilen imzalayan kutusuna bir ad yazabilirsiniz. Ayrıca Önerilen imzalayan unvanı kutusuna bir unvan ekleyebilirsiniz.
- Tamam’ı tıklatın.

İnternet sitesi aracılığı ile elektronik imza atma işlemi ise, genel olarak elektronik ortamlardaki platformlarda imzala düğmesi bulunur. İmzala düğmesine tıkladıktan sonra, e-imza şifre bilgileri ve pin girilerek elektronik imza atma işlemi kısa süre içinde tamamlanır.

Dijital imza taklit edilebilir mi?​

E-imza taklit edilebilir mi? Elektronik imzanın taklidi, kopyalanması, tahrifatı imkansız. Doküman değiştirildiğinde imza geçersiz hale geliyor. Akıllı kartın içindeki özel anahtarlar çıkarılamıyor.
Dijital imza nasıl alınır?
E-imza başvuruları BTK tarafından onaylanmış Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarına yapılmalıdır. E-imza almak isteyenlerin kimlik kontrolü yaptırması gerekmektedir. Genellikle e-imza için gerekli olan kimlik kontrolleri kurulum adımında ya da noter aracılığıyla yapılmaktadır.

Dijital imza ne oluyor?​

Dijital imza dijital mesajların veya belgelerin gerçekliğini doğrulamak için imza ve matematiksel bir şemadır. Ön koşulların karşılandığı geçerli bir dijital imza, alıcıya mesajın bilinen bir gönderici tarafından oluşturulduğuna inanması için çok güçlü bir neden verir (kimlik doğrulama).

Dijital imzayı doğrulamak için ne kullanılır?​

Dijital imzalar, imzalayanın kimliğini doğrulamak için sertifika tabanlı dijital kimlikler kullanır ve her bir imzayı şifreleme yoluyla belgeye bağlayarak imza kanıtını gösterir. Doğrulama, güvenilir sertifika yetkilileri (CA’lar) veya güvenilir hizmet sağlayıcıları (TSP’ler) aracılığıyla gerçekleştirilir.
Dijital imza tehlikeli mi?
Elektronik imzanın hukuki sonuçları nedir? Elektronik İmza Kanunu’nda; Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğer kabul edilmiş ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş verilerin senet hükmünde olacağı, bu verilerin aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılacağı belirtilmiştir.
e-İmza Fiyatları PTT güvencesi ile Merkezlerimizden yapacağınız e-İmza başvurularınızda geçerli olacak fiyatlar (tüm vergiler dâhil): 1 Yıllık e-İmza 249,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 339,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 429,00 TL.
Kimlik No ve Başvuru Formu Erişim Parolasını girerek giriş yapınız. Başvurunuza uygun sipariş formunu seçiniz(Yeni Başvuru veya Yenileme). NES Başvuru Formunu uygun şekilde doldurunuz. (kurumsal e-Posta alanına ‘icisleri.gov.tr’ uzantılı kurumsal e-Posta hesabınızı yazınız.)
İmza doğrulama nasıl yapılır?
Elektronik imza doğrulama işleminde, imza verisinin geçerlilik kontrolünden önce bu veriyi oluşturan sertifikanın geçerliliği kontrol edilmelidir. Bu sertifikanın imzalama tarihinde geçerli olduğu sonucu alındıktan sonra imza verisi ile imzalanan veri bu sertifikadaki açık anahtar ile doğrulanır.

Dijital imza incelemesi nasıl yapılır?​

Kâğıt üzerine resmedilen imzanın desensel görüntüsü imza inceleme uzmanı bilirkişi tarafından belge inceleme laboratuvarında gerçekleştirilen imza incelemesi sonucunda imzanın analiz edilmektedir. Grafoloji alanında gerçekleştirilen çalışmalar hem matematiksel ve istatistiksel veriler eşliğinde değerlendirilmektedir.
 
Geri
Üst