Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dijital hizmet vergisi ne uzerinden alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.857
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dijital hizmet vergisi ne üzerinden alınır?​

Dijital ortamda sunulan reklamlar, her türlü dijital içerik satışları ve dijital platform işletilmesinden elde edilen hasılat %7,5 oranında dijital hizmet vergisine tabi olup, hizmet sağlayıcı firmanın yurt dışında mukim olması Türkiye’de dijital hizmet vergisi mükellefiyetini etkilememektedir.

Dijital hizmet vergisi ödenmezse ne olur?​

Dijital hizmet vergisi ödenmezse ne olur?
İlandan itibaren otuz gün içinde beyan ve ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde, dijital hizmet sağlayıcılarının sunmuş, oldukları hizmetlere erişimin, bu yükümlülükler yerine getirilinceye kadar engellenmesine Hazine ve Maliye Bakanlığınca karar verilir ve bu karar erişim sağlayıcılarına bildirilmek …

Dijital hizmet vergisi harcama vergisi midir?​

20 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Dijital Hizmet Vergisi Uygulama Tebliği (Tebliğ) ile konuya ilişkin ikincil mevzuat da yayınlanmıştır. Bizim DHV de, her ne kadar içerisinde gelir/kurumlar vergisini çağrıştıran ifadeler bulunsa da, bir harcama vergisi olarak kurgulanmıştır.

Dijital hizmet vergisi gider yazılır mı?​

Dijital hizmet vergisi gider yazılır mı?
Adi ortaklıklarda, verginin ödenmesinden müteselsilsen sorumlu olmak üzere, ortaklardan herhangi biri adına tarhiyat yapılır. Tarh edilen vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir. Dijital hizmet vergisi, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilir.
Dijital hizmet vergisi hangi ülkelerde var?​
Genelde dijital hizmet vergisi az sayıdaki büyük dijital şirketler için uygulanıyor….
Ülke | Vergi Oranı | Durum
Kanada | %3 | Tasarı aşamasında
Çek Cumhuriyeti | %5 | Önerge sunuldu
Fransa | %3 | Ocak 2020’den beri uygulamada
Macaristan | %7.5 olan oran 31 Aralık 2022’e kadar %0’a düşürüldü | 1 Temmuz 2019’den beri uygulamada

Dijital ürün vergisi ne kadar?​

Dijital ürün vergisi ne kadar?
Dijital hizmet vergisi oranı %7,5’tir.

Dijital hizmet vergisini kimler ödeyecek?​

7) Dijital hizmet vergisinin mükellefi kimdir? ✓ 7194 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca, dijital hizmet vergisinin mükellefi, dijital hizmet sağlayıcılarıdır.

Dijital hizmet vergisi ertelendi mi?​

Dijital hizmet vergisi ertelendi mi?
kapsamı belirli ürünlerin ithalatında %25 oranında ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verilmiştir. Ancak kararın uygulanması, konuya ilişkin çok taraflı müzakerelerin. tamamlanmasına kadar, 180 gün süreyle (29 Kasım 2021 tarihine kadar) ertelenmiştir.

Dijital hizmet vergisi ne zaman yürürlüğe girecek?​

Türkiye’de vergi sistemine 7194 sayılı Kanun “Dijital Hizmet Vergisini (DHV)” ekledi ve Mart 2020 itibarıyla da bu vergi yürürlüğe girdi.

Dijital hizmet vergisi dolaylı vergi mi?​

Dijital hizmet vergisi dolaylı vergi mi?
ÇVÖA’da dijital hizmet veren iş yeri tanımı olmadığından, karışıklığın engellenmesi için dijital hizmet vergisinin harcama vergisi yani dolaylı vergi olarak değerlendirilmesi uygun olur.
 
Dijital hizmet vergisinin ne üzerinden alındığına dair detaylı bilgiler paylaşılmış. Dijital hizmet vergisi, dijital ortamda sunulan reklamlar, dijital içerik satışları ve dijital platform işletmelerinden elde edilen hasılattan %7,5 oranında alınmaktadır. Vergi, hizmet sağlayıcı firmanın Türkiye dışında olmasına rağmen Türkiye'de vergi mükellefiyetini etkilememektedir.

Eğer dijital hizmet vergisi ödenmezse, ilanın ardından otuz gün içinde beyan ve ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlamadığı takdirde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hizmet sağlayıcının sunduğu hizmetlere erişimin engellenmesine karar verilebilmektedir.

Dijital hizmet vergisi, 20 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Dijital Hizmet Vergisi Uygulama Tebliği ile belirlenmiştir ve harcama vergisi olarak değerlendirilmektedir. Verginin ödenmesi durumunda, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilir.

Dijital hizmet vergisi dünyada da uygulanmaktadır. Bazı ülkelerde örneğin Kanada, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkelerde dijital hizmet vergisi uygulaması bulunmaktadır.

Dijital hizmet vergisi oranı %7,5'tir ve verginin mükellefi, dijital hizmet sağlayıcılarıdır. Vergi, Mart 2020'den itibaren Türkiye'de yürürlüğe girmiştir ve harcama vergisi olarak kabul edilmektedir.

Son olarak, dijital hizmet vergisinin dolaylı bir vergi olarak değerlendirilmesi konusunda ÇVÖA'da dijital hizmet veren iş yeri tanımının bulunmaması sebebiyle verginin harcama vergisi olarak ele alınmasının uygun görüldüğü belirtilmiştir.
 
Geri
Üst