AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dijital demans ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dijital demans ne demek?​

Uzmanlar demans belirtilerinin gençlerde görülmeye başlanmasını özellikle aşırı akıllı telefon kullanımı ile bağdaştırıyor. Ekran bağımlılıkları beynin hafıza, konsantrasyon ve dikkat süresini düzenleyen ilgili bölümünü olumsuz etkiliyor. Erken yaşlarda görülen bu rahatsızlık için “Dijital Demans” ifadesi kullanılıyor.
Demans hastalığı neden olur?
Demans belirtileri çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilirler. Bu beyinde sebebi bilinmeyen bir süreç olabildiği gibi, bazı sistemik hastalıkların sonuçları olarak, damar hastalıklarından, tümörlerden, madde ve alkol kullanımından ya da bu nedenlerden birkaçının birlikteliğinden de ortaya çıkabilir.
Demans nedir belirtileri nelerdir?
Demans tanısı için birden fazla bilişsel alanda etkilenme olması gerekir. Bilişsel işlevlerdeki bozulma günlük yaşam aktivitelerini engeller. Mesleki performansta azalma, sıradan cihazların kullanımı, hobiler, ev işleri ya da kendi öz bakım gibi aktivitelerde kayda değer bir bozulma varsa demans tanısı akla gelmelidir.

Digital Dementia nedir?​

Dijital demans; dijital teknolojinin fazla kullanılmasına bağlı kişilerde görülen bilişsel fonksiyonlarda bozulmaların olmasıdır. Spitzer aynı zamanda teknolojiyi fazla kullanma durumunda kısa süreli bellek yollarının bloke olup bozulmaya başlayacağını ifade etmektedir (3).
Demans hastalığı kimlerde görülür?
Demans 65 yaşın üstünde olan insanların yaklaşık %15’inde görülür. Hastalığın görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artmaktadır. 80’li yaşlarda her iki yaşlıdan birinde demans görülmektedir. Özellikle yakın hafızası zayıflar ve yapılan sohbetler, çarşıdan alması gereken şeyler gibi günlük işleri unutmaya başlar.
Demans hastaları nasıl davranır?
Demans hastalarının her ne kadar kelime ve kavramları anlama yetkisi kaybolsa da konuşma şeklinizden, tavrınızdan ve tonunuzdan haberdarlar. Hastayla konuşurken sesinizi yükseltmekten, patlayıcı ve çok sesli konuşmaktan, tehditkar ve emir verir tondan konuşmamaya özen gösterin.

Demans hastası olmamak için ne yapmalı?​

İşte demans riskini azaltan öneriler:
- Akdeniz diyeti ile beslenmek.
- Haftada en az 150 dakika olmak üzere düzenli egzersiz yapmak.
- Suyunuzdaki bakır oranını olması gerekenin altında tutmak.
- Hayat amacınızı bulmak.
- Ağız ve diş sağlığınıza özen göstermek.
- Demansla bağlantısı olabilecek ilaçların kullanımından kaçınmak.
 
Geri
Üst