AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DIIB belgesini kim verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.250
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DIIB belgesini kim verir?​

Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) başvuruları ise, elektronik ortamda, İhracat Genel Müdürlüğü bünyesindeki sektör dairelerine yapılmaktadır. Dahilde İşleme İzni ise, Gümrük idareleri tarafından 2006/12 sayılı Tebliğin 14’üncü maddesinde belirtilen işlem ve işçilik için verilmektedir.

Dahilde ve Hariçte işleme izin belgesi nedir?​

Dahilde ve Hariçte işleme izin belgesi nedir?
Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir.

Dahilde işleme izin belgesi hangi kurum tarafından kapatılır?​

“(11) İhracat taahhüdü kapatılan dahilde işleme izin belgelerinin/dahilde işleme izinlerinin taahhüt kapatma işlemleri, Bakanlığın (İhracat Genel Müdürlüğü)/Gümrük ve Ticaret Bakanlığının (Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri) uygun görüşüne istinaden kamu kurum ve kuruluşları ile ihracatçı birlikleri genel …

DIIB nedir ne işe yarar?​

DIIB nedir ne işe yarar?
Dahilde İşleme İzin Belgesi kullanarak, Yurt içinden ve yurtdışından Gümrük vergisi, KDV ve KKDF ödemeden alınan hammaddelerle üretimi yapılan ürünlerin; İhracat yapılarak belge sorumluluğunu karşılayan etkili bir destek sistemidir.

Dahilde işleme izin belgesi nedir ne işe yarar?​

Dahilde ve hariçte işleme rejimi nedir?​

Dahilde ve hariçte işleme rejimi nedir?
DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMLERİ Dâhilde işleme rejimi, ihraç ürününün elde edilmesinde kullanılan girdilerin ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın gümrük muafiyetli olarak ithal edilmesidir. Yani eşyanın vergi ve TPÖ’ye tabi tutulmadan işçiliğe tabi tutulmasıdır.

Hariçte işleme tedbirlerine uyulmaması halinde nasıl işlem yapılır?​

Hariçte İşleme tedbirlerine uyulmaması halinde nasıl işlem yapılır? Belgede/izinde kayıtlı miktar ve değerin üzerinde ithalat yapılmışsa bu kısma karşılık gelen vergi tahsil edilir. Belgenin/iznin iptal edilmesi halinde bu belge/izin kapsamında yapılan ithalata karşılık gelen vergi tahsil edilir.

Dip kapama nedir?​

Dip kapama nedir?
Müşterinin bilmesi ve yapması gerekenleri detaylı olarak bildirir. Bu işlem belge kapsamında ithalat ve ihracat devam ettiği belge süresi sonuna kadar sürdürülür. Belge süre bitiminden önce ihracat taahhütleri ile gerçekleşen ithalatları için son durum raporu hazırlayarak müşterinin varsa risklerini bildirir.

Dahilde işleme izin belgesi nasıl kapatılır?​

Firmaların, Dahilde işleme izin belgesi ihracat taahhüdünü kapatmak için en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde, elektronik ortamda ve aynı zamanda gerekli bilgi ve belgelerle birlikte belge sahibi firmanın üyesi bulunduğu Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.
 
Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ile ilgili verdiğiniz bilgiler çok detaylı ve bilgilendirici. DİİB, Gümrük idareleri tarafından verilen ve işlem ve işçilik için gerekli olan gümrük muafiyetine sahip belgelerdir. Başvurular İhracat Genel Müdürlüğü'ne yapılmakta ve belge süresi sonunda kapatılabilir.

Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmaların ithal ettikleri hammadde veya girdileri gümrük vergisinden muaf olarak kullanarak ihraç ürünleri üretmelerini teşvik eden bir sistemdir. Bu sayede firmalar, gümrük vergisi, KDV ve KKDF ödemeden üretim yapabilir ve ihracat gerçekleştirerek belge sorumluluğunu karşılayabilir.

Dahilde İşleme İzin Belgesi kullanarak, firmalar gümrük vergisi muafiyeti ile üretim yapabilir ve ihracat yaparak destek alabilirler. Kapatma işlemi için belge sahibi firmaların belge süresi sonundan itibaren en geç 3 ay içerisinde Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

Hariçte İşleme tedbirlerine uymamanın sonucunda, belgede/izinde kayıtlı miktar ve değerin üzerinde ithalat yapıldığında bu miktarın vergisi tahsil edilir. Belgenin/iznin iptal edilmesi durumunda ise belge/izin kapsamında yapılan ithalata karşılık gelen vergi tahsil edilir.

"Dip kapama" ise belge süresi sonuna kadar ithalat ve ihracatın devam ettiğini belgelemek için müşteriye verilen detaylı bir rapordur. Belge süresi bitmeden önce ihracat taahhütleri ile gerçekleşen ithalatlar için risklerin bildirildiği bir süreçtir.

Toparlarsak, Dahilde İşleme İzin Belgesi, firmalara gümrük vergisi muafiyeti sağlayan ve ithal ettikleri hammadde veya girdileri kullanarak ihracat yapmalarını teşvik eden bir belgedir. Kapatma işlemi için belge sahiplerinin belge süresi sonundan itibaren 3 ay içinde Ticaret Bakanlığı'na başvurmaları gerekmektedir.
 
Geri
Üst