Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Difteri nedir nasil tedavi edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Difteri nedir nasıl tedavi edilir?​

Difteri Nasıl Bulaşır? Halk arasında ”kuşpalazı hastalığı” olarak bilinen difteri, kişiden kişiye solunum yoluyla ya da deri lezyonları ile doğrudan temas ile kolaylıkla bulaşabilir. Enfekte kişinin hapşırması veya öksürmesi sonucu damlacık enfeksiyonu denilen yola sağlıklı bireye difteri bulaşabilir.

Difteriya nedir?​

Difteri, Corynebacterium Diphtheriae adı verilen bakterinin yol açtığı iltihabi bir solunum yolu hastalığıdır. Bakteri kişiden kişiye; yakın temas yoluyla veya hasta birey tarafından kullanılmış kontamine fincan veya mendil gibi nesnelerle temas yoluyla yayılır.
Diphtherie nedir?
Ciddi, çok bulaşıcı, ölümcül olabilen, Corynebacterium diphtheriae isimli bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bakteriler solunum sistemine yerleşip toksin (zehir) üreterek klinik bulgulara neden olurlar.

Difteri Semptomları Nelerdir?​

Difterinin en sık tuttuğu bölge yutak ve bademciklerdir. Başlangıç belirtileri halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı ve hafif ateştir. 2-3 gün içinde bademciklerde küçük bir yama tarzından yumuşak damağın çoğunu kaplayabilen boyuta kadar ilerleyebilen gri-beyaz renkli bir membran (katman/zar) oluşur.

Difteri aşısı kim buldu?​

Tarihçe. 1826 da Pierre Bretonneau tarafından klinik bulgular tarif edilerek Difteri adı verilmiştir. Bretonneau membranöz kruplu bir hastada kızıldan difteriyi ayırarak tarif etmiştir. 1923’te hastalığın emin ve etkili aşısı bulunarak uygulamaya konmuştur.
Difteri aşısını kim bulmuştur?
Ayrıca gırtlak difterisi (kro), burun difterisi vardır.
İlköğretim 8.sınıfta okullarda uygulanan Td aşısı 1 Temmuz 2007 tarihinde doğanlardan başlamak üzere 13 yaşına (156.ay) girmiş olan tüm çocuklara Aile Hekimliği Birimlerinde uygulanacaktır. Yeni uygulama 1 Temmuz 2020 itibarıyla başlayacaktır.
 
Geri
Üst