Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Difteri Nasil Bir Hastaliktir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.232
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Difteri Nasıl Bir Hastalıktır?​

Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun,göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur.

Corynebacterium spp ne demek?​

Corynebacterium striatum deri ve müköz membranların normal florasında bulunan genellikle immün sistemi bozulmuş hastalarda fırsatçı enfeksiyon yapabilen gram pozitif bakterilerdir.

Kutanöz difteri nedir?​

Kutanöz difteri nedir?
Difteri Hastalığı Kutanöz difteri enfekte deri lezyonları gibi görünür, karakteristik bir görünüm yoktur. Myokardit, polinevrit ve hava yolu obstrüksiyonu respiratuar difterinin genel komplikasyonlarıdır. Respiratuar olguların %5-10’unda ölüm oluşur. Komplikasyonlar ve ölüm kütanöz difteride çok daha az görülmektedir.

Difteri hastalığından korunma yolları nelerdir?​

Difteriden korunma
- Hastalar, tecrit edilmelidir.
- Difteri mikrobunu taşıyan şahıslar testlerle tespit edilip tedaviye alınmalıdır.
- Her çocuğa okul öncesi yaşlarında difteri aşısı yapmalıdır. Okullarda ve sağlık ocaklarında bu aşı, karma aşılar içerisinde uygulanmaktadır.

Difteri sindirim yoluyla bulaşır mı?​

Difteri, kişiden kişiye, genellikle solunum damlacıkları yoluyla, öksürme veya hapşırması ile bulaşır. Difteri ayrıca nadiren cilt lezyonlarından, yakın fiziksel temas ile ve difteri bakterisi ile kontamine (bulaşmış) oyuncak, eşya vs. gibi objelere temas ile bulaşır. Kuluçka süresi ortalama 2-5 gündür.

Difteri nereden bulaşır?​

Difteri nereden bulaşır?
Difteri kişiden kişiye damlacık yoluyla yani; enfekte kişinin öksürmesi ve hapşırması ile çevreye yayılan damlacıkları sağlam kişinin solunum yoluyla almasıyla, nadiren cilt lezyonlarından, yakın fiziksel temas ile ve difteri bakterisi ile kontamine (bulaşmış) oyuncak, eşya vs. gibi objelere temas ile bulaşır.
Corynebacterium Kroppenstedtii nedir?​
Bazı hastalarda Corynebacterium kropenstedtii adlı bakteri ile ilişki olabilir; kistik nötrofilik granülomatöz mastit olarak adlandırılır (9-13). Bu grupta prolaktin yüksekliği vardır (14). Klinik Bulgular: Hastalık klinik olarak meme kanserini taklit eder.
Corynebacterium aerob mu?​
Corynebacterium, çok sayıda alt grubu olan gram pozitif, sporsuz, kapsülsüz, aerobik basillerdir ve deri florasının %50’den fazlasını oluştururlar (1).

Difteri hastalığı nasıl bulaşır?​

Difteri hastalığı nasıl bulaşır?

Kuşpalazı nasıl geçer?​

Difteri tedavisinde kişiler, diğer hasta ve sağlıklı kişilerden ayrılarak önce boğaz kültürleri ve tetkik için kanları alınır sonra antitoksin ve antibiyotik tedavisi başlanır. Hastalar hastalığı geçirse bile hastaneden çıkmadan önce muhakkak aşı uygulanır ve aşı her 10 yılda bir tekrarlanmalıdır.

Difteriden nasıl korunulur?​

Difteriden nasıl korunulur? Difteri, dünyanın hemen hemen her yerinde görülmesine rağmen “difteri aşısı” ile rutin bağışıklığının sağlanmasından sonra pek çok yerde hastalığın görülme sıklığında belirgin bir azalma olmuştur.
 
Difteri, Corynebacterium diphtheriae adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu ve boğaz, burun, göz ve deride ciddi enfeksiyonlara yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalık geçirilse bile vücut tam bir koruma sağlamadığı için tekrar enfeksiyon riski bulunmaktadır. Corynebacterium spp ise genellikle immün sistemi zayıflamış kişilerde fırsatçı enfeksiyonlara neden olabilen, deri ve mukoz membranların normal florasında bulunan gram pozitif bakterilerdir.

Kutanöz difteri ise enfekte deri lezyonları gibi görünebilir, ancak karakteristik bir görünümü yoktur. Bu tür difteri hastalığında genellikle solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı komplikasyonlar daha az görülür. Myokardit, polinevrit ve hava yolu tıkanıklığı gibi ciddi komplikasyonlar genellikle respiratuar difteriye bağlı olarak ortaya çıkar. Respiratuar difteri hastalarının %5-10'unda ölüm riski bulunmaktadır.

Difteri hastalığından korunmanın bazı yolları şunlardır:
- Hastaların tecrit edilmesi
- Difteri mikrobu taşıyan kişilerin testlerle tespit edilip tedavi edilmesi
- Her çocuğa okul öncesi dönemde difteri aşısının yapılması
- Okullarda ve sağlık ocaklarında karma aşılar içerisinde difteri aşısının uygulanması gibi önlemler alınabilir.

Difteri genellikle kişiden kişiye solunum damlacıkları yoluyla bulaşır, öksürme veya hapşırma ile yayılır. Nadiren cilt lezyonlarından, yakın fiziksel temas yoluyla veya difteri bakterisinin bulaşmış objelerle temas sonucu da bulaşabilir. Kuluçka süresi genellikle 2-5 gün arasındadır.

Corynebacterium kropenstedtii ise bazı hastalarda görülebilen bir bakteri türü olup, kistik nötrofilik granülomatöz mastit gibi hastalıklara sebep olabilir. Corynebacterium türleri genellikle gram pozitif, sporsuz, kapsülsüz ve aerobik olan bakterilerdir ve deri florasının büyük bir kısmını oluştururlar.

Difteri hastalığından korunmanın en etkili yollarından biri difteri aşısının yapılmasıdır. Bu aşı sayesinde dünya genelinde difteri vakalarında belirgin bir azalma görülmüştür. Tedbirli olmak ve sağlık kurallarına uygun şekilde hijyenik ortamlarda bulunmak da difteriden korunmada önemli adımlardır.
 
Geri
Üst