Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Difteri asisi kim buldu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Difteri aşısı kim buldu?​

Tarihçe. 1826 da Pierre Bretonneau tarafından klinik bulgular tarif edilerek Difteri adı verilmiştir. Bretonneau membranöz kruplu bir hastada kızıldan difteriyi ayırarak tarif etmiştir. 1923’te hastalığın emin ve etkili aşısı bulunarak uygulamaya konmuştur.

Difteri nedir tıp?​

Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun,göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur.
Difteri, halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen, gram-pozitif basil olarak görülen Corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın toksijenik kökenlerinin neden olduğu başta tonsiller, farinks, larinks ve burun olmak üzere üst solunum yollarına, deri ve bazen de konjuktivalar ile genital bölgeye yerleşim …
Difteri virüs mü bakteri mi?
Difteri genellikle burun ve boğazda bulunan yapıları etkileyen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Tipik olarak boğaz ağrısı, ateş, lenf bezlerinde şişlik ve halsizliğe neden olur.
Difteri aşısı ne zaman bulundu?
•1896’da difteri serumu, 1897’de sığır vebası serumu, 1903’te kızıl serumları Veteriner Hekim Mustafa Adil (1871-1904) tarafından üretildi. •1911’de tifo aşısı, 1913’te kolera, dizanteri ve veba aşıları Türkiye’de ilk kez hazırlandı ve uygulandı.

Difteri bulaşıcı bir hastalık mıdır?​

Difteri, Corynebacterium diphtheriae bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Boğaz ağrısı, halsizlik, hafif ateş, titreme gibi belirtiler gösteren difteri ciddi ve çok bulaşıcı hatta ölümcül olabilen bir hastalıktır.

Neden kuşpalazı denir?​

ömer seyfettin’in kaşağı adlı kitabında kuş palazı olarak geçiyordu. kuşpalazı ismi eskiden tedavi (bkz: kocakarı ilaçları) sırasında hastanın boğazına yeni palazlanmış kuş ölüleri konulduğu için verilmiş.
 
Geri
Üst