AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dide i Ekvan ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Dide i Ekvan ne demek?​

(ﺍﻛﻮﺍﻥ) i. (Ar. kevn “varlık”ın çoğul şekli ekvān) Varlıklar, âlemler: Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen / Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen (Şeyh Gālib).

Merdüm i dide i ekvan olan ademsin sen ne demek?​

Günümüz Türkçesiyle şöyle sesleniyor: “Ey gönül, ey gönül, neden bu kadar gamla dolusun? Yıkıksın, kırık dökük bir haldesin hâlbuki sen tılsımlı bir hazinesin. Meleklerin secde etmeleri emredilen kadri yüceltilmiş bir varlıksın. Bildiğin gibi değil, her varlıktan daha olgun, daha ilerisin.
Ey Dîl niye bu rütbede pür Gamsın sen?
Ey dil ey dil niye bû rütbede pür-gamsın sen Gerçi vîrâne isen genc-i mutalsamsın sen Secde-fermâ-yi melek zât-ı mükerremsin sen Bildiğin gibi değil cümleden akvamsın sen Rûhsun nefha-i Cibrîl ile tev’emsin sen Sırr-ı Hak’sın mesel-i Îsî-i Meryemsin sen.
Ey gönül ey gönül neden bu kadar gamla dolusun?
Ey gönül, ey gönül, neden bu kadar gamla dolusun. Yıkıksın, kırık döküksün ama tılsımlı bir definesin sen.Meleklerin secde etmeleri emredilen kadri yüceltilmiş bir varlıksın, bildiğin gibi değil, her varlıktan daha olgun daha ilerisin sen.

Merdüm i dide i ne demek?​

farsça, gözbebeği. kıtasının ilk mısrasında geçen ve göz bebeği anlamına gelen farsça sözcük. uyarı: “merdüm” göz bebeği anlamına, “dîde” ise göz anlamına gelir; türkçe mantığa göre saçma olsa da eski dilde “merdüm-i dîde” kullanımı da vardır.

Merdum ne demek?​

1. insan, adam. 2. gözbebeği. İnsan. Adam.
Zübde i alemsin ne demek?
Beytin kısa anlamı : “Kendine güzelce bak ki, âlemin özü sensin. Sen varlığın gözünün bebeği olan âdemsin.”
Hoşça bak zatına kim zübde i alemsin sen şiiri anlamı?
Bu kavramla ilgili en dikkate değer beyit, Şeyh Galib’in “müsemmen” (sekizleme) yaptığı beyittir. Beytin kısa anlamı : “Kendine güzelce bak ki, âlemin özü sensin. Sen varlığın gözünün bebeği olan âdemsin.”
Akvam kelimesi Türkçe’de “kavimler, uluslar” anlamına gelir. Arapça ḳwm kökünden gelen aḳwam أقوم z “kavimler, uluslar” sözcüğünden alıntıdır.
Dilimizde sıklıkla kullanılan bir kelime olan Dide, Farsça dilinde olup Farsçadan Türkçe ‘ye geçen kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na bakıldığında Dide kelimesinin anlamı “göz” olarak belirtilmektedir. Göz kelimesi ile aynı anlama gelen Dide kelimesi birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Merdüm i dideme bilmem ne füsun etti felek ne demek?
“Merdüm-i dideme bilmem ne füsûn etti felek Giryemi kildi hûn eşkimi füzûn etti felek Sîrler pençe-i kahrimdan olurken lerzân Beni bir gözleri âhûya zebûn etti felek ” Günümüz Türkçesi İle Gözlerime nasıl bir sihir etti felek Göz yaşlarımı kan eyledi ve ağlayışlarımı arttırdı felek Aslanlar bile kahrımın pençesinden/ …
Çeşm Merdüm ne demek?
1. insan, adam. 2. gözbebeği. İnsan.

Geri