AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diabetes insipidus nedir etyolojisi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.522
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diabetes insipidus nedir etyolojisi?​

Diabetus insipidus (yalancı diyabet, şekersiz şeker hastalığı), antidiüretik hormonun algılanamaması, fazla veya eksik üretilmesi sonucu meydana gelir. Bu farklılaşma vücudun sıvı düzenleme sistemlerini bozar çünkü böbreklerde suyun emilimini ve atılımını kontrol eden hormon antidiüretik (vazopressin, ADH) hormondur.

Diabetes insipidus hangi hormon eksikliği?​

Diabetes insipidus hangi hormon eksikliği?
Nörojenik/santral diabetes insipidus vazopressin hormonu (ADH) eksikliğinden kaynaklanır; bazen susama hissinin düzenlenmesinin azalması ve vazopressin (ADH) üretiminin düzenlenmesi hipotalamusta yakın bir yerde gerçekleşmesinden, susuzlukta azalma ile ortaya çıkabilir.

Diabetes insipidus hangi test?​

Diabetes insipidus hangi test?
Diabetes insipidus hastalığının teşhisi için öykü, klinik bulgular ve laboratuvar bulguları hayati önem taşır. Belirtiler ortaya çıkarsa zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Tanının konulabilmesi için doktor tarafından su kısıtlaması, ADH testleri yapılabilir.24 saatlik idrar miktarı ölçülebilir.

Hiperglisemi ne demek?​

Hiperglisemi, kan şekerinin yüksekliği anlamına gelir. En az 8 saat açlık sonrası bakılan kan glukoz seviyesinin 100 mg/dl’nin üzerinde olması veya şekerli bir içecek içildikten iki saat sonra ölçülen kan şekerinin 140 mg/dl üzerinde olmasına verilen isimdir.

Diabetes insipidus belirtileri nelerdir?​

Diabetes insipidus belirtileri nelerdir?
Diabetes insipidus (Yalancı Diyabet) aşırı idrara çıkma, aşırı susama ve aşırı su içme ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Sık idrara çıkma (özellikle gece idrara çıkma) ve gece idrar kaçırma en önemli belirtileridir. İdrar soluktur, renksizdir ve konsantrasyonu düşüktür.

Diyabet hangi hormon eksikliğinde görülür?​

Diyabet hangi hormon eksikliğinde görülür?
İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır. İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır.

Hiperglisemi için ne yapmalı?​

Hipergliseminin Tedavisi Öncelikle hipergliseminin nedeni araştırılmalıdır. Bu dönemde daha sık kan şekeri kontrolü yapılmalıdır. Kan şekeriniz 240 mg/dl.’nin üzerinde ise kesinlikle egzersiz yapmayıp istirahat etmelisiniz ve idrarda keton baktırmalısınız. Eğer mide bulantınız yoksa bol su tüketmelisiniz.
 
Diabetes insipidus, vücudun sıvı düzenleme sistemlerini etkileyen bir hastalıktır. Bu durum, antidiüretik hormonun (ADH veya vazopressin) eksik veya yetersiz algılanması sonucu ortaya çıkar. Diabetes insipidus, genellikle vücutta suyun emilimini ve atılımını kontrol eden bu hormonun eksikliği nedeniyle oluşur.

Nörojenik/santral diabetes insipidus, vazopressin hormonu (ADH) eksikliğinden kaynaklanır. Hipotalamusta üretilen ve posterior hipofiz bezinde depolanan bu hormonun eksikliği, susama hissinin düzenlenmesinde azalmaya ve susuzluk belirtilerine neden olabilir.

Diabetes insipidus teşhisi için öykü, klinik bulgular ve laboratuvar testleri kullanılır. Doktorunuz hastalık belirtileriyle başvurmanız durumunda su kısıtlaması testi yapabilir, ADH seviyelerinizi ölçebilir veya 24 saatlik idrar miktarını değerlendirebilir.

Diabetes insipidusun belirtileri aşırı idrara çıkma, aşırı susama ve aşırı su içme şeklindedir. Bu belirtiler genellikle sık idrara çıkma, gece idrar kaçırma, berrak ve renksiz idrar gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavi edilmeyen diabetes insipidus ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Diabetes mellitus ise insülin hormonu eksikliği veya insülinin yetersiz kullanımı sonucu oluşan bir metabolik hastalıktır. Tip 1 diyabet, insülin hormonunun eksikliği sonucu ortaya çıkar ve genellikle çocukluk veya gençlik çağında görülür.

Hiperglisemi, kan şekerinin yüksek olduğu durumu ifade eder. Hiperglisemi durumunda kan şekerinizin yükseldiğini fark ederseniz, öncelikle nedenini araştırmak için doktorunuza başvurmalısınız. Kan şekeriniz yüksekse ve 240 mg/dl'nin üzerindeyse egzersiz yapmamalı, istirahat etmeli ve bol su içmelisiniz. Ayrıca idrarda keton seviyelerinizi kontrol etmelisiniz ve gerekirse tıbbi yardım almalısınız.
 
Geri
Üst