- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
DGS mantığı nedir?
DGS (Dikey Geçiş Sınavı), meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanların başarı durumlarına göre 4 yıllık lisans programlarına direkt geçiş yapabilmesini sağlayan, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen bir sınavdır.DGS ile geçiş nasıl oluyor?
CEVAP: Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş(olma) şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.DGS içeriği nedir?
Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES’e göre daha kolay bir sınavdır.
DGS’ye mezun olduktan sonra kaç yıl geçerli?
DGS dikey geçiş sınavı ön lisans mezunu olduktan sonra 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmek için girilen bir sınavdır.
DGS kazanınca ne oluyor?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi için düzenlenir. Dikey geçiş sınavıyla ön lisans programlarından mezun olan kişilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapma olasılığı vardır.DGS ile geçiş yapmak zor mu?
Toplamda 120 sorudan oluşan bu sınav için verilen süre de son derece kısıtlıdır. Bilgiye yönelik sorulardan oluşan DGS sınavında başarı sıralamasında ön sıralarda yer almak oldukça güçtür. İyi bir sayısal temeli ve yeteneği olmayan sözel ve eşit ağırlık çıkışlı öğrenciler için son derece zor bir eleme sınavıdır.DGS mi daha zor TYT mi?
Zorluk olarak sıralamamız gerekirse: Sözel kısımda TYT en kolay sınav. Sonrasında DGS geliyor ama aşırı bir fark yok TYT’den. ALES en zor, daha doğrusu okuması en uzun süren ve karmaşık içeriğe sahip paragrafları içeriyor.
Atatürk Üniversitesi DGS ile kaçıncı sınıftan başlatıyor?
Kaçıncı sınıftan başlayacağım? DGS sonuçları ile Fakültemiz programlarına kayıt yaptıran öğrencilerimiz üçüncü sınıftan öğrenimlerine devam ederler.
Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları mezunlarının Lisans Öğrenimine Geçiş Yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır.
TYT (AYT olmadan) sizi liseden ön lisansa taşır. DGS ön lisanstan lisansa taşır. (Ve neye hikmetse içerik olarak AYT’ye benzemesi gerekirken TYT’ye benzer. Oysa AYT ve DGS’nin görevi aynıdır aslında.).
DGS ile geçiş yapmak için kaç puan almak gerekir?
DGS sınavında baraj puanı yoktur. DGS’nin kendisine özel puan hesaplama yöntemi vardır. Bir bölümü kazanmak için yaklaşık 130 puan alınması gerekiyor. İyi bir bölümü kazanmak için en az 240-250 puan alınması gerekiyor.