AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DGS ile cap yapilir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

DGS ile çap yapılır mi?​

DGS ile üniversiteye yerleştim. ÇAP-YANDAL başvuru hakkım var mı? Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bir lisans programına kayıt yaptırmış olan öğrenciler ÇAP’a başvuramazlar.

Hangi bölümler çap yapabilir?​

Hangi bölümler çap yapabilir?
Çift Anadalda Geçerli Hangi Bölümler Var?
- Psikoloji ile beraber Sosyoloji.
- Ekonomi ile beraber Finans.
- Sosyoloji ile beraber Felsefe.
- İşletme ile beraber Finans.
- Siyaset Bilimi ve Tarih.
- Yabancı Diller ile beraber Uluslararası İlişkiler.
- İktisat ile beraber Matematik.
- İktisat ile beraber İşletme.

DGS ile geçiş yapan öğrenciler yatay geçiş yapabilir mi?​

DGS ile geçiş yapan öğrenciler yatay geçiş yapabilir mi?
Kurumlar arası, Yurt Dışı (ÖSYM tarafından yerleştirilenler) ve Kurum İçi yatay geçiş yapılabilir. Bunun için: DGS ile yerleşenler sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzunda öğrencinin ön lisans alanı ile tercih edebileceği yerlere ve DGS puanı dikkate alınarak yatay geçiş başvurusu yapabilir.

DGS ile yerleşenler çift anadal yapabilir mı?​

belirtildiğinden, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 20.01

Psikoloji bölümü hangi bölümlerle ÇAP yapabilir?​

Psikoloji bölümü hangi bölümlerle ÇAP yapabilir?
Yandal Başvuru Koşulları Psikoloji Bölümü öğrencileri; İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri ile Yan Dal programına başvurabilirler.

Kimya bölümü hangi bölümlerle ÇAP yapabilir?​

Kimya bölümü hangi bölümlerle ÇAP yapabilir?
Öğrencilerimiz Biyoloji, Fizik, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri ve Bahçe Bitkileri Bölümlerinde Çift Anadal Programlarına başvurarak ikinci bir diplomaya sahip olabilirler.
Çap kaç senede biter?​
Hatta birbirine yakın alanlarda çift anadalı toplam 4 yıl içinde bitirmek mümkündür, fakat bu 4 yıl son derece yoğun geçecek ve ÇAP dışı faaliyetlere pek zaman ve enerji bırakmayacaktır. ÇAP yapan öğrenci mezuniyetini çok geciktirmemek için her dönem fazla ders alırsa tüm notlarının düşmesi de olasıdır.

Eğitim Fakültesinde çift anadal yapılır mi?​

Eğitim Fakültesinde çift anadal yapılır mi?
Cevap 1 – Her eğitim öğretim yılı başında ilgili bölümlerin, fakülte ve yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile lisans programlarında çift anadal programı açılır.

DGS ile çap yapılabilir mi sorusuna verilen cevapta belirtildiği gibi, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bir lisans programına yerleşen öğrenciler çap başvurusu yapamazlar.

ÇAP yapabilecek bölümler arasında çift anadal programları bulunmaktadır. Bazı örnekler şunlardır:
- Psikoloji ile beraber Sosyoloji
- Ekonomi ile beraber Finans
- Sosyoloji ile beraber Felsefe
- İşletme ile beraber Finans
- Siyaset Bilimi ve Tarih
- Yabancı Diller ile beraber Uluslararası İlişkiler
- İktisat ile beraber Matematik
- İktisat ile beraber İşletme

DGS ile geçiş yapan öğrenciler yatay geçiş yapabilirler. Kurumlar arası, yurt dışı (ÖSYM tarafından yerleştirilenler) ve kurum içi yatay geçiş yapılabilmektedir. DGS ile yerleşenler, ilgili yıldaki DGS Kılavuzunda öğrencinin ön lisans alanı ve tercih edebileceği yerlere göre yatay geçiş başvurusu yapabilirler.

DGS ile yerleşenlerin çift anadal yapabilme durumuna ilişkin detaylar Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun belirlediği koşullara göre değişiklik gösterebilir.

ÇAP programına başvurabilmek için belirli koşulları sağlamak gerekmektedir. Örneğin, Psikoloji bölümü öğrencileri İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi bölümlerle yan dal programına başvurabilirler.

Kimya bölümü öğrencileri ise Biyoloji, Fizik, Kimya Mühendisliği, Tarla Bitkileri ve Bahçe Bitkileri gibi bölümlerle çift anadal programlarına başvurarak ikinci bir diplomaya sahip olabilirler.

ÇAP programını bitirmek sürekli yüksek bir ders yükü gerektirebilir ve mezuniyeti geciktirmemek için dikkatli planlama yapılmalıdır. Diğer faaliyetlere yeterli zaman ayırmak ve notların düşmemesi için dengeli bir program oluşturulmalıdır.

Eğitim Fakültesinde çift anadal programı açılması her eğitim öğretim yılı başında ilgili bölümlerin önerisi ve senatonun onayı ile gerçekleşmektedir. Bu programlar genellikle bölümlerin fakülte ve yüksekokul kurullarının önerisi üzerine açılmaktadır.

Geri