AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DEXA testi hangi durumlarda kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

DEXA testi hangi durumlarda kullanılır?​

DEXA (dual enerji x – ray absorpsiyometri) veya kemik dansitometrisi de denilen inceleme, kemik mineral yoğunluğunu ölçmek, osteoporoz tanısını koymak ve tedavi etkinliğini takip etmek için kullanılan standart testtir. DEXA ayrıca kemiklerin kırılma riskini de ortaya koyar. Düşük doz X ışını kullanılarak yapılır.

DEXA ölçümü nerede yapılır?​

DEXA ölçümü nerede yapılır?
Santral DEXA cihazları hastaneler ve medikal merkezlerde kullanılırken, küçük periferik aygıtlar eczaneler ve mobil sağlık ünitelerinde bulunabilir. BT cihazları da omurga ve kalça bölgesinde osteoporoz ölçümü için efektif olarak kullanılabilir.

Kemik ölçümü Z skoru kaç olmalı?​

Kemik ölçümü Z skoru kaç olmalı?
T skoru -1 in üzerinde ise kemik yoğunluğunuz normal demektir. -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni denen normal ile osteoporoz arasındaki durum demektir. -2,5 altında ise osteoporoz var demektir. Z skoru ise sizinle aynı yaş, cinsiyet, ağırlık ve ırktaki normal insanlarla kıyaslanmadır.

DEXA kemik ölçümü nasıl yapılır?​

Kemik yoğunluğu ölçümü için günümüzde en çok kullanılan yöntem DEXA yöntemidir. Bu yöntemde hasta, bir masada hareketsiz olarak yatar pozisyondayken hareketli bir kamera ve ışın kaynağı ile ölçüm yapılır ve elde edilen sonuçlar bilgisayar yardımı ile değerlendirilir. İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır.

DEXA nerede kullanılır?​

DEXA nerede kullanılır?
Santral DEXA aygıtları kalça ve omurga bölgesinde kemik yoğunluğu ölçümü yaparken, periferik aygıt el bileği, topuk ve parmakta ölçüm yapar. Santral DEXA cihazları hastaneler ve medikal merkezlerde kullanılırken, küçük periferik aygıtlar eczaneler ve mobil sağlık ünitelerinde bulunabilir.

KMD testi nedir?​

KMD testi nedir?
Osteoporoz şüphesi olan hastaların değerlendirilmesinde kemik mineral dansitometrisi (KMD) kullanılmaktadır. KMD ölçümünde ilk tercih Dual enerji X-ışını absorptiometrisi (DEXA) yöntemidir.
Kemik testi hangi hastanede yapılır?​
Kemik ölçümü özel veya devlet hastanelerinde yapılabilir. Hastanelerde bulunan fizik tedavi veya kadın doğum ve hastalıkları bölümü bu testin yapılmasına gerek görebilir. Bu durumda hemen hemen her bir hastanede bulunan kemik dansitometri cihazı ile hastaların kemik ölçümleri yapılabilmektedir.

Kemik ölçümü kaç dakika sürer?​

Kemik ölçümü kaç dakika sürer?
Omurganın bel kısmı (L1-L4) ve kalçaya (femur) çekim yapılır genellikle. Çekim en fazla 10 dakika sürer ve çekim sonrasında sonuç raporu genellikle yarım saat içerisinde hastaya verilir.

DEXA cihazının röntgenden farkı nedir?​

DEXA cihazının röntgenden farkı nedir?
Görüntüleme yöntemi olarak, radyografiden faydalanılmaktadır. Yani röntgende olduğu gibi X ışınları kullanılarak çekim gerçekleştirilir. Fakat röntgenden farklı olan DXA ya da DEXA olarak bilinen bir cihaz kullanılır. İkili enerji x ışını emme ölçümü olarak bu yöntem, kemiklerde mineral yoğunluğunu belirler.
 
DEXA testi, osteoporoz tanısı koymak, kemik mineral yoğunluğunu ölçmek ve tedavi etkinliğini takip etmek için kullanılan bir testtir. Ayrıca kemiklerin kırılma riskini belirlemede de faydalıdır. DEXA testinde düşük doz X ışınları kullanılarak kemik yoğunluğu ölçümü yapılır. Testin pozitif sonuçları için T skoru -1'in üzerinde olması, osteopeni ve osteoporoz için ise aralık olarak -1 ile -2,5 arasında ve -2,5 altında olması beklenmektedir.

DEXA ölçümü genellikle hastanelerde ve medikal merkezlerde santral DEXA cihazlarıyla yapılırken, küçük periferik aygıtlar eczaneler veya mobil sağlık ünitelerinde bulunabilir. Bu test genellikle omurga ve kalça bölgesinde yapılırken, periferik aygıtlar el bileği, topuk ve parmak gibi bölgelerde ölçüm yapabilir.

Kemik ölçümü için en çok kullanılan yöntem olan DEXA yönteminde hasta hareketsiz olarak bir masada yatarken, hareketli bir kamera ve ışın kaynağı kullanılarak ölçüm yapılır. İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır ve sonuçlar bilgisayar yardımı ile değerlendirilir.

Kemik dansitometrisi (KMD) testi, osteoporoz şüphesi olan hastaların değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu test genellikle Dual enerji X-ışını absorptiometrisi (DEXA) yöntemiyle gerçekleştirilir.

Kemik ölçümü genellikle özel veya devlet hastanelerinde yapılabilir. Fizik tedavi veya kadın doğum ve hastalıkları bölümlerinde bulunan kemik dansitometri cihazları ile bu test yapılabilmektedir. Test genellikle omurga ve kalça bölgesinde yapılır ve çekim süresi en fazla 10 dakikadır. Sonuç raporu genellikle testten sonra yarım saat içerisinde hastaya verilir.

DEXA cihazı, röntgen kullanılarak gerçekleştirilen DEXA (Dual enerji X-ışını absorpsiyometri) testlerinde özel olarak kullanılan bir cihazdır. Röntgen ve DEXA arasındaki fark ise DEXA'nın iki enerji seviyesinde X ışınları emilimini ölçerek kemiklerde mineral yoğunluğunu belirleyebilmesidir.
 
Geri
Üst