AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Devrik Cümle Nedir Örnekler?

SoruCevap

Yeni Üye

Devrik cümle nedir örnekler? Devrik cümle, Türkçe dilbilgisinde yaygın olarak kullanılan bir yapıdır. Devrik cümle, özne, yüklem ve nesne sıralamasının normalden farklı olduğu bir cümle türüdür. Örneklerine bakacak olursak, “Parkta oynayan çocukları gördüm” veya “Akşam yemeğini annem pişirdi” gibi cümleler devrik cümle örnekleridir. Bu tür cümlelerde, özne ve yüklem yer değiştirmiş, nesne ise yine aynı yerinde durmuştur. Devrik cümleler, dilimize farklı bir anlatım katmak için kullanılır ve metnin akışını değiştirir. Türkçe dilbilgisinde önemli bir konu olan devrik cümleler, yazılı ve sözlü iletişimde sıklıkla karşımıza çıkar.
İçindekiler

Devrik Cümle Nedir?​

Devrik cümle, Türkçe dilbilgisine göre öznesi ve yüklemi yer değiştirmiş olan cümlelerdir. Yani normalde özne cümlenin başında yer alırken, devrik cümlelerde yüklem cümlenin başında bulunur. Bu durum cümleye farklı bir anlam kazandırır ve vurguyu değiştirir.

Devrik Cümle Örnekleri Nelerdir?​

Devrik cümleler, yazı ve konuşma dilinde sıkça kullanılan bir dilbilgisi özelliğidir. İşte devrik cümle örnekleri:
Gece yarısı eve geldi. (Normal cümle: Eve gece yarısı geldi.)
Yarın sınav var. (Normal cümle: Sınav yarın var.)
Çok yorgunum bugün. (Normal cümle: Bugün çok yorgunum.)
Hiçbir şey yapmadan gün geçiremezsin. (Normal cümle: Gün geçiremezsin hiçbir şey yapmadan.)
Okula geç kaldım. (Normal cümle: Geç kaldım okula.)
Yemekleri sen yap. (Normal cümle: Sen yemekleri yap.)
Çok güzel bir film izledim dün. (Normal cümle: Dün çok güzel bir film izledim.)
Yaz tatilinde denize giderim. (Normal cümle: Denize yaz tatilinde giderim.)
Annesiyle alışverişe gitti. (Normal cümle: Alışverişe annesiyle gitti.)
Yarın sinemaya gideceğiz. (Normal cümle: Sinemaya yarın gideceğiz.)
Çok sevdiğim bir arkadaşım var. (Normal cümle: Bir arkadaşım var, çok sevdiğim.)
Yemekleri hızlıca bitirdi. (Normal cümle: Hızlıca yemekleri bitirdi.)
Yeni bir kitap aldım bugün. (Normal cümle: Bugün yeni bir kitap aldım.)
Çok yoruldum dün gece. (Normal cümle: Dün gece çok yoruldum.)
Arabayı park ettim buraya. (Normal cümle: Buraya arabayı park ettim.)
Çok güzel bir şarkı söyledi. (Normal cümle: Bir şarkı söyledi, çok güzel.)
Yemekleri sen yapabilirsin. (Normal cümle: Sen yemekleri yapabilirsin.)
Çok hızlı koştu parkta. (Normal cümle: Parkta çok hızlı koştu.)
Yarın işe erken gitmek zorundayım. (Normal cümle: İşe erken gitmek zorundayım yarın.)
Devrik cümleler Türkçe dilbilgisinde önemli bir yer tutar ve yazılı ve sözlü iletişimde sıkça kullanılır. Devrik cümlelerin anlamını ve vurgusunu doğru bir şekilde kullanmak dilin etkili kullanımı için önemlidir.

Devrik Cümle Nedir Örnekler?​

Devrik cümle nedir? Örnekler
Devrik cümle, normal cümle yapısından farklı olarak özne-nesne-sıfat-fiil düzeninde olmayan cümledir.
Özne ve nesne yer değiştirmiş devrik cümle örnekleri: “Akşam eve geldi annem.” veya “Kitabı okudum dün gece.”
Sıfat ve isim tamlaması yer değiştirmiş devrik cümle örnekleri: “Güzel bir şarkı söyledi o.” veya “Kocaman bir ev gördüm.”
Zarf yer değiştirmiş devrik cümle örnekleri: “Hızla koştu çocuk.” veya “Dikkatlice dinledi öğretmen.”

Devrik cümle oluştururken, özne ve yüklem yer değiştirir.
Devrik cümle örnekleri, cümledeki unsurların yer değişimiyle oluşur.
Devrik cümle anlamı değiştirmez, sadece vurgu yapar.
Devrik cümle kullanımında dikkatli olmak gerekir.
Devrik cümle örnekleri, Türkçe dilbilgisinde önemli bir konudur.

Geri