Devletten KDV alacagi nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
234.005
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Devletten KDV alacağı nasıl alınır?​

Maliye Bakanlığı, bazı özel durumlarda vergi alacaklarını garanti altına almak için vergi mükelleflerine KDV kesintisi yapma hakkı vermiştir. Bu kişi ya da kurumlar, yapılan kesintinin miktarını, tüm gerekli dosya ve evrakları tamamlamaları halinde vergi dairesi üzerinden KDV iadesi talebinde bulunabilir.
Havaalanında vergi iadesi nasıl alınır?
Havaalanı
- 1) Gümrük onaylı Tax Free Point fatura/çekinizi çıkış kapısındaki Tax Free Point ofis yetkilimize göstererek, iadenizi anında nakit olarak alabilirsiniz.
- 2) Gümrük onaylı Tax Free Point fatura/çekinizi 90 gün içinde bize posta ile ulaştırarak, KDV’nizin kredi kartı hesabınıza yatırılmasını da isteyebilirsiniz.
KDV alacağı nasıl oluşur?
Vergi satıcının üzerinde kalır. Bazı durumlarda da, alıcı yasal yükümlülükleri aracılığı ile satıcıya Katma Değer Vergisi’nin bir kısmını ödeyemez ve onun dışında vergi dairesine yatırmak zorunda kalır. Bu gibi durumlarda söz konusu olduğu zaman KDV iadesi devreye girer.

Ödenecek KDV hangi hesapta izlenir?​

391 HESAPLANAN KDV HESABI Mal ve hizmet satımlarında tahsil edilen katma değer vergisi bu hesaba alacak kaydedilir, mevzuat gereği hesaba yapılan düzeltmeler hesabın borcuna kaydedilir.
Tax Free neleri kapsar?
Yurt dışında yaptığınız alışverişte ödediğiniz KDV gibi vergiler size yol, su, elektrik olarak dönmediği için bu vergilerin bir kısmını geri alabiliyorsunuz. Buna tax free deniliyor.
Tax Free izin belgesi nasıl alınır?
İzin belgesi almak isteyen satıcılar vergi dairesine bir dilekçe ile başvurur. Vergi dairelerince yapılacak yoklama ve değerlendirme sonunda bu tür satışları yapabilecek organizasyona sahip olduğu anlaşılan mükelleflere izin belgesi verilir. İzin belgesi işletmede görünür bir yere asılır.
Katma Değer Vergisi (KDV) Türkiye’de gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde satıcının hesaplayıp alıcıdan tahsil ederek vergi dairesine ödediği vergiye verilen isimdir. 1985 yılında yürürlüğe giren 3065 sayılı Kanun çerçevesinde uygulanan KDV bir tüketim vergisi türüdür.
Ödenmesi gereken KDV nasıl hesaplanır?
KDV dahil edilmiş tutardan hesaplama yaparken KDV dahil fiyatı (1 + KDV oranı/100) formülü kullanılır. 600 lira olan malın yüzde 18 KDV’sini bulmak istersek 600 ile 1 eklenmiş KDV oranını çarparız. Bu da 600 x 1.18 = 708 lira yapar. Malın tutarı 600 lira olduğuna göre ödenen KDV tutarı 108 liradır.
KDV iadesi nasıl oluyor?

Tevkifatlı fatura nasıl beyan edilir?​

Tevkifat, anılan Tebliğ kapsamında olan mal ve hizmetleri satın alan ve adına fatura ve benzeri belge düzenlenen sorumlu tarafından yapılarak, 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenecek veya doğrudan muhasebe birimlerince ilgili Bütçe hesabına gelir kaydı yapılacaktır.
KDV iadesi başvurusu nasıl yapılır?
KDV İadesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İade talep dilekçesi,
- Gümrük beyannamesi,
- Satış ve hizmet faturalarına ait liste,
- Yüklenen Katma Değer Vergisi listesi,
- İhracatın gerçekleştirildiği dönemin indirilecek KDV listesi,
- İadesi kabul edilen KDV hesaplama tablosu.
KDV iadesi nereden bakılır?
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.

Katma değer vergisi en geç ne zaman ödenir?​

Beyanname vermek mecburiyetinde olan mükellefler ile vergi kesmekle sorumlu tutulanlar, bir vergilendirme dönemine ait katma değer vergilerini beyanname verecekleri ayın yirmialtıncı günü akşamına kadar (5035 sayılı Kanun’un 48/3-b maddesi ile değişen ibare. Yürürlük 02.01.2004) ödemeye mecburdurlar.
Hangi beyanname ne zaman verilir?
Beyan ve Ödeme Süreleri
Vergi ödemeleri hangi bankalar alıyor?
Buna göre, vergi dairesi müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacakların vergi daireleri vezneleri dışında, Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT vasıtasıyla tahsiline devam ediliyor.
 
Geri
Üst