- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü neyin sonucudur?
Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olması onun “üniter devlet” olması demektir. Türkiye Devleti, üniter bir devlettir; yani kendi bünyesinde farklı kanunların geçerli olduğu farklı yönetim bölgeleri yoktur.Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür ifadesi hangi temel esasa dayanır?
Madde 6 – Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz.Ülke bütünlüğü ilkesi nedir?
Her Türk’ün büyük bir dikkat ve titizlikle koruması gerekli Millî Birlik ve Beraberlik ilkesi, Atatürk milliyetçiliğinin zorunlu bir sonucudur. Bu görüş ve anlayışa göre, millet ülkesiyle birlikte bölünmez bir bütündür. Herkesin bunu kabul etmesi ve aynı idealleri gerçekleştirmek için birlikte hareket etmesi gerekir.
Ülke bütünlüğü ne demek?
Ülkesi olmayan bir millet varlığını ve bağımsızlığını sürdüremez. Ülkenin bölünmez bütünlüğü ilk önce Erzurum Kongresi’nde “Milli sınırlar içinde kalan vatan bir bütündür, asla bölünemez.”kararı ile ortaya konmuştur.Anayasanın ilk 4 maddesi neden değiştirilemez?
Çünkü hepinizin bildiği üzere anayasalar devletin kuruluşunu, devlet-vatandaş etkileşimini ve kişilerin temel hak ve hürriyetlerini belirleyen düzenin çerçevesidir. Diğer tüm yasalar onun sınırlarında şekillenir, Anayasa Mahkemesi o çerçeveyi esas alır ve devleti yönetenler onun sınırlarında kalmak mecburiyetindedir!Devletin bütünlüğü nedir?
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir.
Devletin Unsurlarında Teklik Bu nedenle, üniter devlette, devleti oluşturan unsurlar tek ve bölünmez bir bütündür. Şöyle ki: a) Üniter devlette, devletin ülkesi tek ve bölünmez bir bütündür. Buna “ülkenin bölünmezliği” veya “ülkenin bütünlüğü ilkesi” denir[2].