AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Devletimiz topladigi bu vergileri hangi amaclarla kullanilmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Devletimiz topladığı bu vergileri hangi amaçlarla kullanılmaktadır?​

Devletin hizmetleri yerine getirmek için yurttaşlardan herkesin geliri ölçüsünde topladığı para. Gelir üzerinden toplanan vergiler yani doğrudan vergiler ile akaryakıt, buzdolabı, cep telefonu, elektrik, doğalgaz gibi mallar alınırken ya da tüketilirken ödenen dolaylı vergiler bulunuyor.

Vergiler hangi unsurlar üzerinden alınır?​

10.3. Harcamalar Üzerinden Alınan Vergiler
- Özel tüketim vergileri.
- Muamele vergileri.
- Katma değer vergisi.
- Gümrük vergileri.
- Diğer harcama vergileri.

Vergilerin gelir dağılımı üzerindeki etkisi nedir?​

Vergilerin gelir dağılımı üzerindeki etkisi nedir?
Toplam vergi gelirleri içerisinde dolaysız vergilerin göreli payının yüksek olması zengin kesimden orta ve düşük gelirli kesime yönelik bir tür transfer özelliği göstererek, gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltır.

Türkiye’nin vergi rekortmeni kim?​

Türkiye’nin vergi rekortmeni kim?
En fazla gelir vergisi beyan eden mükellef listesinin ilk sırasındaki rekortmen, isminin açıklanmasını istemedi. Listenin ikinci sırası ise tahakkuk eden 70 milyon 510 bin 854 liralık vergiyle Mehmet Sinan Tara’nın oldu. Listenin 3’üncü sırasında 70 milyon 456 bin 319 liralık vergiyle Mustafa Rahmi Koç yer aldı.

Gelir üzerinden alınan vergiye ne denir?​

Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Konularına göre vergiler nelerdir?​

Vergilerin Konularına Göre Sınıflandırılması: Gelir-Servet-Harcama Üzerinden Alınan Vergiler
- Gelir üzerinden alınan vergilere gelir ve kurumlar vergisi,
- Servet üzerinden alınan vergilere emlak, motorlu taşıtlar, veraset ve intikal vergisi,

Hangi vergiler servet üzerinden alınır?​

Hangi vergiler servet üzerinden alınır?
Genel Servet Vergisi, servet unsurları üzerinden tek seferde alınan vergilerdir. ‘Veraset ve İntikal Vergisi’ bu kapsamda vergidir. Özel Servet Vergisi, servet unsurlarından ayrı ayrı alınır. ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi (Bina Vergisi, Arazi Vergisi, Değerli Konut Vergisi) ‘ bu kapsamda vergilerdir.
 
Vergilerin amaçları ve çeşitleri hakkında bilgi veren bu yazılar oldukça bilgilendirici. Vergiler, devletin hizmetleri yerine getirmek, gelir dağılımını dengelemek ve kamu harcamalarını karşılamak için topladığı paralardır. Vergiler, doğrudan (gelir vergisi) ve dolaylı (akaryakıt vergisi, KDV) vergiler olmak üzere farklı unsurlar üzerinden alınır.

Vergilerin gelir dağılımı üzerindeki etkisi, dolaysız vergilerin zengin kesimden orta ve düşük gelirli kesime doğru bir tür transfer işlevi görmesi sebebiyle gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltabilir.

Türkiye'nin vergi rekortmenleri arasında en fazla gelir vergisi beyan eden isimler arasında ismi açıklanmayan bir rekortmen, Mehmet Sinan Tara ve Mustafa Rahmi Koç bulunmaktadır.

Gelir üzerinden alınan vergi türüne ise "gelir vergisi" denir. Gerçek kişilerin elde ettikleri gelirler üzerinden alınan bu vergi, kişilerin kazanç ve iratlarına göre hesaplanır.

Servet üzerinden alınan vergiler arasında Genel Servet Vergisi ve Özel Servet Vergisi bulunmaktadır. Veraset ve İntikal Vergisi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi gibi vergiler servet unsurlarına göre alınan vergilerden bazılarıdır. Bu vergiler, bireylerin sahip oldukları servet unsurlarını temel alarak hesaplanır ve devlete ödenir.
 
Geri
Üst