AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Devlet memuru olmak icin askerlik sart mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Devlet memuru olmak için askerlik şart mı?​

Memur Olmak İçin Askerlik Şart Mı? Memur alım ilanlarında “askerlik hizmetini yapmış olma” şartını içerecek şekilde kısıtlama 1999 yılında getirilmiştir. Dolayısıyla memur olabilmek için askerlik yapmak şarttır.

Kimler askere gidemez?​

Onlardan bazıları şu şekildedir… Vücut, kilo ve kitle endeksi askerlik şartlarına uymayan vatandaşlar. Beden hareket ve fonksiyonlarını bozan sfinkter ani yetersizliği, darlığı şekil bozuklukları ve bunların başarısız tedavileri. Tedavisi olanaksız anüs ve rektumun önemli darlık ve yetersizlikleri.

657 sayılı devlet memurları Kanununa kimler tabidir?​

657 sayılı devlet memurları Kanununa kimler tabidir?
657 Sayılı Kanun; Belediyeler, İl Özel İdareleri, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar ve Belediyelerin kurdukları birliklerde, kanunlarla kurulan fonlarda, döner sermayeli kuruluşlarda, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde ve kefalet sandıklarında çalışan memurlar hakkında uygulanmaktadır.

Çürük raporu memuriyeti etkiler mi?​

Çürük raporu memuriyeti etkiler mi?
Psikolojik sorunlar nedeniyle alınan çürük raporları da normal hayatı etkileyebilen durumlardır. Engelli bireyler memur olabildikleri için çürük raporu alan bir kişinin çalışma hayatına engel teşkil etmesi çok sık rastlanan bir durum değildir. Hareketli bir iş değil de masa başı memurluk gibi işler daha iyi olur.

Memur askere gidebilir mi?​

Askeralma yönetmeliği’nin 55’inci madde birinci fıkra a bendi gereğince aday memur olarak göreve başlayanların askerlikleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre asil memur oluncaya kadar ertelenebilir.

Kaç yaşına kadar devlet memuru olunabilir?​

Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır. Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır.

Hangi şartlarda askerlik ertelenir?​

Hangi şartlarda askerlik ertelenir?
Üniversite mezunları için askerlik tecil ettirme süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Yüksek lisans, doktora öğrencileri ya da mesleki tecrübe kazanmak için bir yerde staj görenler üst yaş sınırı 35’i geçmeyecek şekilde askerliklerini 1 yıl süreyle tecil ettirebilirler.

Hangi şartlarda askerlikten muaf olunur?​

Hangi şartlarda askerlikten muaf olunur?
1111 sayılı kanunla açıklanan boy-kilo indeks standartlarının taban kademesindeki ağırlıktan 21 kg veya daha fazla eksiği bulunanlar; tavan kademesindeki ağırlıktan 30 kg ya da daha fazlası bulunanlar askerlikten muaf olur. Yaşı geldiği halde boyu 1,49 cm veya daha az olanlar askerlikten ömür boyu muaf olur.

Çürük raporu ehliyete engel mi?​

Askerden alınan çürük raporu sivil hayatta bir işe yaramadığı gibi ehliyet vb. gibi işlemlerde de dikkate alınmaz.

Askerde çürük raporu alınca ne olur?​

Polislik, özel güvenlik, zabıtalık, gardiyanlık ve subaylık haricinde hiç bir yerde sorun yaşamazsınız. Rahat olun. Çevremde çürük alıpta memur olan onlarca kişi var. Askeriyede sivil memur olarak çalışmana engel oluyor mu diye sorarsan evet oluyor.

Devlet memurları kaç ay askerlik yapıyor?​

Devlet memurları kaç ay askerlik yapıyor?
Buna göre, 06/08/2001 tarihinde göreve başlayan bir Devlet memuru, muvazzaf askerlik süresi olan 18 aylık süresinin de ilave edilmesiyle, 06/02/2010 tarihinde 10 yıllık hizmet süresini tamamlayacağından bu tarihten itibaren 657 sayılı Kanunun 102 nci maddesi uyarınca kullanacağı yıllık izin süresi 30 gün olacaktır.

Devlet memuru askere nasıl gider?​

Devlet memuru askere nasıl gider?
Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.

En geç kaç yaşında memur olunur?​

Bu konuda kanunen bir düzenleme olmamasına rağmen yapılan KPSS kılavuzunda bu konuda düzenleme yapılmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) A Grubuna katılacak olan adaylardan 35 yaş sınırı bulunmaktadır.
 
Devlet memuru olmak için askerlik yapmanın şart olduğu belirtiliyor. Yani memur alımlarında genellikle "askerlik hizmetini yapmış olma" şartı aranmaktadır. Böylelikle askerlik hizmeti devlet memuru olmak için bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, belirli kuruluş ve birliklerde çalışan memurlar bu kanuna tabidir. Belediyeler, İl Özel İdareleri, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, döner sermayeli kuruluşlar, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlükleri ve kefalet sandıklarında çalışan memurlar da 657 sayılı Kanun kapsamında yer almaktadır.

Askerlik durumuyla ilgili olarak, aday memurların göreve başladığı süre içerisinde askerlikleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre asil memur olduktan sonra ertelenebilmektedir. Ayrıca üniversite mezunları için askerlik tecil ettirme süresi genellikle 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Askerlikten muafiyet durumları da belirli kriterlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Boy-kilo indeks standartlarına uyum sağlayamayan veya sağlık problemleri nedeniyle askerlikten muafiyet alabilen bireyler bulunmaktadır.

Çürük raporu durumu ise çeşitli etkilere sahip olabilir. Memurluk başvurusunda veya çalışma hayatında bazı durumlarda çürük raporu etkili olabilir. Ancak sivil hayatta iş başvuruları veya ehliyet gibi işlemlerde çürük raporu almanın genellikle bir etkisi olmayabilir.

Son olarak, devlet memurlarının askerlik süreleri kendi başlangıç tarihlerine göre değişebilmektedir. Muvazzaf askerlik süresi ile hizmet süresi hesaplamaları yapılırken, memurun hangi tarihte göreve başladığı ve askerliğe gittiği tarihler dikkate alınmaktadır.
 
Geri
Üst