AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Devlet memuru komanditer ortak olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.021
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Devlet memuru komanditer ortak olabilir mi?​

Komandit ve kollektif şirket Komandit şirket açısından sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olan ortaklara komanditer ortak denmektedir. Açıkça hükümde görüleceği üzere, devlet memurları komandit şirkette komandite ortak olamazlar.

Kamu işçisi şirket ortağı olabilir mi?​

Kamu işçisi şirket ortağı olabilir mi?
657 sayılı Kanun’a göre devlet memurunun tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek şekilde ticari faaliyet bulunması yasal olarak mümkün değildir. Bununla birlikte, devlet memurunun ticari faaliyetlerde bulunan sermaye şirketlerinde ortak olmalarına herhangi yasal bir engel bulunmamaktadır.

Memurlar bir şirkete ortak olabilir mi?​

Memurlar limited şirketi ortağı olabilirler. Ancak memurlar ortağı olduğu limited şirketinin yönetim ve denetimde görev almazlar. Bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemezler.

Öğretmen şirket müdürü olabilir mi?​

Öğretmen şirket müdürü olabilir mi?
Öğretmen olarak görev yapanların limited şirketlerde ortak olmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Öğretmenler limited şirkete ortak olabilirler. Ancak ortak oldukları limited şirketlerde bazı görevleri üstlenmeleri yasaklanmıştır.

Memurlar kooperatiflere üye olabilir mi?​

Ortakları ve toplum için sosyal bir işlev gören kooperatiflere devlet memurlarının ortaklığının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak devlet memurları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricindeki kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyesi olamazlar.

Devlet işçisi şirket kurabilir mi?​

Devlet işçisi şirket kurabilir mi?
İş sözleşmesinde ve işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi varsa ve orada çalışan işçinin başka bir iş yapma yasağı bulunuyorsa kendi adınıza işyeri açamazsınız. Adınıza işyeri olması ancak sözleşmenizde ‘işyeri açamaz’ diye bir ibare varsa size sorun olur ve sözleşme feshine kadar gider.

Öğretmen limited şirkete ortak olabilir mi?​

Öğretmen ticaret yapabilir mi?​

Öğretmen ticaret yapabilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlığını taşır. Maddeye göre memur; Tacir veya esnaf olamaz. Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz.

Kimler kooperatif başkanı olamaz?​

Devlet memurları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricindeki kooperatiflerde Yönetim veya Denetim Kurulu üyesi olamazlar. Devlet memurları Türk Ticaret Kanununa göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar (657 sayılı Kanun Md. 28).
 
Devlet memurları genellikle ticari faaliyetlerde bulunamazlar ve komandit şirkette komandite ortak olamazlar. Ancak, devlet memurları ticari faaliyetlerde bulunan sermaye şirketlerinde ortak olabilirler. Yani, bir devlet memuru bir limited şirkete ortak olabilir, ancak şirketin yönetim ve denetiminde görev alamaz ve şirketin personeli olarak görev yapamaz.

Öğretmenler de limited şirketlerde ortak olabilirler, ancak ortak oldukları limited şirketlerde bazı görevleri üstlenmeleri yasaklanmıştır. Yani, bir öğretmen limited şirkete ortak olabilir ancak şirket müdürü gibi pozisyonlarda yer alamaz.

Devlet memurları kooperatiflere üye olabilirler, ancak yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricindeki kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyesi olamazlar. Benzer şekilde, devlet memurları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricinde Yönetim veya Denetim Kurulu üyesi olamazlar.

Öte yandan, devlet işçilerinin iş sözleşmelerinde ve uygulanan toplu iş sözleşmelerinde başka bir iş yapma yasağı varsa kendi adlarına işyeri açamazlar. Ancak, sözleşmelerinde bu konuda bir engel bulunmuyorsa işyeri açmalarında bir sakınca yoktur.

Son olarak, öğretmenlerin ticaret yapmaları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre yasaklanmıştır. Bu kanuna göre, devlet memurları ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunamazlar. Bu nedenle, öğretmenlerin ticaret yapması yasaktır.
 
Geri
Üst