Devlet memuru emekli olduktan sonra geri donebilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.867
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Devlet memuru emekli olduktan sonra geri dönebilir mi?​

Kadroya atanma şekli, genelde o kurumun kadrosunun doldurulması ve Devlet memuru statüsünün kazanılması şeklinde olabilmektedir. Bu bağlamda sonuç değerlendirmemiz olarak, emekli olduktan sonra memur kadrosuna atanmanız belirtilen Kanun hükmü uyarınca mümkün olamayacağını söyleyebiliriz.

Emekli olan memur tekrar çalışabilir mi?​

Emekli olduktan yani yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra kişinin çok az istisna hariç emekli aylığı kesilmeden kamuda çalışması mümkün değildir.

Emekli Sandığından emekli olan tekrar çalışabilir mi?​

Emekli Sandığından emekli olan tekrar çalışabilir mi?
1. Emekli olup, emekli maaşı aldıktan sonra çalışmaya devam edebilir miyim? Emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de ister başkasının yanında isterseniz de kendi adınıza çalışabilirsiniz.

5434 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi nedir?​

Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan (5434 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine göre emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayacaklar hariç) sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanlar kanunun 92 nci maddesi hükümlerine göre kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa …

4c emeklisi çalışırsa maaşı kesilir mi?​

Emeklilerin, emekli maaşlarından kesinti yapılmaz, yeni girmiş oldukları iş için alacakları sigorta primi için kesintidir. Kendi işini açacak olan emekli için 2016 yılı öncesi emekli maaşından %10 oranında kesinti yapılmaktaydı, 2016 yılı sonrası yeni genelge ile bu kesinti kaldırılmıştır.

5434 sayılı kanuna tabi çalışanlar kimlerdir?​

5434 sayılı kanuna tabi çalışanlar kimlerdir?
5434 sayılı Kanuna tabi olmak, mutlaka 1 Ekim 2008 öncesi memurluk hizmetinin, memurluk hizmetinden sayılan hizmetlerde bulunmuş olmasına bağlı bir durumdur. Yedek subaylık hizmeti memurluk hizmetinden sayılır ve borçlanma yapılmaksızın hizmet olarak kabul edilir ve bu süre için de yıpranma payı uygulanır.

Bireysel emeklilik sisteminde emekli olma şartı nedir?​

Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
 
5434 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine göre emekli olanlar, belirtilen hüküm dışında emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayabilirler. Ancak sınıfında yazılı nitelikleri taşıyanlar, kurumlarda boş kadro bulunması şartıyla yeniden memurluğa atanabilirler.

Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar, emekli maaşlarını alırken başka bir işte çalışabilirler. Emekli olup emekli maaşı alanlar hem maaşlarını alabilirler hem de çalışabilirler. Yapılan iş ile ilgili sigorta primi kesintisi yapılabilir ancak emekli maaşlarından kesinti yapılmaz.

5434 sayılı Kanuna tabi çalışanlar, genellikle 1 Ekim 2008 tarihinden önce memurluk hizmeti yapmış veya memurluk hizmetine sayılan hizmetlerde bulunmuş kişilerdir. Yedek subaylık hizmeti de memurluk hizmeti olarak kabul edilir ve bu süreler için yıpranma payı uygulanabilir.

Bireysel emeklilik sisteminde emekli olabilmek için bireysel emeklilik sistemine en az 10 yıl katkıda bulunmuş olmak ve 56 yaşını tamamlamış olmak gereklidir. Birikimlerin toplu para olarak veya emeklilik maaşı şeklinde alınması tercihe bağlıdır.
 
Geri
Üst