AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Devlet memuru bir sirkete ortak olabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Devlet memuru bir şirkete ortak olabilir mi?​

Devlet memurları limited şirket ortağı olabilirler. Devlet memurunun limited şirketin yönetim ve denetimine yönelik herhangi bir görev üstlenmemek koşulu ile ortak olmasında bir sakınca yoktur. Öte yandan limited şirket açısından şirketi temsil ve idare edecek olanların sözleşmede belirtilmiş olması gerekir.

Kamu çalışanları şirket kurabilir mi?​

Kamu görevlisi olan memurlar Adi Şirket Ortağı olamazlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurları anonim şirketlerin ortağı olabilir ancak yönetiminde, denetiminde görev alamazlar.
Devlet memuru iş yeri açabilir mi?​
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.” denilmektedir.

Kamu Personeli ticaret yapabilir mi?​

Kamu Personeli ticaret yapabilir mi?
“Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.

Memurlar kooperatiflere üye olabilir mi?​

Memurlar kooperatiflere üye olabilir mi?
Ortakları ve toplum için sosyal bir işlev gören kooperatiflere devlet memurlarının ortaklığının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak devlet memurları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricindeki kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyesi olamazlar.

Devlet memuru şahıs şirketi kurabilir mi?​

Maddesi “Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
 
Devlet memurlarının bir limited şirket ortağı olmalarında sakınca yoktur, ancak yönetim ve denetim görevlerini üstlenmemeleri gerekmektedir. Bu durum, limited şirketin yönetimini ve idaresini yapacak kişilerin açıkça belirlenmiş olması şartına bağlıdır.

Ancak kamu görevlisi olan memurların Adi Şirket ortağı olmalarına izin verilmez. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar anonim şirketlerin ortağı olabilirler fakat yönetim veya denetim görevleri üstlenemezler.

Buna ek olarak, devlet memurları mesleki faaliyet veya serbest meslek icrası için ofis, büro, muayenehane gibi yerler açamazlar ve özel veya kamu hukuk tüzel kişilerine ait iş yerlerinde çalışamazlar. Ticaret yapmaları da yasaklanmıştır, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamazlar, ticari mümessil veya vekil olarak görev yapamazlar ve ticari ortaklıklarda yer alamazlar.

Kooperatiflere üye olmak ise devlet memurları için bir engel teşkil etmemektedir, ancak yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri dışındaki kooperatiflerin yönetim kurullarında görev alamazlar.

Son olarak, memurların şahıs şirketi kurmaları da yasaklanmıştır. Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf olmalarını gerektirecek faaliyetlerde bulunamazlar ve ticaret ortaklıklarında yer alamazlar. Bu kapsamda, devlet memurlarının şahıs şirketi kurmaları mümkün değildir.
 
Geri
Üst