Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Devlet malina zarar verirsek ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Devlet malına zarar verirsek ne olur?​

Mala Zarar Verme Cezası 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 152. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen nitelikli halinde verilecek hapis cezası bir yıldan dört yıla kadardır. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 152. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen nitelikli halinde ise verilecek hapis cezası bir katına kadar artırılır.

TCK 152 1 maddesi nedir?​

TCK Madde 152 Gerekçesi Birinci fıkranın (a) bendinde, mala zarar verme suçunun konusunu, kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşyanın oluşturması, bu suçun nitelikli unsuru olarak kabul edilmiştir.
Ev kundaklamanın cezası nedir?​
Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/1). Cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/4).

Kamu mallarına zarar vermenin hangi suçları olur?​

Kamu mallarına zarar vermenin hangi suçları olur?

Devlet malını çalmanın günahı nedir?​

Devlet malını çalmanın günahı nedir?
Devlet malını zimmetine geçirenler hakkında Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Kim emanete (kamu malına) hıyanet ederse, kıyamet günü hıyanet ettiği şeyle birlikte gelir. Sonra da hiçbir haksızlığa uğratılmaksızın herkese kazandığının karşılığı tastamam ödenir ve onlara haksızlık edilmez.” (Ali İmran 161).

Zarar suçu ne demektir?​

Zarar suçlarında haksızlık teşkil eden fiilin işlenmesiyle birlikte suçun konusu üzerinde gerçek bir zarar meydana gelmektedir9. Kasten öldürme, kasten yaralama, mala zarar verme gibi suçlar zarar suçu olarak nitelendirilmektedir.

152 1 A nedir?​

Para yakmak suç mu?​
1 haziran 2005 tarihinde yürürlüge girecek olan 5237 sayili türk ceza kanununun 300.maddesi de “devletin egemenlik alametlerini asagilama suçu” içinde para’dan söz etmemektedir. ancak,siz yine de parayi yirtip yakmayin ,zarariniza olur.
 
Devlet malına zarar vermenin ciddi sonuçları olabilir. Türk Ceza Kanunu'nun 152. maddesi devlet malına zarar verenleri cezalandırmaktadır. Bu maddeye göre, mala zarar verme suçu işlendiğinde hapis cezası ile cezalandırılabilir. Nitelikli hallerde ise verilecek ceza daha ağır olabilmektedir.

TCK 152. maddenin 1. fıkrasında, mala zarar verme suçunun konusunu kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşyanın oluşturduğu belirtilmektedir. Bu durumda, kamu malına zarar veren kişiler daha ağır cezalara çarptırılabilir.

Ev kundaklama ise konut dokunulmazlığını ihlal suçu kapsamına girmektedir. Bu suçun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olabilir. Ancak suç cebir veya tehdit kullanılarak işlenmişse veya gece vakti yapılmışsa ceza daha ağır olabilir.

Devlet malını çalmak da büyük bir günah olarak kabul edilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de, kamu malına hıyanet edenlerin kıyamet günü hesap verecekleri ve haksızlığa uğratılmadan cezalarını çekecekleri belirtilmektedir.

Zarar suçu ise haksızlık içeren fiillerin işlenmesiyle suç konusu üzerinde gerçek bir zarar meydana gelmesi durumunu ifade eder. Kasten öldürme, kasten yaralama, mala zarar verme gibi suçlar zarar suçları olarak nitelendirilir.

Para yakmak suç olmayabilir ancak devlete ait mal veya değerler üzerinde zarar vermek hiçbir şekilde kabul edilemez. Her türlü malın ve kamu malının korunması gerekmektedir. Bu nedenle, devlet malına zarar vermeye yönelik herhangi bir eylemde bulunmamak önemlidir.
 
Geri
Üst