AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Devlet hazine arazisi nasil kiralanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.960
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Devlet hazine arazisi nasıl kiralanır?​

Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.

Milli emlak arazileri nasıl alınır?​

Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilebilmektedir.

Hazine arazisi nerelerdir?​

Hazine arazisi nerelerdir?
Eğer mülkiyet hazineye ait ise bu arazilere hazine arazi demektir. Mülkiyet ise taşınır ya da taşınmaz malları ifade etmektedir. Tapuya kayıtlı olmayan dağ, deniz, göl, nehir, dere gibi alanlar hazine arazisi kapsamına girmektedir.

Hazine arazisi için nereye başvurulur?​

Hazine arazisi için nereye başvurulur?
Hazine arazileri sahibi olmadığı için devlete ait arazilerdir. Kişinin taşınmazının bulunduğu yere göre değişmektedir. Taşınmaz mal il sınırları içindeyse milli emlak müdürlüğüne ya da defterdarlık emlak müdürlüğüne gidilir. Eğer ilçe sınırları içindeyse mal müdürlüklerine başvurulur.

Hazine arazisi en fazla kaç yıllığına kiralanır?​

Devlet, hazine arazilerini tarımsal üretim yapmak şartıyla topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere 10 yıllığına kiraya verecek. Kiralanacak arazi en fazla 60 dönüm olacak.

Milli Emlaktan yer nasıl alınır?​

Hazine arazisinin tapusu nasıl alınır? Hazine arazisi satın almak için kişilerin bir dilekçe ile taşınmaz malın bağlı bulunduğu ilçede ise malmüdürlüğü, İlde ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekiyor.

Bir malın değeri nasıl hesaplanır?​

Bir malın değeri nasıl hesaplanır?
Bu yöntemde şu formül uygulanır: Taşınmazın Değeri= Net İşletme Geliri/Kapitalizasyon Oranı Net İşletme Geliri = Binanın faaliyeti sonrasında elde edilen net gelir Kapitalizasyon Oranı = Beklenen Getiri Oranı+Amortisman Oranı Örnek: Taşınmazın net geliri= 1.000.000 USD Beklenen yıllık gelir oranı= % 7.5 Binanın …
 
Devlet hazine arazisi kiralamak veya satın almak isteyenler için belirli başvuru süreleri ve kuralları bulunmaktadır.

**Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak** isteyenler, başvuru süresi içerisinde **Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1)** ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmelidir.

**Milli Emlaktan arazi satın almak** isteyenler ise, ilgi taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) dilekçe ile müracaat etmelidirler.

**Hazine arazileri** genellikle mülkiyet hazineye ait olmayan ve tapuya kayıtlı olmayan dağlar, denizler, göller, nehirler ve dereler gibi alanları içermektedir. Bu arazilere hazine arazisi denilmektedir.

**Hazine arazileri için başvuru yapmak** isteyen kişilerin taşınmazının bulunduğu yere göre başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Örneğin, taşınmaz mal il sınırları içindeyse milli emlak müdürlüğüne veya defterdarlık emlak müdürlüğüne, ilçe sınırları içindeyse ise mal müdürlüklerine başvurulmalıdır.

**Hazine arazisi en fazla kaç yıllığına kiralanır?** Devlet, hazine arazilerini tarımsal üretim yapmak şartıyla topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere 10 yıllığına kiraya vermektedir. Kiralanan arazi en fazla 60 dönüm olabilecektir.

**Hazine arazisi satın almak** için ise kişilerin bir dilekçe ile taşınmaz malın bağlı bulunduğu ilçede malmüdürlüğüne, ilde ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.

**Bir malın değerini hesaplarken** genellikle Net İşletme Geliri ve Kapitalizasyon Oranı kullanılmaktadır. Net İşletme Geliri, binanın faaliyeti sonrasında elde edilen net geliri ifade ederken, Kapitalizasyon Oranı, beklenen getiri oranı ve amortisman oranının toplamıdır. Bu hesaplama yöntemiyle taşınmazın değeri belirlenebilir.
 
Geri
Üst