Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Devlet harcamalari nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Devlet harcamaları nelerdir?​

Devletin ilgili kurumları aracılığıyla elle tutulur bir mal veya hizmet olmaksızın yaptığı gider türüdür. Sosyal hizmetler, yardımlar, öğrenci bursları, gazilere ödenen maaşlar, vergi iadeleri, ihracatı teşvik amacıyla yapılan sübvansiyonlar, faiz ödemeleri transfer giderlerine birer örnektir.
Verimsiz harcamalar nelerdir?
Ekonominin üretim kapasitesini arttıran ve milli gelirde artış sağlayan harcamalar verimli sağlamayan harcamalar verimsiz harcamalar olarak değerlendirilir.

Tüketim ekonomisi ne demek?​

Tüketim ekonomisi, baskın özelliği tüketmek olan ekonomidir. ekonominin temel dinamikleri halkın her zaman daha fazla tüketmesine dayanır. Piyasalara yabancı sermayeli üretim hakim olmaya başlar ve artık başkasının ürettiğini tüketen ve ancak bu şekilde yaşayabilen bağımlı bir ekonomi meydana gelir.
Özel kesim harcamaları nedir?
Özel harcamalar özel ihtiyaçların, kamu harcamaları ise kamusal ihtiyaçların karşılanması için yapılır. 2. Özel kesimde kişiler harcama yaparken mal ve hizmet bedelini kural olarak peşin öderler. Kamu harcamalarında ise devlet ve kamu tüzel kişileri önce mal ve hizmeti teslim alır, ödemeyi ise daha sonra yapar.

Transfer harcamaları nedir örnek?​

1.2.Transfer Harcamaları Transfer harcamalarına örnek verecek olursak; borç faiz ödemeleri, sosyal yardımlar, sübvansiyon ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri, vergi iadeleri, yerel yönetimlere yapılan ödemeler ve kamu teşebbüslerine yapılan transfer- lerdir (Kalaycı, 2016, s.2).
Verimli verimsiz kamu harcamaları nedir?
Ekonominin üretim kapasitesini arttıran ve milli gelirde artış sağlayan harcamalar verimli sağlamayan harcamalar verimsiz harcamalar olarak değerlendirilir. Eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, AR-GE harcamaları verimli, borç ve faiz ödemeleri, askeri giderler verimsiz harcama grubunda yer alır.

Kamu harcamalarının unsurları nelerdir?​

Kamu harcamaları konsolide bütçe harcamalar kaleminde oluşturulan ayrıma uygun olarak sınıflandırılmıştır. Buna göre kamu harcamaları cari, yatırım ve transfer harcamalarından oluşmaktadır.
Kamu harcamalarının özellikleri nelerdir?
“Hukuki” açıdan yapılan bu tanımda bir harcamanın devlet harcaması sayılabilmesi için; 1) Devlet bütçesinden yapılması, 2) Bir kanuna dayalı olması, 3) Bir hizmet ya da husus karşılığı olması, gibi üç temel özelliğe sahip olması gerekmektedir.

Idari sınıflandırma nedir?​

İdari (organik) sınıflandırma, kamu harcamasını yapan idari örgütlenme birimlerine göre yapılan bir sınıflandırma şeklidir. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Bakanlılar, Üniversiteler… gibi idari birimlerin bütçe içerisindeki harcama miktarlarını gösterir.
Işlevsel sınıflandırma ne demek?
Fonksiyonel sınıflandırma, Devlet faaliyetlerinin türünü göstermektedir. Devlet faaliyetlerinin ve bu faaliyetlere yönelik harcamaların izlenmesi ve uluslararası karşılaştırma imkânı elde edilmesi, fonksiyonel sınıflandırma ile mümkün olabilmektedir. Fonksiyonel sınıflandırma, üç düzeyli bir kod grubundan oluşmaktadır.

Kamu harcamalarında etkinlik nedir?​

Etkinlik, yapılan faaliyetin temel amaca uygunluk gösterisidir. Daha açık bir ifadeyle yapılan hizmetin amaca ne kadar hizmet ettiğinin göstergesidir. Kamu kurumları birçok faaliyetlerde bulunmakta ama bu faaliyetler ciddi tepki ile de karşılanmaktadır.
Yatırım Carisi ne demek?
Eğitim ve sağlık harcamaları her ne kadar cari harcamalar olsa da bunların faydaları gelecek yıllara da ulaştığından ve ekonomik gelişmeye olumlu yönde etkide bulunduğundan bunlara yatırım carileri denmektedir. Bu harcamalar, hem cari hem yatırım harcaması niteliği taşırlar.

Tüketim harcamaları ne demek?​

Makroekonomik anlamda tüketim harcamaları ise, bir ekonomideki tüm tüketicilerin (ev halkının) belirli bir dönemde gereksinim duydukları mal ve hizmetleri satın almak için yaptıkları harcamaların toplamıdır.
Otonom harcamalar ne demek?
milli gelir düzeyinden bağımsız olan yani bir başka deyişle gelir düzeyindeki değişmelerden etkilenmeyen tüketim harcamalarına otonom tüketim denmektedir. en temel ve vazgeçilmez gıda harcamaları – ekmek gibi – bu tanıma örnektir.

Harcama hukuku nedir?​

Kamu maliyesinin uygulama yanını oluşturan harcama hukuku, geniş bir çatı olarak devletin veya devlet tüzel kişiliğine ait kuruluşların gerçekleştirmeyi planladıkları harcamaları temel esaslarını incelemesi konusu yapan multi disipliner bir hukuk dalıdır.
Kamu harcamalarının artması neye neden olur?
Monetaristlere göre, kamu harcamalarındaki artış IS eğrisini sağa yukarıya kaydırırken, kısa dönemde bu artış toplam talep eğrisini sağa kaydıracaktır. Onlara göre, Devletin bu harcamaları borçlanma ile finanse ettiği varsayımında ödünçverilebilir fonlara olan talebin artışı faiz oranlarının artmasına neden olacaktır.

Kamu harcamaları artarsa faiz ne olur?​

1. Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir.
Tüketim harcamalarının gelire bağlı olan kısmına ne denir?
TOPLAM TÜKETİM FONKSİYONU ) ceteris paribus ➢ Bu ifade bir ülkede tüketim harcamalarının, o ülkedeki harcanabilir gelire bağlı olduğunu gösterir. ; harcanabilir kişisel geliri ifade eder.

Geri