- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.698
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Devlet harcamaları artarsa ne olur?
kamu harcamalarının artırılması ile toplam talep artırılabilir ve bu da milli geliri artırıcı ve ekonomiyi genişletici bir etki yaratır. azaltılması da tam tersi şekilde toplam talebi azaltarak daraltıcı bir etki yapar. kamu harcamalarının finansmanının nasıl yapıldığı da maliye politikası bakımından önemlidir.Çoğaltan mekanizmasının ne kadar güçlü olduğu neye bağlıdır?
ÇOĞALTAN (Çarpan) ➢Otonom harcamalardaki bir birim artış, denge gelir ve üretim düzeyini bir birimden fazla artırır. Bu artışın ne kadar olacağı ise marjinal tüketim eğilimine bağlıdır.Yani kapalı bir ekonomide maliye politikası etkindir. Ekonomi para ve mal piyasasının dengede olduğu, diğer bir ifadeyle IS ve LM eğrilerinin kesiştiği A noktasında iken, para arzının artırılması gibi genişletici bir para politikası uygulanması durumunda LM eğrisi sağa kayar. Böylece yeni denge noktası B noktası olur.
Çoğaltan nasıl hesaplanır?
(c) çıkartılması olduğundan, çoğaltan şöyle de yazılabilir : l/(l-c) Açık bir ekonomide çoğaltan Marjinal Tasarruf Eğilimi ile Marjinal ithal Eğiliminin (m) toplamlarının tersine eşittir : l/(s + m) Örneğin s = C.15 ve m = 0.10 ise çoğaltanın değeri 1/(0.15 + 0.10) = 4 olur.
Denge milli gelir nasıl hesaplanır?
Paylaşım Yönünden Hesaplama: Bir ülkedeki fertlerin ücret, rant, faiz ve kar şeklinde elde ettikleri gelirler toplamı milli geliri verir. Harcama Yönünden Hesaplama: Y = C + I + G + X – M formülü ülkedeki tüm harcamaları ifade etmektedir.
Kamu harcamaları neden önemli?
Ekonomik açıdan kamu harcamaları, tüketim, yatırım, üretim, kaynak dağılımı ve milli geliri önemli ölçüde etkilemektedir. Sosyal açıdan bakıldığında, kamu harcamaları bir ülkede gelir dağılımını düzenleme ve sosyal hizmetlerin sunumunu sağlama gibi fonksiyonlara sahiptir.Kamu harcamaları neyi kapsar?
Geniş alamda kamu harcamaları ise, yalnız devlet ve diğer kamu kuruluşlarının bütçe ödemelerini değil, iktisadi devlet teşekküllerinin harcama- ları, sosyal sigorta kuruluşlarının ödemeleri, vergi muaflık ve istisnaları ve özel kişilerin kamu kuruluşlarına yardımlarını da içeren bir kavramdır.Söz gelimi işsizlikle mücadele için genişletici maliye politikası uygulanması demek, kamu harcamalarının miktarının artırılması demektir. Ama aynı zamanda düşük gelir gruplarına yapılan sübvansiyonların artırılması gibi bir kompozisyon değişikliği de maliye politikası aracı olarak kabul edilir.