AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Devlet arsivlerine kimler girebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Devlet arşivlerine kimler girebilir?​

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait belgelerin aslına isteyen herkes ücretsiz ulaşabiliyor. Devlet Arşivleri dünyanın sayılı arşivleri arasında yer alıyor.

Osmanlı arşivleri Bulgaristana neden satıldı?​

Türkiye’nin 600 yıllık askeri, siyasi ve iktisadi belgeleri, 1931 yılında dönemin Maliye Bakanlığınca Latin alfabesine geçildiği, Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yazılı belgelerin işlevini yitirdiği gerekçesi ve ayrıca gelir elde edilmesi amacıyla satışa çıkarıldı.
Arşivde arama nasıl yapılır?
http://katalog.devletarsivleri.gov.tr adresinden Belge Tarama Sistemi giriş ekranı açılır.
- Giriş ekranında kullanıcı adı ve şifre girilir.
- Giriş yapıldıktan sonar üst menüden “Basit Arama” veya “Detaylı Arama” kısmından tarama yapılır.
Osmanlı arşivleri nerede saklanıyor?
Arşiv, günümüzde resmî olarak Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi olarak adlandırılmaktadır ve Devlet Arşivleri Başkanlığına bağlıdır. Arşivin muhafaza edildiği kompleks İstanbul’un Kâğıthane ilçesinde bulunmakta olup Osmanlı Arşivi Külliyesi adını taşımaktadır.

Osmanlı arşiv memuru nasıl olunur?​

Arşiv Memuru olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekmektedir;
- Üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Arşivcilik ve ilgili bölümlerden mezun olmak,
- Kamu Personel Seçme Sınavına girmek ve kurum kadro ilanında belirtilen puan ortalamasına ulaşmak.

Osmanlı arşivi halka açık mı?​

Osmanlı dönemine ait siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik hayata ışık tutan yaklaşık yüz milyon belge, dijital ortama aktarılarak halkın hizmetine açılıyor.
Osmanlı arşivleri nereye satıldı?
1931 yılında, asla unutulması ve affedilmesi mümkün olmayan bir gaflet neticesinde, çoğu maliyeye ait osmanlı dönemi arşiv belgesi, sorumsuz, milli kültür ve şuurdan habersiz bir iki kişinin gayretiyle bulgaristan’a, okkası 3 kuruş 10 paraya hurda kağıt olarak satılmıştır.
Bulgaristan Türkleri nereden gelmiştir?
Bulgaristan’daki Türkler, Oğuzların ve Kıpçakların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir. Kıpçak Türkleri ise bölgeye Proto-Bulgarlar olarak gelmiştir.
Arşiv araştırması, kolluk kuvvetlerinde ya da istihbarat birimlerinde adil sicil kaydının ve herhangi bir sınırlama ve kısıtlama olup olmadığının, kişinin kolluk tarafından aranıp aranmadığının saptanmasına ve bu yönde mevcut kayıtların incelenmesine yaramakta olan araştırmalardır.
Sohbeti arşivle özelliği, sohbetlerinizi daha iyi düzenleyebilmeniz için sohbetler listenizdeki bireysel sohbetleri veya grup sohbetlerini gizlemenize olanak verir. Sohbetler listenizin en alt kısmına giderek arşivlenen sohbetlerinizi görüntüleyebilirsiniz.
Osmanlı nüfus arşivi nerede?
Devlet Arşivlerinde bulunan bu defterlere Ankara’da bulunan Cumhuriyet Arşivi Araştırma Salonu ve İstanbul’da bulunan Osmanlı Arşivi Araştırma salonunda erişebilir ve araştırmalarınızı buralara gelerek bizzat yapabilirsiniz. Ancak araştırmayı kişinin kendisi yapar.
Osmanlı arşivi ne zaman yandı?

Bakanlık Arşivleri nelerdir?​

Devlet Arşivleri Başkanlığının hizmet birimleri şunlardır:

Devlet arşivlerine nasıl ulaşabilirim?​

https://katalog.devletarsivleri.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Başbakanlık Osmanlı Arşivine nasıl gidilir?
Kagithane bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden Başbakanlık Osmanlı Arşivi adresine toplu taşıma ile nasıl gidilir burada bulabilirsiniz.
- Otobüs: 41ST, 48T, 49, 49B, 49Y.
- Metro: M7.
- Minibüs / Dolmuş: MİNİBÜS: B-46.
Osmanlı Arşivi kime satıldı?

Osmanlı arşivinde neler var?​

Osmanlı Arşivi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarından yıkılışına dek geçen sürede imparatorluğun imzaladığı anlaşmalar, tutulan defterler ve diğer tüm belgelerin yer aldığı bir arşivdir.

Türkiyedeki arşivler nelerdir?​

Türkiye’deki Önemli Arşivler
Osmanlı devlet arşivi nerede?
Başbakanlık Osmanlı Arşivi nedir?
Kasım Hızlı makalesinde, Osmanlı Arşivi’nin okkası üç kuruş on iki paraya Sofya’da faaliyet gösteren İsviçre Asıllı Ermeni Berger ailesine ait Srnee Berger kâğıt fabrikasına kâğıt hamuru yapılmak üzere satıldığını yazdı.
Osmanlı Arşivi satıldı mi?
Arşivler kaça ayrılır?
Arşivler; genel olarak klasik arşivler ve modern arşivler olarak ikiye ayrılır.
Kagithane bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden Başbakanlık Osmanlı Arşivi adresine toplu taşıma ile nasıl gidilir burada bulabilirsiniz.
- Otobüs: 41ST, 41Y, 48T, 49.
- Metro: M7.
- Minibüs / Dolmuş: MİNİBÜS: B-46.

Arşivler Genel Müdürlüğü kime bağlı?​

MADDE 3 – (1) Arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve kamuda belge yönetimini sağlamak üzere Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak genel bütçeye tabi Devlet Arşivleri Başkanlığı kurulmuştur.

Arşiv türleri nedir?​

ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizuel arşivler ve kurum arşivleridir.
Devlet arşiv türü nedir?
Devlet Arşivleri: Devlet kurumlarının yapmış olduğu bütün işlemler sonucunda ortaya çıkan evrak ve belgelerin toplandığı arşivlerdir. Şehir (Kent) Arşivleri: Bir kentin yerel kültür mirasını yansıtan her türlü belge, yayın, kitap, fotoğraf, harita, folklorik öğeler gibi arşiv malzemelerinin toplandığı arşivlerdir.
Osmanlı nüfus kayıtlarına nasıl ulaşılır?
NÜFUS DEFTERLERİ Soy tarihi araştırmaları için ilk olarak nüfus defterlerine bakmak gerekir. II. Mahmud’un emriyle 1831’de tutulmaya başlayan nüfus defterlerinin ilk sayımları Osmanlı Arşivi’ndedir. 1880’den sonraki defterler ve arada tutulan vukuat kayıtları ise Nüfus Genel Müdürlüğü Arşivi’ndedir.

Arşivler Hangi Bakanlığa Bağlı?​

Devlet Arşivleri Başkanlığı, arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve kamuda belge yönetimini sağlamak üzere Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak görev yapan devlet kurumu.

Arşiv kayıtları kaç yıl saklanır?​

Mükellefler elinde bulunan arşivlik malzeme birim arşivlerinde 1-5 yıl süre ile; arşiv malzemesi ise, kurum arşivlerinde 10-14 yıl süre ile saklanır.
TC ile soy ağacı nasıl bulunur?
E-Devlet soyağacı sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr adresinden, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma” hizmetini seçerek soyağacına ait elektronik belge alınabilecek.
Nüfus kayıtlarına nasıl ulaşabilirim?
Afyoncu, “Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800’lere kadar inmektedir.
Soyağacını öğrenmek isteyenlerin, www.turkiye.gov.tr sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan ‘Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama’ ekranını açması gerekiyor. Bu ekrana tıkladığınızda talebiniz alınıyor ve size mesaj gönderiliyor.
18 yaşından büyük her vatandaş kendi T.C. Kimlik Numarası ve E-Devlet şifresi ile kendi soyağacına erişim sağlayabilmektedir.
Soyumun nereden geldiğini öğrenmek istiyorum?
SOYAĞACI NASIL SORGULANIR? Soyağacını öğrenmek isteyenlerin, www.turkiye.gov.tr sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan ‘Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama’ ekranını açması gerekiyor. Bu ekrana tıkladığınızda talebiniz alınıyor ve size mesaj gönderiliyor. YOĞUNLUK YAŞANIYOR!
Dedelerin nereden geldiği nasıl öğrenilir?
Afyoncu, “Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800’lere kadar inmektedir. Ancak bu her nüfus müdürlüğü için geçerli değildir.
 
Geri
Üst