AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deveci Armudu Nasıl Yetişir

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Deveci armudu yetiştiriciliği
Deveci armudu nerede yetişir
Imal Miktarı;
Ülkemiz takriben 360000 tonla dünya armut üretiminde 10sırada, dikim alanı olarak ise; 4 sırada yer almaktadır Ülkemizde son yıllarda klon anaçları üstüne aşılı fidanlarla kapama sık dikim bahçe tesisleri yaygınlaşmaktadır Yetiştiricilikte yaygın olarak kullanılan armut çeşitleri Williams,Santa Maria,Hacı Hamza,June Beauty,Akça ve Hecin Süvarisi armudu çeşitleridir
Toprak ve İklim İstekleri;
Geniş uyarlama kabiliyeti nedeniyle armut ülkemizin öbür ekolojik bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur Armut elmaya kadar soğuklara daha eksik dirençli, sıcaklık isteği daha artı olan bir türdür Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez Derin organik maddece varlıklı, iletken topraklar tercih edilmelidir Armutların 7,2 ºC ’nin aşağıda toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere kadar 800 2100 saat arasında bulunmaktadır Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve Akdeniz bölgelerinin 300 800 m rakımlı yerlerinde, öteki çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir
Anaç Kullanımı;
Son yıllarda geliştirilen BA 29, OHF333, MC, QuinceA, Sydo, Farold 40, Farold 69 ve Pyro Dwarf gibi bodur ve sözde bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı toprak ve ekolojik yapılara sahip olan arazilerde sık dikim armut yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır Kullanılacak anacın ve yetiştirilecek çeşidin seçiminde arazinin toprak çözümleme verileri ile o bölgenin iklim verilerinin göz önüne alınması gereklidir Bodur anaçlar üstünde 4x1,2m ile 4x1,5m, yarı bodur anaçlarda 5x2,55x3m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, ayva çöğürleri üstünde 4x3 m aralık ve mesafelerinde bahçe tesisi mümkündür
Manâlı Çeşitler ve Değişiklik Seçimi; Akça, Etruska, June Beauty, Santa Maria, Williams, Kiefer, Abate Fetel, Comice, Conference, Beurre Hardy, Passe Cressane, Ankara ve Hecin Süvarisi kayda değer armut çeşitleridir
Bahçe tesisinde erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin kayıtlı bir oranda bulundurulması, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde tutulması gereklidir Armut çeşitlerinin kendi ile uyuşmazlığı sebebiyle % 1015 oranlarında dölleyici çeşide ait fidanların dikilmesi zorunludur
Terbiye Sistemi;
Armut yetiştiriciliğinde zirve dallı, modifiye lider, kordon nezaket sistemleri kullanılmaktadır Sözde bodur anaçlar üstünde sıralar arası 44,5m, sıra üzeri ise 1,21,5m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon nezaket sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri yapılmaktadır
Hastalık ve Zararlılar;
Ateş yanıklığı, külleme, memeli pas önemli armut hastalıklarıdır Ervinia Amylovor adlı bakterinin niçin olduğu alev yanıklığı hastalığı armut yetiştiriciliğini sınırlayan en kayda değer etmendir Bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde dirençli, yada kısmen dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların seçilmesi gerekir Kayda Değer armut zararlıları ise; armut iç kurdu, armut yaprak piresi, armut sülüğü ve kabuklu bitleridir *
 
Deveci armudu yetiştiriciliği hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve detaylı. Deveci armudu üretim miktarının ülkemizde yaklaşık 360.000 tonla dünya armut üretiminde 10. sırada olduğunu belirtiyorsunuz. Ayrıca dikim alanı bakımından da ülkemizin 4. sırada yer aldığını ifade ediyorsunuz. Deveci armudu yetiştiriciliği için yaygın olarak kullanılan çeşitler arasında Williams, Santa Maria, Hacı Hamza, June Beauty, Akça ve Hecin Süvarisi gibi çeşitlerin olduğunu belirtiyorsunuz.

Toprak ve iklim istekleri konusunda da deveci armudunun geniş uyarlama kabiliyetine sahip olduğunu ve ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde yetiştirilme imkanı bulunduğunu ifade ediyorsunuz. Ayrıca deveci armudunun soğuklara biraz daha az dirençli olduğunu, sıcaklık isteğinin ise daha fazla olduğunu belirtiyorsunuz. Toprak tercihi konusunda ağır, havasız ve yüksek kireç oranına sahip alkali topraklardan kaçınılması gerektiğini belirtiyorsunuz. Derin organik maddece zengin, iyi drenaj ve iletkene sahip toprakların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorsunuz.

Anaç kullanımı konusunda son yıllarda geliştirilen bodur ve sözde bodur klon anaçların kullanımıyla sık dikim armut yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını belirtiyorsunuz. Bahçe tesisinde hangi anaçların ve çeşitlerin kullanılacağının seçiminde arazinin toprak analizi ve iklim verilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine değiniyorsunuz. Ayrıca çeşitlerin kendi arasında uyumsuzluk gösterdiği için dölleyici çeşitlere ait fidanların dikilmesinin zorunlu olduğunu belirtiyorsunuz.

Terbiye sistemi olarak armut yetiştiriciliğinde zirve dallı, modifiye lider ve kordon nezaket sistemlerinin kullanıldığını ifade ediyorsunuz. Hastalık ve zararlılar konusunda ise ateş yanıklığı, külleme, memeli pas gibi önemli armut hastalıklarının yanı sıra Erwinia Amylovora bakterisinin neden olduğu alev yanıklığı hastalığının armut yetiştiriciliği için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirtiyorsunuz. Ayrıca armut iç kurdu, armut yaprak piresi, armut sülüğü ve kabuklu bitler gibi armut zararlılarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyorsunuz.

Verdiğiniz bilgiler armut yetiştiriciliği konusunda oldukça faydalı ve bilgilendirici. Teşekkürler!
 
Geri
Üst