Dev hucreli arterit neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dev hücreli arterit neden olur?​

Hastalığın nedeni bilinmemekle birlikte ileri yaş tanımlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Dev hücreli arterit baş ağrısı, deri hastalığı, çene ağrısı ve görme problemi gibi rahatsızlıklara neden olur. Dev hücreli arterit komplikasyonları arasında körlük, aort anevrizması ve inme vardır.
Dev hücreli arterit hangi damarları tutar?
Dev hücreli arteriti yüzeyel temporal, oksipital, oftalmik ve posterior siliyer arterler gibi karotid arterlerin dallarını tutar ve yeni başlayan baş ağrısı, skalp hassasiyeti, çene kladikasyosu, inme (özellikle posterior dolaşımda), görme bozukluğu ve/veya kalıcı görme kaybı gibi iskemik bulgular oluşturur.
Temporal arterit belirtileri nelerdir?
Genellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen bir çeşit büyük damar iltihabıdır. En sık belirtileri arasında yeni başlayan baş ağrısı, çenede yemek yerken yorulma, omuz ve kalçalarda ağrı sayılabilir. Baş ağrısı hastaların dörtte üçünde görülür.

Temporal arterit nasıl geçer?​

Bazı hastalarda görme kaybı oluşturabilmesi nedeniyle Dev hücreli arteritte tanı konulur konulmaz kortizon tedavisine başlanmalıdır. Genelde 40-60 mg/gün dozunda başlanır. Görme kaybı veya inme gibi durumlarda serumla yüksek doz kortizon verilmesi gereklidir.
Temporal arter neresi?
Bu işlemin en kolay yapılabileceği arter şakakta hemen deri altında yer alan Temporal Arter’dir. Şakak bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Genel anestezi ile de yapılabilir. Temporal Arter parçası cerrahi olarak alınarak laboratuvara gönderilir ve mikroskopta damar duvarının içinde hasar varsa görülmesi amaçlanır.
Temporal arterit tanısı nasıl konur?
Hastanın yakınmalarıyla birlikte, muayenede temporal arter atımlarının tek veya çift taraflı alınamaması, üzerinde nodulasyon ve ağrının olması, temporal arter ultrasonografisi ve temporal arter biyopsisinde damar duvarında iltihabın gösterilmesiyle tanı konur.
Polimiyalji romatika, 50 yaş üstünü etkileyen, omuzlarda, pelvik kuşakta ve boyunda ağrı ve uzun süreli sabah tutukluğu ile karakterize, nedeni bilinmeyen inflamatuar bir hastalıktır. İnsidansı yaş ile birlikte kademeli olarak artar, 70-79 yaş grubunda pik yapar.
Temporal arter nerede bulunur?
Bu işlemin en kolay yapılabileceği arter şakakta hemen deri altında yer alan Temporal Arter’dir. Şakak bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur.
Polimiyaljiya Romatika ne iyi gelir?
Polimiyalji romatika başlangıç tedavisi olarak genellikle 12,5-25 mg/gün prednizolon doz aralığında minimum etkili dozunun kullanılması önerilmektedir. Klinik iyileşme tedavinin başlamasından iki hafta sonra kaydedilmelidir; dört hafta sonra hemen hemen tam yanıt beklenir.
 
Geri
Üst