AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deterjanin ekolojiye etkileri nelerdir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Deterjanın ekolojiye etkileri nelerdir kısaca?​

Kullanılan kimyasal içerikli deterjanların kullanılması ile içme sularına, kanalizasyona karışması ve buradan denizlere, nehirlere ve göllere akması sonucunda birçok canlı da ayrıca zarar görmektedir. Ekosistemin bozulmasına ve canlıların yok olarak neslinin dahi tükenmesine yol açmaktadır.

Yüzey temizleyiciler zararlı mı?​

Nonilfenol ve alkil benzen sülfonatlar, kolay kolay parçalanmaz. Dietanolaminler kolay parçalanmadıkları gibi atmosferdeki nitrojen oksitlerle ve diğer kimyasallarla tepkimeye girerek kanserojen olduğu bilinen nitrozaminlere dönüşürler. Sürfaktanlar deride kuruluğa, kızarıklığa, kaşıntıya neden olabilir.
Temizlik malzemeleri zehirler mi?
Temizlik işlerinde kullanılan malzemeler, farklı kimyasal maddeler içerirler, bu maddelere sık ve yoğun maruziyet solunum yollarında önemli hasarlara yol açabilir. Özellikle astım, kronik bronşit, KOAH gibi hastalıkları olan kişilerde daha ciddi solunum problemleri yaşanabilir.

Deterjanlar havayı kirletir mi?​

Havaya ya da suya karışan çok az miktarda klorun etkileri bile uzun yıllar boyunca devam ettiğinden, toprak ve deniz canlılarına rahatlıkla ulaşarak besin zincirine rahatlıkla dahil olarak insan hayatına da tehdit oluşturur.

Deterjanın anlamı nedir?​

Deterjan, petrol türevlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma özelliği bulunan, toz, sıvı veya krem durumunda olabilen temizlik maddelerine verilen genel addır. Deterjanın sözlükteki tam karşılığı kir sökücü olup sabun dışındaki temizleyicilerin tümünü kapsar.
Temizlik maddelerini karıştırmak neden tehlikelidir?
Fakat farklı deterjanları karıştırmak beklenmedik kimyasal reaksiyonlara sebep olabileceğinden oldukça tehlikeli bir şey olabiliyor. Bu iki kimyasalın kombinasyonu kloroform ve muriatik (hidroklorik) asit üretir. Sinir sistemi, akciğer, böbrek, karaciğer, gözler ve ciltte hasara neden olabilirler.
Ancak halk arasında çamaşır suyunun kanserojen etkileri olduğuna dair yanlış bir inanış mevcut. Yapılan araştırmalar sonucu çamaşır suyunun kanser yapmadığı teyit edildi.
 
Geri
Üst