- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 237.335
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Destimal odası ne demek?
Padişahlar, Ramazan’da düzenlenen Hırka-i Saadet ziyaretlerinde, Hırka-i Saadet’e sürdükleri “Destimal” adlı tülbentleri devlet adamlarına hediye ederlerdi. Ortasında ve kenarlarında beyitler bulunan tülbentlerin burada hazırlanması ve muhafaza edilmesinden dolayı, mekân Destimal Odası olarak adlandırılmış.Şimşirlik odası nedir?
osmanlı sarayında, şehzadelerin “kafes hayatı” yaşadıkları odalara verilen isim. şimşirlikler, sarayın harem bölümünde bulunuyordu. hanedan hapishanesi. tahtan indirilen ya da denetim altından tutulmak isteyen şehzadelerin ecelleri ile ölene kadar refah içinde yaşatığı mekandır.Hünkar has odası nedir?
Hane-i has olarak da bilinen Has Oda, Osmanlı sarayında enderun olarak bilinen iç bölümün en önemli dairesidir. Fatih Kanunnamesiyle (II. Mehmed) kurulan Has Oda Teşkilatı görevli ağalar, padişahın özel hizmetlerini yerine getirmekle sorumludurlar.
Destimal nedir ne demek?
mendil, elbezi anlamında kullanılan farsça sözcüktür. hırka-i saadet ziyaretlerinde dağıtılan ince tülbentleri ifade eder. bu mendillerin şöyle bir özelliği vardır; kişinin vefatında yüzüne, göğsüne örtülür. farsça dest ve mal kelimelerinin birleşimiyle oluşur. dest el, mal ise silen, ovan şey anlamına gelir.
Destimal Şerif nedir?
Osmanlı devlet geleneğinde Hz. Muhammed’in azîz hâtırası olarak günümüze kadar ulaşan hırkası üst düzey devlet görevlileri ve dâvetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen törende, ‘kıymetli mendil’ denilen destimâl-i şerîf hediye edilirdi.Şimşirlik nedir ne demektir?
Sarayda babası ölmüş şehzadelerin yaşadığı yer, kafes.Şimşirlik uygulaması nedir?
osmanlı devleti’nde sancağa çıkma usulü kaldırıldıktan sonra şehzadelerin günlük hayatlarını yaşadıkları ve eğitim gördükleri yere verilen isimdir. osmanlı’da şehzadelerin sancağa çıkma usulü kaldırılınca şehzadeler burada yaşamaya başlamıştır diğer adı da kafestir.
Padişahın Odası na ne denir?
ENDERUN (İÇ SARAY) Burası, padişahın özel hayatını geçirdiği bölümdü. Bu bölümde, Enderun denilen saray okulu ve Harem bulunurdu. Enderun, saray görevlilerinin yetiştirildiği yerdi. Enderun’da eğitim faaliyeti “ oda ” adı verilen yerlerde yapılmaktaydı.
Sevgi Ağca Diker, 2000-2020 yılları arasında Topkapı Sarayı Müzesinde Saray Arşivi, Hırka-i Saadet Dairesi ve Hırka-i Saadet Koleksiyonlarının yöneticiliğini yapmıştır. 2013’te Hırka-i Saadet Teşkilatı ve Törenleriyle Hırka-i Saadet Dairesi isimli ilk kitabı yayınlanmıştır.
Destimâllerin kenarlarında genellikle şu dörtlük yazılıdır: “Hırka-i Fahr-i Rusül’e/ Atlas-ı çarh olamaz pây endâz/ Yüz sürüp zeyline takbil ederek/ Kıl Şefî’-i Ümem’e arz-ı niyâz.” (Peygamberlerin öğüncüne gökyüzünün atlası ayak yaygısı olamaz. Eteğine yüz sürüp, ümmetlerin şefaatçisine niyazını arz et.)
Kafes usulü Şimşirlik ne demek?
Can güvenliğine karşın özgürlüklerinin elinden alındığı şehzadeler, birer daireye kapatılıyorlardı ve bu dairelere kafes deniliyordu. Kafes denilen bu daireler, Topkapı Sarayı’nda harem-i hümayunun bitişiğinde şimşir ağaçlarıyla çevrili olduğundan dolayı Şimşirlik denilen yerdeydi[2].
Kafes usulü Şimşirlik nedir?
Kafes, Osmanlı İmparatorluğu haremi içinde tahta çıkması muhtemel şehzadelerin muhafızlar tarafından sürekli olarak ev hapsinde tutuldukları yerdir.