AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Descartes hangi felsefi akimin temsilcisi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Descartes hangi felsefi akımın temsilcisi?​

Descartes’ın Töz Düalizmi Descartes felsefesi, “düalist” bir felsefe olarak anılmaktadır; bu, onun töz anlayışının bir sonucudur. Descartes’ta ikili bir töz anlayışı vardır, bu tözler sonsuz ve sonlu töz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Descartes hangi akıma mensup?​

Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel’dir.
İkincil nitelikler, duyuların durumuna bağlı olarak değişmekte olan, öznede varlık kazanan niteliklerdir. Bu nitelikler yalnızca algılamadadır ve onların, şeylerin kendilerine ait olduklarını söylemek mümkün değildir.
Descartes’in eserleri nelerdir?
Descartes Eserleri
Descartes rasyonalizmi nedir?
Descartes’in rasyonalizmi düşünen öznenin mutlak özgürlüğüyle şekillenen bir bilgi modeline işaret eder. Descartes’i Modern Dönem Felsefenin öncüsü yapan da öncelikle bu özellikleridir.

Descartes neden modern felsefenin babası?​

Cogito ergo sum varlığı Tanrı ile ilişkisinden ayrı tutup; bilinçle, sujelerle, düşünen benlikle devam ettirmiştir. Descartes’ın modern felsefenin kurucusu, babası sayılmasının sebebi budur. Artık ontoloji dikkat çekmez, esas olan bilgidir.

Descartes’in bilgi anlayışı nedir?​

Descartes’in bilgi kuramı bilginin doğası ve neliğinden çok, elde ediliş yolu ve kesinlik derecesi üzerinde yoğunlaşır. Bu felsefede ağırlıklı olan, doğru bilginin hangi yol ile mümkün olduğu şeklindeki metodik kaygıdır.
Descartes’in bilgi anlayışında kuşkunun önemli bir yeri vardır. Kuşku açık seçik ve kesin bilgiye ulaşmak için bir yöntem olarak kullanılır. Descartes için felsefi bilgi, düşünen benliğin dolaysız sezgisinden Tanrı düşüncesine ve Tanrı düşüncesinden dış dünyanın varlığına doğru bir gelişim seyri izler.
Descartes’ın varlık anlayışı nedir?
Çünkü Descartes’a göre töz, var olmak için kendisinden başka hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, yani varlık nedeni kendisinde olan şeydir. Fakat ruh ile beden Tanrı tarafından yaratılmışlardır ve dolayısıyla ona bağımlıdırlar.
Spinoza nın eserleri nelerdir?
Spinoza Kitapları
 
Geri
Üst