Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Descartes Dusunuyorum o halde varim sozune nasil ulasmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Descartes Düşünüyorum o halde varım sözüne nasıl ulaşmıştır?​

1. Cogito Ergo Sum. Descartes, şu ana kadar bildiklerini askıya aldıktan sonra hakiki sayılabilecek, kesin olarak doğru olan şeyi aramaya başlamıştır. Bu noktada Descartes, “Ego Sum (Ben’im, Varım)” önermesine ulaşmıştır.

Düşünüyorum o halde varım diyen kim?​

Düşünüyorum o halde varım diyen kim?
Descartes’ın sisteminin temel önermesi olan «Düşünüyorum, öyleyse varım», üzerinde tartışmaların sürüp gittiği bir, önermedir.

Descartes bilgiye nasıl ulaşır?​

Descartes’in bilgi kuramı bilginin doğası ve neliğinden çok, elde ediliş yolu ve kesinlik derecesi üzerinde yoğunlaşır. Bu yüzden onda Platon’unki gibi bir “Bilgi nedir?” sorunsalı görülmez. Bu felsefede ağırlıklı olan, doğru bilginin hangi yol ile mümkün olduğu şeklindeki metodik kaygıdır.

Descartes Düşünüyorum o halde varım sözüyle neyi ifade eder?​

Descartes Düşünüyorum o halde varım sözüyle neyi ifade eder?
Adı geçen metafizik ilke, “Düşünmek erdemdir; insan düşündüğü sürece insan olma niteliğini kazanır; varoluşumun bir anlam kazanabilmesi için düşünmem gerekir” anlamında kullanılmaktadır.
Düşünüyorum o halde varım sözünden ne anlıyorsunuz?​
vurgulamakta yarar var; “düşünüyorum öyleyse varım” derken, “varlığımı düşünüyor olmama borçluyum” dememiş descartes. düşünmek varolmanın sebebi değil, sonucudur.

Descartes bilgi kuramı nedir?​

Descartes bilgi kuramı nedir?
Descartes için bilginin tekkaynagı ve dayanagı akıldır. Dolayısıyla insanın dogustan getirdigi fikirlerden sözedilebilir.Descartes’ın bu temel fikirleri, felsefe tarihi boyunca oldukça farklı tepkileralmıs, özellikle Locke önderligindeki deneyimcilerin akılcılarla çatısmasına sebepolmustur.

Descartes’e göre bilgi nedir?​

Descartes’ın ortaya koyduğu felsefenin nüvesinde ise bilgi ve yöntem anlayışları durur. Descartes, bilginin kesin ve açık-seçik hakikatine ulaşmak çabasıyla, kendinden önceki bütün çözümleri eleştirmiş ve kendine özgü bir felsefe anlayışı geliştirmiştir.

Descartes Kimdir Kısaca Hayatı?​

Descartes Kimdir Kısaca Hayatı?
Rene Descartes, 31 Mart 1596 yılında doğarak ve 11 Şubat 1650 tarihinde vefat eden Fransız Matematikçi ve filozoftur. Aynı zamanda da batının son yüzyıldaki en önemli ve en değerli düşünürleri arasında yer alır. Descartes ile skolastik düşünceden sıyrılarak modern felsefenin başladığı kabul edilir.

Descartes Düşünüyorum o halde varım Hangi akım?​

Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes’ın “Düşünüyorum öyleyse varım” (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.

Düşünüyorum öyleyse varım hangi felsefe?​

Düşünüyorum öyleyse varım hangi felsefe?
“Cogito, ergo sum” (Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım) René Descartes’ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözüdür. “Cogito ergo sum” , Descartes’ın Discours sur la méthode (metot üzerine söylevler, 1637) kitabında yer alır.
 
Descartes'ın "Düşünüyorum, öyleyse varım" sözüne nasıl ulaştığını merak ediyorsanız, işte konu hakkında detaylı bir açıklama:

Descartes'ın "Düşünüyorum, öyleyse varım" sözü, onun felsefi sistemini oluşturan temel bir önermedir. Descartes, şüpheci bir tutumla, var olan her şeyi sorgulayarak başlar. Bilgiye ve doğruluğa dair şüphelerini bir kenara bıraktıktan sonra, kesin olarak doğru bir şey aramaya koyulur. Bu süreçte, kendi varlığını sorgulamış ve düşündüğünü fark ettiği için var olduğunu kabul etmiştir.

Yani, Descartes buradan "Ego Sum (Ben'ım, Varım)" önermesine ulaşmıştır. Düşünebiliyor olması, varlığını kabul etmesine sebep olmuştur. Bu temel önerme, Descartes'ın felsefi düşüncesinin temel taşlarından biridir ve üzerinde uzun süre tartışmaların sürdüğü bir konudur.

Descartes, bilgiye ulaşma konusunda akıl ve düşünceyi ön planda tutar. Onun bilgi kuramı, bilgiyi elde etme yolları ve kesinlik derecesiyle ilgilenir. Platon'un "Bilgi nedir?" sorusunu sormaz, daha çok doğru bilgiye nasıl ulaşılacağıyla ilgilenir.

Sonuç olarak, Descartes'ın "Düşünüyorum, öyleyse varım" sözü, varlığını fark eden insanın düşünceyle var olduğunu ifade eder. Metafizik bir ilkeye işaret eden bu söz, düşünmenin insanı insan yapan nitelik olduğunu vurgular.
 
Geri
Üst